CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A 13 kislány látószöge művészi


Hol végődik a művészet?


Valahol a magyarok között él egy 13 éves kislány, aki az alábbi rajzokat "elkövette". Hol? Magyarok mindenütt vannak, művészek is az Óperenciás tengeren innen és túl is. Ez a kislány -Andrea - művész, mert a szeme az. A mű értékét a meglátás hitelessége fémjelzi. Valaha Salvator Dalit azzal gúnyolták, hogy legyeket fest. A szinte közhelyes prototípussá vált galamb, az olajággal pedig Picasso ötlete.Állítólag egyes sportágakban - mint például a műkorcsolyázás vagy gimnasztika - az zsürizőket elfogultá teszi a versenyző nimbusza és a sok egymáshoz hasonló produkció közül azt választják ki győztesnek, amelyhez világnév fűződik.

Csakhogy ez nem igaz. Ugyanis ha ketten csinálják ugyanazt az nem ugyanaz. Apró és csak a szakavatott érzékszervek számára felfedezhető különbségek mutatkoznak a minőségben. A képzőművészet például számtalan elsőrendű ecset, ceruza, szobrászati matéria tehnikusait tartja számon akik egy adott témát mindnyájan maximális minőségben festik, rajzolják vagy formálják meg. A vicc szerint az USA-ban egy ezer lakosú városkában 500 dalszerző lakik, de miért van az, hogy Gershwin 1937-ben meghalt ás azóta hááááát!...volt egy pár, de na, inkább hagyjuk. A most hallatlanul divatos angol musical szerzőről is az a vicc járja, hogy "őkelme halandó de zenéje örökké élni fog, mennyivel jobb lenne a fordítottja...!"

A műalkotás lelke a meglátás. A smink, a valóság eltorzítása az olcsó lelkek kedvence lehet, de aki anyját a földön ülve úgy festi meg mint Andrea, és aki a kutyus hűségesen odaadó tekintete mögött a mákszemnyi ravaszságot és opportunizmust látja meg, az művész. Az "ülő anya" képe született impresszionista látás. Ha igaz a költő "e fiuból pap lesz, akárki meglássa" mondása, hadd engedjek meg magamnak hasonló jóslatot Andreával kapcsolatban.

" E kislányból művész lesz, akárki meglássa..." Szerintem már az is



Pagony Lajos



1999. november 19., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület