CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Az ellentmondás ördöge ágál ahol lehet


Mi a „free inquiry"?
Vagy röviden: „FI"...?

Az USA déli államai közül Alabama, Észak- és Dél-Carolina, sőt Tennessee államok is a büszke „Bibel Belt" azaz bibliai övezet tagjai, s mint olyanok, a keresztény hitfilozófia bástyái. A nem amerikai éppen ezért nehezen érti, hogyan lehetséges, hogy a legfortélyosabb trükkök segítségével, a tömegek gondolkodásmódjával szögesen szemben állva, kisszámú, de annál elszántabb csoportok igyekeznek ellentmondásos feszültségeket kreálni.

Megkérdezésed és beleegyezésed nélkül megrohamoznak publikációikkal, sőt, ha nem vagy éber, meg is fizettetik veled őket. Felfigyeltem egyik hitelkártyám jelentéktelennek tűnő tételére, ami felett el is siklottam volna, ha nem lettem volna biztos abban, hogy a rám terhelt tételt, amely „Free Inquiry" címen szerepelt, nemcsak, hogy sosem rendeltem meg, de azt sem tudtam, mi az.

Nosza, felhívtam a bankot, a kártya kibocsátóját, és élénken tiltakoztam a kéretlen számla ellen. A Bank orvoslást ígért. Eltelt néhány hét - majd vaskos boríték érkezett: a „Free Inquiry" anyagával. Megint csak kéretlenül, de érdeklődésemet felcsigázva...

A „Free Inquiry" mint meghatározás vagy egy akció körülírása meglehetősen szabados, nagyon szigorúan véve azt jelentené, hogy a kérdezés, kutatás, vizsgálódás szabadsága - de az anyaggal való szorosabb ismeretség után inkább „szabadelvűségnek" tűnik; a cikkek mindegyike ab ovo szembenállás az istenhittel. Nem ateizmus, mert az ateista általában közömbös a hittel és hitélettel kapcsolatos problémákat tekintve. De a „Free Inquiry" szisztematikusan cáfol. Minden területtel megpróbálkozik, ahol úgy látja, hogy a tradicionális vallási felfogásnak még gyökerei vannak.

Egyik brossúraszerű kiadványuk címe: „Képzeld! Nincs mennyország!" Az idevonatkozó pamflet anyagai zavart is okoznának, ha nem maga a Pápa nyilatkozott volna néhány hónappal ezelőtt, zseniális meglátásokkal, a mennyek országának mibenlétéről. Elemzésében elmondotta, hogy a mennyország nem geográfiai vagy topográfiai fogalom, hanem a lélek állapotának mibenléte, Istennel való közvetlen és meghitt kapcsolat.

Szerintem a hitfilozófusok még maguk sem mérték fel teljességében ennek a pápai megnyilatkozásnak a jelentőségét. Ez ugyanis egyszer és mindenkorra kifogja a szelet azoknak a vitorlájából, akik az őskereszténység léte óta elismert - de tartalmukat illetően kellően ki nem tárgyalt - alapfogalmakat, mint mennyország, pokol, ördögök és angyalok, vulgáris empirizmus útján támadják, mibenlétüket a „nem hiszem mert nem látom" demagógiája alapján vonva kétségbe.

Itt kell megemlíteni, hogy a „Free Inquiry" a hitetlenség hitét gyakorolva követeli, hogy az Egyház és Állam összefonódottságát teljesen szétválasztva (és Amerikában erre Gore alelnök személyét vélik legalkalmasabbnak, ha az elnöki tisztséget elnyerné...) a hit és vallás egzisztenciájának megtagadását proklamálók számára ugyanazokat a köz és társadalmi jogokat biztosítsák, mint a hitéletben résztvevők számára.

Miért ne? Metafizikai vitákban úgysem lehet az igazat adminisztrativ eszközökkel eldönteni. A minap az ország déli baptistái imahadjáratot kezdeményeztek a hinduk érdekében, akik - szerintük - rossz, nem létező isteneket imádnak és most könyörögnek a kereszténység Istenéhez, hogy akadályozza meg a sátán és ördögeinek nyilvánvaló manipulációit az „ál-istenek" érvényesülésében.

Bármennyire rokonszenvesnek tűnik is az ilyenfajta akció, igazában a jövő keresztes háborúinak szülőanyja lehet. Az ilyen túlbuzgóság éppen annyira káros, mint a kéretlen (és hitfilozófiai területen felkészületlen, vagy tévelygő) prókátorok szava. Nem hiszem, hogy létezik a tudomány vagy művészet történetében olyan könyv, amit annyiszor „megmagyaráztak", vagy még inkább: „félremagyaráztak" volna, mint pl. a Biblia! Amerikában például több tucat kétségtelenül keresztény „Egyház" tevékenykedik, más és más néven. A megkülönböztetés nyilván kisebb-nagyobb dogmatikai nézőpont-eltérésekre utal. Az egyik ilyen „church", azaz egyház neve: „The Church of God" - azaz „Az Isten Egyháza".

De akkor mi van a többivel? Ugyanolyan keresztecskével a torony tetején, ugyanolyan talárral az ünnepi pulpituson, ugyanolyan mea culpázással az „Isten báránya" elleni vétkek miatt! Akkor amazok az ördög egyházai? Vagy Husszeinéi? Erős a gyanúm, hogy itt valami másról van szó! Arról az infámis emberi tulajdonságról, ami szerint az én lovam jobb, mint a tiéd, az én feleségem jobb paprikást csinál, mint a tiéd, és az én „egyházam" az igazi! Az ihaj tyuhaj!

Így a „Free Inquiryt" olvasva is ugyanaz a a gyanúm... Nevezetesen: hogy hit és az ellentmondás ördöge két liliom egy hajtáson, egyik sem lehet meg a másik nélkül és meg nem győzheti a másikat mindaddig, amíg két ember él a ködös Albion és a Tűzföld indián falvai között, ezen a földtekén.

Pagony Lajos



1999. október 24., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület