CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Derűre is derű

avagy a pokolba a gondokkal ma estére


Persze a plakátokon mindebből csak az első három szó szerepel, a többi amolyan magánvélemény, vagy ha van egy szabad estéjük – invitálás. Öt, komédiásnak is abszolút profi színész – Szerencsi Éva, Rátonyi Hajni, Mikó István, Straub Dezső és Nagy Gábor – várja esténként a szórakozni vágyókat az Erdészeti Múzeum udvarán (utoljára jún. 27-én ).
Keresve sem lehetne jobb helyszínt találni a századelő kabaréihoz. Egyetlen, aprócska részlet zavarja csak ezt az egyestés "időutazást": párnázott pilótaülés helyett csővázas, rácsos ülőlapú fémszékek várják a mélyentiszteltek alsó felét, ami meg kell mondanom, már az első öt perc után... Egyszóval vigyenek a belépőjegy mellé kispárnát is. Plusz fantáziát, mert hát, kedves eljövendő publikum, ez ott feltétlenül szükséges – már amennyiben hisznek a konferansziénak. Aztán, ha minden megvan, kezdőthet az utazás. Messze magunk mögött hagyjuk a napi politikát, a "patakvért", a díjbeszedőket. Még az anyóst is.

Csak az adóbehajtó levakarhatatlan, de hát ki mondta, hogy egy tökéletes világba indulunk? Meg hát kár is lenne, hiszen ez a kortalan társadalmi átok már akkor is remek célpontja volt a kabarészerzőknek, s az ő vitriolos tolluknak. Egyetlen tollvonásuktól máris ott díszelgett nagy kedvencünk, az "SZTK-szemüveg" egyik őse az orron, a mögötte cikázó tekintet pedig maga a villám: kiszámíthatatlan, még tulajdonosa se tudta kiszámítani a célpontját... Büszkeség helyett a vasárnapi ebédtől dagadó melle csak úgy szaggatja a gombokat a kissé megviselt egérszürke kardigánjáról. Rettegettségénél azonban már csak a saját rettegése nagyobb. Elég mindössze egyetlen szót mondani előtte: "Feleség", ezen a ponton a közellenség ugyanolyan esendő lesz, mint bármelyik hasonló átok sújtotta – az est folyamán szintén pellengérre állítandó – férfiember, akinek legszebb álma válna valóra a "válás" szó hallatán. A "drága nő" maga a hétfejű sárkány, és a Nyugati Boszorkány ivadéka, velük ellentétben azonban nem éri be egy mesekönyv lapjaival. Ott kísért a mindennapokban, és az óvatlan egyed könnyebben beszerezhet egyet egy hétköznapi náthánál...

Mindezt öt különböző egyéniség mutatja be nekünk, méghozzá szemmel látható örömmel és lelkesedéssel. Van köztük bájos bohém, élrevasalt úriember, alulművelt ötvenes, butácska háziasszony – mindenki megtalálhatja a kénye-kedvének megfelelőt, már persze, ha eljön. Eljön?
Go + Ga
Fotó: Németh Péter



1998. június 25., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület