CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Az amerikai Magyar Lobby követendő példája!

A „Magyar Lobby” követendő példája!

Sok szó esik mostanában arról, ki az „igazi” magyar. Az anyaországi, vagy a külföldön nekikeseredett? Nos, a minap a Lipták Béla vezette amerikai „Magyar Lobby” szervezet újabb, elgondolkoztató példát adott a magyarság identitását féltő éberségből.

Az USA példányszámát tekintve kétségtelenül legnagyobb napilapja, az USA TODAY nemrég cikket közölt Károlyi Béláról, az amerikai tornászok népszerű mesteredzőjéről, s a cikk írója megjegyezte, hogy Károlyi a romániai Clujban született 1942-ben, és hogy több idegen nyelven beszél, többek között magyarul is...

Ez kellett csak a Magyar Lobbynak! Lipták Béla levelet intézett a tagsághoz, buzdítva, hogy mindenki írjon a napilap szerkesztőjének, és oktassa ki, miszerint Cluj 1942-ben és az azt megelőző évszázadok során Kolozsvár, magyar város volt, és követeljenek helyreigazítást. Többen elhatározták, hogy megszakítják a lap előfizetését, és erről értesítették is a szerkesztőséget!

Nos, a Lobby megmozdulásának meglett a foganatja: tagtársunk, Török István, az 1.6 milliónyi magyar amerikai nevében olyan erélyes hangú levelet intézett a cikk írójához, hogy a lap sűrű bocsánatkérések közepette közölte, helyreigazítja a kifogásolt kitételt. Lipták Béla arra is felhívta a Lobby tagjainak figyelmét, hogy foglalkozzanak a máig is szép magyar nyelven beszélő tenisz-sztár Szeles Mónikának és Zoltán fivérének magyar mivolta hangsúlyozásával a köztudatban.

„Pusztulunk, veszünk, s mint oldott kéve széthull nemzetünk” - évtizedekkel ezelőtt látnoki erővel írta a Költő. Dicséretes és követendő megmozdulások ezek a Magyar Lobby részéről, ám sajnos az anyaországiak nagy hányadában még ott lappang a meghunyászkodó csodálat - ha nem is éppen azok iránt, akik Trianon után a széttrancsírozott ország testét bekebelezték -, hanem pontosan azok felé, akik a történelem során az új, újabb s legújabb kor hatalmasaiként gyarmatosítani akarták és akarják ma is az országot.

Nem ártana, ha a Magyar Lobby szellemisége és ébersége felébresztené azokat, akik történelmi örökségekre hivatkozva elavult és identitásunkat veszélyeztető víziókat táplálnak.

-pagony-



2000. szeptember 08., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület