CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A vallási élet szerepe a modern gyógyáaszatban


Az ima a hosszú élet titka


Dr. Dale A. Matthews a Georgetown-i egyetem (Washington D.C.)orvostudományi központjának professzora, számos éven át folytatott kutatások eredményét összegezte az alábbi, korszakot nyitónak tekintendő megállapításával. Eszerint:

" Azt ugyan nem tudjuk tudományosan bebizonyítani, hogy Isten gyógyít, de azt gondolom, hogy bizonyítani tudjuk: az Istenbe vetett HIT-nek gyógyító hatása van. Nem fér kétség hozzá: az egészséges vallásos hitélet segít gyógyítani!"

Több mint harminc, egymástól független kísérlet bizonyítja világszerte a hit és a tudomány közös erőfeszítéseiből eredő, szinte meghökkentő gyógyászati eredményeket. Míg néhány évtizede terminális betegségek, mint például a rák vagy végzetes szív- és keringési elégtelenség esetén a rózsafüzér morzsolgatását ajánlani kuruzslásnak számított, és legjobb esetben a medikális szakember elnéző mosolyát váltotta ki - ma ott tartunk, hogy a vallásos lelkivilág nemcsak alátámasztja az orvosi szaktevékenységet, de számtalan esetben elöl jár, megelőzve a hagyományos gyógyászati praktikákat.

5286 kaliforniai lakos megfigyelése során például megállapították, hogy az egyházak híveinek körében alacsonyabb a halálozási kvóta, mint a kívülállóknál, mégpedig tekintet nélkül az egyéb veszélyeztető tényezők jelenlétére, mint amilyen a dohányzás, italozás, vagy fizikai tétlenség.

A vallásilag elkötelezettek körében nyolc rákos beteg közül hétnél kevesebb szimptómát észleltek, és az esetek optimális lefolyásúak maradtak, ugyanígy a magas vérnyomásosoknál öt eset közül négynél komolyabb gyógyszeres beavatkozás nélkül helyreállt a rendellenesség, hat súlyos szívelégtelenségben szenvedő közül négy meggyógyult.

Ami a legérdekesebb: a San Francisco-i közkórházban kiválasztottak 393 szívbeteg pácienst és két csoportra osztották őket. Senki sem tudta, hogy melyik csoporthoz tartozik, hiszen éppen ez volt a lényeg! Ekkor az egyik csoportért a környékbeli keresztények imádkozni kezdtek, anélkül, hogy ők maguk ismerték volna személyesen a csoporthoz tartozókat. A másik csoportért nem imádkozott senki.

Mármost: abban a csoportban, amelyikért imádkoztak, kevesebb komplikáció merült fel, kevesebb tüdőgyulladás, szívroham vagy szívbénulás, és kevesebb antibiotikumot igényeltek. Az idevonatkozó kísérletek konklúziói oly messzire vezettek, hogy a laboratóriumi baktériumtenyészetek növekedéséért és a kísérleti egerek sebeinek gyógyulásáért is imádkoztak.

Dr. Larry Dossey az „Ima, jó orvosság" című mű szerzője, neves orvos, maga is rendszeresen imádkozik pácienseinek gyógyulásáért. Annak ellenére, hogy maguk az orvosok figyelmeztetnek arra, hogy nincs szándékukban vallást árusítani a tudomány nevében, s hogy mindenki szabad akarata szerint döntse el, hogy miként rendezi el ezeket a dolgokat - a világlistán vezető klinikák közül a Mayo és a Harvard orvosi egyetemen is konferenciákat rendeznek a lélek és egészség kölcsönhatásáról, és az amerikai orvosok közösségének 1996-ban tartott közvéleménykutatása során kitűnt, hogy a megkérdezett 269 doktor 99%-a hiszi, hogy a vallásos meggyőződés segítője a gyógyulásnak! Amikor saját, egyéni tapasztalataikról kérdezték őket, 63%-uk elmondta, hogy Isten segítette őket egészségi állapotuk javulásában...

Pagony Lajos



1999. szeptember 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület