CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Kurzuszáró után


Kurzuszáró után

A Musica Florea Prágából

A 15. Régi Zenei Napok zárókoncertjét már szombat d.u. megtartották, de még estére is jutott hallgatnivaló a kurzus résztvevőinek, akik este 1/2 10-re még egy barokk bálra is hivatalosak voltak. Este 20 órakor a Szent György Templomban mutatkozott be a prágai kamaraegyüttes Musica Florea néven. Műsorukon Jan Dismas Helenka (1679-1745) három műve (négy részletben) és Antonin Tuma (1704-1774.) egy műve szerepelt.

A műsorismertetőből a képzeletet elkápráztató módon derül ki, hogy az együttes milyen trófeákkal rendelkezik, hány CD-je, zenei felvétele van, milyen sok meghívásnak tett már eleget és ez nagyon szép dolog akkor is, ha a napok minden szereplője kb hasonló terjedelemben, hasonló módon dícsért, reklámozott. Igen, ez így van rendjén, egy rendezvényt el kell adni.

Az együttes fafúvósai és mély vonósai csodálatos szépen szólnak és énekes szólistájuk, aki a templomban Jeremiás siralmaiból két részletet is előadott, nagyon kulturáltan, szépen énekelte a néhol nagyon nehéz dallamot. A kontinuo is korhoz illő volt, a lant szépen szólt. Ami érzékelhető hiányosságként tűnt fel, az a hegedűk hangja. Az első, F-dúr szvitben szinte teljesen hiányzott - itt az értelmezéssel is voltak apróbb fenntartásai a hallgatóknak. A második műként szereplő első Jeremiás részlet pedig, mint alkotás, számos furcsa részletet tartalmaz. Szemben a IV. résszel, mely a hangverseny utolsó darabja volt, nincs kimondott recitativo és az ütem- és tempóváltások nem mindig voltak szervesen egymáshoz illeszkedők. Mintha a második rész első darabjában magukra találtak volna a hegedűsök, itt azonban néminemű technikai nehézségek adódtak.

A mai élő koncert alapján szimpatikus együttest ismertünk meg a Musica Florea-ban, akiknek teljesítménye - minden bizonnyal - közel sem egyenletes.
(Mivel az utolsó szám már a bál kezdete után hangzott el, többen a kurzus résztvevői közül inkább azt választották és az üresedő templomban egyre kevesebben hallgattuk az egyébként nagyon jól sikerült zárószámot, Jeremiás próféta siralmait és a befejező fúgát: "Jeruzsálem, Jeruzsálem...")

Végetért a 15. Régi Zenei Napok Hiányzott a programból egy Malcolm Bilson (mondjuk a tavalyi évhez képest), egyre jobban kommercializálódik a régi zenei előadói stílus is. Ez aztán sok mindent magával hoz, egyfajta mesterségesen generált, néha sántító értéksorrendet . Itt, az élő koncertek során helyükre kerülnek a dolgok és sok szép és autentikusan előadott darabrészlettel az emlékezetünben várhatjuk a jövő évet, ugyanitt. Viszontlátásra!

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. jĂşnius 26., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület