CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Érdemes még meccsekre járni?


Pofikám!
Keresnek a profik ám!

A 2000-ben esedékes Utah-i téli olimpiai játékok rendezése körüli viharok és ennek kapcsán az olimpiai bizottságok átszervezésének szükségessége csak töredékét mutatja annak a pénzéhes mentalitásnak ami az ókori görögök és spártaiak idején még az „amatőr" fogalom eszményiségében tündöklő SPORTOT a pénzkeresés egyik nem épen nagyra becsült vállfajává aljasította.

Hogy az „aranylábú gyerekek" utáni magyar futball érája az orrával anyaföldünk felé száguldó repülőgéphez hasonlított annak egyik (vagy fő?..)oka a „kis pénz = kis foci, nagy pénz = nagy foci " szlogenjében testesült meg. Egy ATP teniszverseny első díja ma annyi, hogy nyertesének garantáltan nem kellene dolgoznia többé, az elkövetkezendő húsz esztendőben, őkelme azonban már pakolja is a rakettjeit és rohan a következő bajnokságra, mert ugyan ki adja manapság 15-20 milliós dollárbetétkönyv alatt, ha „élsportoló" az illető.

Az „élsportolóban" egyébként az „él" jelző azt jelenti, hogy viselője „él", mégpedig igen jól él! Michael Jordan az aki kosaras „nyugdíjba vonulása" előtti évben, tavaly, vagy ki tudja mikor?... 36 millió dollárt keresett évente, amiben fellépési „tiszteletdíjain" kívül a mérkőzések után még egy csomó honorárium szerepelt telefon társaságok és textil áruk népszerűsítéséért. Ezeknek összege sokszor a meccsekért kapott „prémiumokon" is túltesz. Miután a bumfordi meccsre járó irgalmatlanul letejel minden vasárnap, nomeg a TV társaságok is fizetnek egy-egy érdekesebb meccs közvetítéséért, a foci, baseball, football, kosárlabda, stb. csapatok tulajdonosai olykor milliókat fizetnek - dollárban - egy sztár játékosért.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy okos és előrelátó szülők már családalapítási terveik közé sorolják, a „Gyerünk, csináljunk és neveljünk egy két bajnokot,"elvet mint azt az amerikai Williams növérek - Serena és Venus - papája a lányok hallatlan tenisz sikerei után interjúban be is vallotta, a sport profizmust kihasználandó ambíciókkal.

A mama eleinte ódzkodott, de most már ő is belátja, hogy jól tették! Hasonló sikereket értek el a magyar Polgár lányok - Zsuzsa, Zsófia és Judit - ugyancsak a Papa céltudatos és szisztematikus módszerei miatt.

Ami jó az egyénnek, nem biztos, hogy jó a közösségnek. Most aztán isszuk a levét válogatott szinteken ennek az új pénzkeresési forrásnak

Hogy csak a sakknál maradjunk: amikor Benkő Pál nagymester 1957-ben az USA-ban telepedett le csak olyan szerződéseket vállalt ahol nem kellett volt honfitársai, a magyarok ellen játszania!

Ma? Úgyszólván valamennyi éljátékosunk valamelyik külföldi csapatban játszik, pénzért. A Klubcsapatok Európai Kupaversenyén (KEK)és más csapatversenyeken a magyar klubcsapatok Leko, Almási, Polgár Judit nélkül, vagy épen ELLEN játszhattak. A profizmus legnagyobb dicsőségére!

Viszont vigasztlódjatok! A bájos magyar hölgy Hoang Trang (csak a helyesírási automatám berzenkedik, egyébként nem elírás, és tényleg nagyon csinos...)Indiäban a húsz éven aluliak világbajnokságán a női csoportban bajnok lett! Most Pesten meg a Nagy Laci féle első szombati sakkversenyeken megszerezte első nagymesteri minősítő pontját is!

Él magyar, áll Buda még! Egyébként jártok még meccsekre?

-PL-



1999. december 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület