CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Segíts magadon és...


Nem árt néha eltűnődni...


Mire befejeztem a megkezdett cikket a törökországi kataklizmáról, a halottak száma olyan tempóban emelkedett, hogy jobbnak láttam nem is összegezni. Hatezer? Nem. Kilencezer? Nem! Tízezer? Nem! Tizenkétezer? Nem! A legutolsó becslések szerint ez a szám is megháromszorozódhat!

Termonukleáris katasztrófákéhoz hasonló nagyszágrendű pusztulás ez, az élők rendjéből egyszerűen eltüntetve tízezrek reményeit, csip-csup örömeit, csókjait, mozdulatait, álmait. Újszülöttekét, totyogó és gagyogó ártatlanságokét, akik a napsütésen és a cukros tej ízén kívül még semmit sem tudtak a világról; kiábrándult öregekét, akik százszor is megpróbálták sorsukat javítani az anatóliai földeken, és mi, akik még itt vagyunk, érzékelni se tudjuk, ami azokkal történt, akik még vannak, de már nincsenek!

A világ tehetősebbik fele - Amerika, Anglia stb - hadsereg-utánpótláshoz illő technikai felkészültséggel siettek eleget tenni a török kormány S.O.S.-jelzéseinek. Magyarország is különítménnyel jelentkezett. Az augusztus 20-i televíziós adásokban beszámoltak arról, hogy mialatt a jelenlévő tömegek térdreborulva imádkoztak Allah-hoz, a magyar különítmény csodával határos módon talált rá egy három nap óta a romok alatt éhező, szomjazó, de sértetlen kisgyermekre.

Sokakban visszatetszést keltett a moszlim török kormány szóvivőjének ítélete a pusztulásról (annak ellenére, hogy világszerte dicsérik őket gyors reakciójukért, amivel a világ segítségéért folyamodtak):

"Allah akarta, hogy így történjen, és Allah megsegíti a bajbajutottakat."

Nem hiába mutatnak rá a vallási mozgalmak történetével foglalkozók számos hasonlatosságra a keresztény és a moszlim vallás között, itt sajnos emlékeztetni kell azokat, akik a török állásponton megbotránkoztak, hogy a kereszténység idevágó filozófiai axiómája is nagyon hasonló. Eszerint:
"Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az ő neve."

A legolcsóbb argumentáció itt most azt mondani, hogy "ez a közös természetű fatalizmus a szuperkapacitású erőnek - nevezzük a különböző vallások nevén Istennek - végtelen jóságáról, igazságosságáról és az emberiség szeretetéről a hirdetett dogmák és a valós tények közötti ellentmondást van hivatva áthidalni!

Csakhogy a misztikus felsőbbrendű erők és a sorshatásuk elleni lázadozás helyett sokkal racionálisabb e felé a kérdés felé fordulni: ,"Ember, honnan jöttél és merre tartasz?"Az amerikai "TIME" magazin augusztus 23-i száma az evolúció kutatásainak új, drámai eredményeiről számol be hosszú és tartalmas cikkben. Ennek lényege, hogy míg a természetben jelenlévő állatfajok, így rokonaink, a majmok is a "természetes kiválasztódás" rendszerében nemcsak évmilliók óta változtak, de változnak ma is - a "homo sapiens" (és fordítsuk ezt most "a gondolkodó ember"-nek) nem ebben a rendben, hanem sajátmagát manipuláló módon viszi tovább a "fejlődést" borzongató útján.

Ebből az következik, hogy mindenki olyan erők környezetébe ágyazza be saját és embertársai vélt sorsát, amilyenbe világnézeti, vallási, intellektuális stb. körülményei vezetik, kézenfogva. Istent, vagy bármilyen más felsőbbrendűnek vélt létezőt, természeti katasztrófák előidézője gyanánt okolni, vagy ezektől az erőktől menekvést várni éppen olyan értelmetlen, mint az evolúciót egyetlen kézlegyintéssel megtagadni, s helyette misztikumokkal előhuzakodni.

Egyébként van egy harmadik - se moszlim, se biblikus - közmondás is, nem tudom, nem itt van-e valahol a kutya elásva:

"Segíts magadon, az Isten is megsegít!"... A "másik" is tenmagad képmása!

Pagony Lajos



1999. augusztus 22., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület