CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Az emberek egymást hülyítik


A GYŰLÖLET MILLENNIUMA?


Az általánosítás itt is - mint minden téren - azzal a veszéllyel jár, hogy a víziókat eltorzítja. A harmadik ezredév küszöbén sem fog mindenki gyűlölni, és majdan statisztikák és értékelések sora fogja bizonygatni hónapokon át, hogy a levest mégsem kanalaztuk olyan forrón, mint amilyenre főzték, valamint, hogy az amerikai szövetségi rendőrség, az FBI eltúlozta aggodalmát, amikor zavarosban halászókra, egyéni „terroristákra" és fajgyűlölőkre figyelmeztetett.

Lehet... de könyörgöm: a Ku Klux Klannak miért éppen New Yorkban kellett tüntetnie?! És miért esik mindenki azon nyomban pánikba, ha a luxushajó zsúfolt társalgótermében a hangosbeszélőn felharsan a kapitány hangja: „Hölgyeim és uraim, biztosítom önöket, hogy semmi ok a pánikra!"... és mit jelentenek lélektanilag, amikor a komolytalannak vagy olcsó hatásvadászóknak egyáltalán nem nevezhető magazinok - mint pl. a „NEWSWEEK" - a bibliai jövendölések utalásait elemzik, az alkalmasint közelgő világvégével kapcsolatban? Mi ez most? Pszichózis? Vagy lappangó, valós feszültségek, amiket egyesek inkább - mások kevésbé érzékelnek?

Izraelben például családok százai költöztek a bibliai „Olajfák Hegyére" ugyanis egy Elijah nevű úriember, méghozzá amerikai(!), a kilencvenes évektől kezdve bibliai prófétának nevezte ki önmagát Jeruzsálemben, és a kétezres esztendőre Jézus második visszatérését hirdette. A biztonsági szervek belátták, hogy az ártatlannak indult játszadozás a jóslatokkal a legvadabb vallási és ateisztikus csoportok beözönlését eredményezheti Izraelbe, mely állam a Millennium évében amúgy is 3 millió látogatóra számít, ezért felkérték Elijah urat, hogy hagyja el az országot...

Tévedés lenne azt hinni, hogy a 2000-re (egyesek szerint 2033- ra, ami Jézus megfeszítésének kétezredik évfordulója lenne...) jósolt világvége kizárólag János apostol „Jelenések Könyvére" alapozott. Erről az Újszövetségi Szentírás skolasztikus kutatói (akik az Írásokat nem interpretálják együgyű, szó szerinti értelemben, hanem az adott misztikus „kód"-okat mint pl. a bűvös „666" számot, vagy az ugyancsak varázslatos „7"-et stb... történelmi analógiákkal helyettesítik be), már megállapították, hogy a Jelenések Könyvének jóslatai korántsem nyúlnak oly sok évszázadnyit előre, hogy érvényük a kétezredik esztendőt súrolná! A „666" inkább a korabeli Néróra, a 7- es szám az első hét római császárra vonatkozott!

Az egyetlen közös platform, amiben a világ végének bekövetkeztét váró keresztények dogmatikailag megegyeznek: az Antikrisztus beosonása az emberiség sorai közé, majd Jézus újabb eljövetele, végül a Jézus és az Antikrisztus közötti apokaliptikus, végső leszámolás.

Az amerikai kereszténység valószínűleg legellentmondásosabb, de egyszersmind legnépszerűbb hitpolitikai figurája, tisztelendő Jerry Falwell a minapi nyilatkozatában, melyet a médiának adott, valószínűnek tartja, hogy az Antikrisztus már itt bújkál közöttünk! Jóllehet kitér konkrét jóslatok elől a bekövetkezendő leszámolás időpontját illetően, de arra utal, hogy „A világkormányzatra való törekvés, egy közös nemzet szindrómája, a készpénzt mellőző társadalom és sok egyéb mutatja, hogy a tömegek azt hiszik: ez a legutolsó évszázad a történelemben".

Ez, valamint a szaporodó iskolai lövöldözések, földrengések, természeti csapások általánosságban is demonstrálják a társadalom fellazuló erkölcsi fegyelmét - komoly aggodalmat okozva a rendvédelmi és biztonsági szerveknek. Az FBI csakúgy, mint a japán vagy izraeli rendészet őrei, fokozottan figyelnek minden gyanús tünetre, ami a közelgő heurékát, tüzijátékot és az új évezredet köszöntő hozsannát a babonákat kihasználó bűnözők gyűlölet-hadjáratává változtathatja.

Pagony Lajos



1999. oktĂłber 27., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület