CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Ne hagyj a hátadon fát vágni

Az olcsó telekommunikáció titkaiból

A profit, mint a gazdálkodó vállalkozások létfenntartásának kapkodva beszívott levegõje, egyre könyörtelenebbül érvényesíti „az erõsebb felfalja a gyengét" elvet, és noha a magas fokú civilizációt elért országok törvényeket mutogatnak, amelyek állítólag megtiltják a hatalmas financiális erõk elsöprõ összefogását, trösztök és hasonló cápa-seregletek létesítését, másról sem olvashatunk manapság nap mint nap, mint arról, melyik nemzetközi mammutcég egyesült a másik mammuttal; egy minden eddiginél mindenhatóbb, félelmetes diluviális financiális szörnyeteget létrehozva.

Ezek aztán „adnak a biciklinek", hogy úgy mondjuk, ami a szolgáltatások árainak diktálását illeti! Amíg a kis- és tõkeszegény vállalatok a tobzódás habverésében fuldokolva szerényen összehúzzák magukat, s „bocsánat, hogy élünk" ernyõ alatt a lehetõ legkisebb haszonnal próbálják portékáikat értékesíteni, addig az USA legnagyobb és mittudoménhány millió tagot számláló American Online-jának (AOL) elsõ dolga volt például az Internet hozzáférési díját felemelni, lecsipkedve így néhány milliócskát a tagokról. A szerény keretek között maradó Internet-közvetítõk és az AOL között ma már 35-40%-os havidíj különbség is lehetséges! Egy a minap szerzett értesülés szerint egyes szolgáltatók arra készülnek, hogy még az „ingyenes letöltés" trükkjével csalogatott, gyanútlan zenehallgatókat is „megadóztatják", obulusokat számítva fel egy Sinatra lemez meghallgatásáért.

Ebben az eszeveszett  „money, money, money"-,  azaz  „pénz, pénz, pénz"-hajkurászásban, ahol a „money" szó kísértetiesen emlékeztet a „monkey"-re, ami viszont majmot jelent magyarul, földkerekségünk (amit az IBM „small globe"-nak azaz kis bolygónak titulál) lakói között rendkívül fontos a gyors és hathatós kommunikácio. Mellesleg, ez is egy új aranybánya a homokban. Pár héttel ezelõtt bemutattam az itteni hatóságoknak, hogy még mielõtt egyetlen beszélgetést folytattam volna, már 100 dolláros havi számlával tartozom a legkülönbözõbb „közremûködõ" vállalatoknak, akik mind baksisért nyújtják a markukat a nekem küldött számlában, persze Samu Bácsi, az Állam maga is, több helyütt, és olyanok is, akikrõl azt sem tudom kicsodák, sosem hallottam róluk...

Huszonhét év után, 1999-ben történt elsõ (de nem utolsó) esetben, hogy hadat üzentem a szemérmetlen koldusoknak és egyszerûen nem fizettem ki számlámnak tisztázatlan részét, pláne nem az utcáról beosont baksis-követelõknek!

Ám ez csak a megoldás egyik fele, mert ha tárcsázol, a hívásért újra a százszorosan megdolgozott, kicicomázott és felmagasztalt számlát kapod majd. Ennek ellensúlya az Internet egy-két kevéssé ismert lehetõségei között található meg:

1. Internet Telefon: Ha duplex hangkártyával rendelkezel computeredben, s egy olcsó kis mikrofont ugyancsak be tudsz kötni a PC-dbe, az itteni kül- és belföldi tarifák egyharmadáért telefonálhatsz az interneten keresztül a világ minden tájára, a NET2PHONE program letöltése után. A programot a keresõk játszva megtalálják, egyébként a Netscape Communicator „Yellow Pages" opciója alatt is fellelhetõ. Kitûnõ program. A járulékos baksiskunyerálók lekopnak. Csak azért fizetsz (egy töredéket a „muszáj"-ért ) amit kaptál! Sajnos, elõbb-utóbb az üzleti maffia áldozata lesz. „Az éhesek pörölve rámennek majd s behullja csonkjait a keserû levél" (Weöres Sándor)

2.Firetalk:http://www.firetalk.com Egy teljesen ingyenes távközlési program, a világ minden tája között, feltéve hogy partnerednek computere van, tehát az Internet Telefonnal ellentétben, ez a program csak computeresek között mûködik. Szerkezete nem túl bonyolult, s számos „fóruma" van (még magyar szobát is találtam...), amik között egy gombnyomással pendlizni lehet és máris az akciók kellõs közepében vagy. Beszélgetni tudsz meghívott partnereddel mikrofonon keresztül (mint az Internet Telefonnál), vagy azonnali üzenet formában levelezhetsz vele. Igen sok tagja van, s mindenféle csevegésbe belehallgathatsz. Mivel ingyenes, érdemes letölteni.

3.AOL/Netscape Instant Message: A legtöbb új PC-ben már benne van, és egyike a legerõszakosabb programoknak, ha egyszer életre hívtad, minden mást megelõzve fog "beloggolódni", s úgy kell kiirtani, ha valami mást akartál éppen csinálni... Levelezõ program, amelyen Netscape-, vagy AOL-tagok írásban „cseveghetnek" egymással. Többen panaszkodtak, hogy a program „kiirtása" után megszakította az internet-kapcsolatot is és újra kellett kapcsolódni... Használhatósága a Firetalkhoz, vagy Internet Phone-hoz képest korlátozott.

Pagony Lajos



2000. január 04., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület