CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Nem kell Nostradamusnak lenni


Megtagadni lehet - letagadni nem!

Ha valaki szeizmográfként felfigyel a fizikai létezés különböző geográfiai területein tapasztalható változásokra, nem ok nélkül támad olyan érzése, hogy a leírt vagy kimondott gondolatok tömege láthatatlan nyáj gyanánt vándorol, metafizikai víziók tájain át, a Földnek nevezett kis golyóbison, hogy hol itt, hol ott, hol ilyen, hol amolyan formákat öltve kezdjen el bégetni a maga filozófiájáról.

A CyberPressben minap megjelent kitűnő cikk, a román viccel fűszerezve, bizonyos dolgok eltörléséről vagy szimpla megtagadásáról, mint például hazánk „keresztény ország"-mivolta, a történelemkönyvek elemzéseinek meghazudtolásával a mai életforma különös „erkölcsiségét" tárja fel, ha egyáltalán szabad ezt a szót használni. A jelenségek megítélésének ilyetén utilitarizmusa, mindent a hasznosság és gazdasági taktika oldaláról szemlélve, alattomos veszélyeket rejteget a társadalom, vagy egy ország fennmaradása szempontjából - így különösképp fel kell rá figyelni.

Az igen magas színvonalon szerkesztett „TIME" magazin június 6-i száma megdöbbentő részletességgel ismertette az amerikai tájékoztató szolgálatban készült, úgynevezett Cox-féle riportot a termonukleáris hadititkok Kínába vándorlásáról. Qian Xuesen, aki Shanghaiban született, mint a japán okkupáció elől menekült tudós, az USA atomfegyvereinek intézetében dolgozott, később gyanús lett, kihallgatásokon esett át, majd a pekingi kormány meghívására visszatért Kínába. Az amerikai kormány szemet hunyt felette. Ma Qian Kínában a legmagasabb tisztséget tölti be az atomfegyverek tudományos és gyakorlati készületeiben. Világos tehát, hogy Qian kém volt, akit nem lett volna szabad útjára engedni.

Ám figyeljük meg a kifacsart „morális" logikát! Még a nívós TIME- cikk is arra figyelmeztet, hogy ne csináljon Amerika túlzottan nagy ügyet belőle, hisz Kínában úgyis Nyugat-ellenesség honol, és az ilyen gyanúsítások (igaz, vagy nem igaz, mellékes) csak olajat öntenek a tűzre! Az egyszerű paraszti ész ilyenkor megalkuvásról, opportunizmusról beszél. Viszont hasonló „ökonomikus" szőrmentiség játszódik le most Koszovóban. 200 orosz „békefenntartó" szemben sokezer NATO trupperrel egyszerűen kisajátította a pristinai repülőteret, s még csak tárgyalni sem hajlandó arról, hogy azt a NATO is használhassa. Az amerikai lapok már nyíltan cikkeznek arról, hogy a koszovói akcióval a NATO semmit sem nyert. Viszont mibe került!...

Néhány évvel ezelőtt az egyik magyar internetes magazin „apolitikusnak" minősítette és kilőtte azt a cikkemet, amelyben szóvá tettem, hogy a pesti Csepelközben betelepült vietnamiak olcsó és gyanús összetételű alkoholt árulnak. Indok: megsértem vele a „kisebbségeket". A minap egy USA-beli napilap nyitó cikke arról áradozott, hogy komoly kereslet van tolmácsok iránt. A cikk aztán elmondja: a hajdan tősgyökeres amerikai környezetbe betelepült latinok - azaz mexikóiak, cubaiak stb. - válságos helyzetekben nem tudják magukat megértetni. A déli államokban - Észak- és Dél-Karolina, Georgia -, amelyek valaha színtiszta amerikaiak voltak, ma „Mercado mexicano" feliratú üzletek neonszignálja jelzi: „abierto", azaz nyitva van, és a gyorstalpaló étkezdék egyes szektoraiban úgyszólván csak latinokat látsz.

A latinok zömmel katolikusok. Az ír, angol és kontinentális származású déli „őslakosság" protestáns. Az Atlantában most folyó déli baptista konvent azon tanakodik, hogy megbélyegezzék-e Clintont, vagy sem, amiért túl engedékeny a homoszexuálisokkal szemben. Bizonyos dolgokban a déli baptisták bigottabbak a katolikusoknál.

Mindez arra utal, hogy elvek, etnográfiai térkép és morális felfogás tekintetében a meglévő formák, sőt tartalmak szétesése és újjászerveződése van folyamatban. A statisztika arra utal, hogy pl. az USA lakosságának 35%-a 50 év múlva latin lesz. Ez azonban azt is jelenti, hogy az olyan történelmi hátterű összetartó erőket, mint a közös nyelv, a vallás és az erkölcsi struktúra, minden erővel ápolni kell, különben a lebomlás és a szétesés még az eddigieknél is gyorsabb ütemben fog bekövetkezni.

- Pagony -



1999. június 17., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület