CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

V. Világzenei Vándorfesztivál

V. Világzenei Vándorfesztivál
Sikeres volt az idei esemény

Vasárnap immár ötödik alkalommal rendezték meg a Világzenei Vándorfesztivált a Fertőrákosi Barlangszínházban. Az eseménysorozat 1996-ban, a millecentenárium évében jött létre, azzal a szándékkal, hogy a honfoglaló őseink által bejárt területek zenei kultúráját bemutassa. A világzene az egyik legdemokratikusabb zenei műfaj, definiálni azonban elég nehéz. Talán a különböző népek muzsikájának összekutyulásaként említhetjük. A világzene a tolerancia, a barátság, béke zenei megnyilvánulása. Az első vándorfesztivál sikerén felbuzdulva minden évben megrendezik, már az eredeti szándékot nélkülözve, általában sikeresen. Sokan a Soproni ünnepi Hetek legnívósabb, legkiemelkedőbb programjának tartják. Azonban mindig kérdéses, hogy vajon az adott évben milyen közönségfogadtatásban, látogatottságban részesül a koncertsorozat.
A fesztivál előtt alig fél órával már szépszámú közönség próbál átverekedni a Barlangszínház bejáratán. Azonban a kaput nem igazán akarják kinyitni. Negyed hét környékén a világzenei fesztivál egyik szervezője, Marton László újságíró, elnézést kér a késésért, és reményét fejezi ki, hogy a különleges zenei csemege miatt a jelenlévők elnézik a csúszást.
Az első fellépőként a kilenc fúvósból és két dobosból álló, moldovai Fanfare Savale lépett színpadra. ők román cigányzenét játszanak, megspékelve balkáni hangulattal, szédületes tempóval. Igazi örömzene. A közönség vastapssal jutalmazza rövid, ámde annál tartalmasabb műsorukat.
Rövid átszerelési szünet után a délszláv népzene egyik legjelentősebb hazai formációját, a huszonhat éves Vujicsics együttest hallhatták a jelenlévők. Programjukban túlnyomórészt a névadó, Vujicsics Tihamér gyűjtései szerepeltek, amelyet a dalok közti időben magyarázószövegekkel színesítettek. A fesztiválozók őket is vastapssal jutalmazták, azonban az idő előrehaladta miatt ráadást nem tudtak adni...
Az utolsóként színre lépő Brave Old Word Marton László Távolodó szerint a klezmer zene amerikai világsztárjai, külön-külön is, így együtt meg különösen. Zenéjükben egyaránt ötvöződik a hagyományos klezmer muzsika, a kortárs kamarazenék, vagy a dzsessz stílus. A közönség az ekkora már igencsak hűvösre fordult idő ellenére nagy áhítattal figyelte a produkciót.

Bill



2000. jĂşlius 11., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület