CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

"Vannak egészen furcsa dolgok!..."

Gratulálok! Te is lehetsz sakkvilágbajnok!

Nane!... Ha egy majom lehet, te miért ne?...

Hát, ezt is megértük! „Őseinket felhozád Kárpát szent bércére!" És őseink őseit? Az afrikai kókuszdió-fákra! És őseink őseinek őseit? Kaszparov szerint minden bizonnyal a sakktábla mellé, ami egyszersmind csattanós megoldás az evolúcióval kapcsolatos religiózus meg materialista vitában. Ha a sakk az elme felsőbbrendűségének próbaköve, akkor azt ajánlom, hogy mostantól fogva ha tinédzser vagy, egy gorilla néninek kezicsókolommal köszönj, vagy legalább annyi tisztelettel, mint nagymamádnak szoktál!

E cikk olvasása közben azt hiszitek: sakkrovat-vezetőtök megbolondult, félrebeszél, a világszerte csatangoló újfajta baktériumok egyike az agyára ment nékije! Ma felhívtam telefonon innen Amerikából a magyar Sakkélet főszerkesztőjét, sokévtizedes barátomat, de csalódtam, amikor el akartam sütni neki az újságot, mert már tudta...

Igen! Kaszparov világbajnoki címének megvédésére készül. A meccsben ellenfele Curious George lesz! Nem, nem új orosz sakkcsoda! Nem, nem az IBM programozóinak szuper-computere! Nem! Curious George NEM ember. Nem is computer!

Hanem majom!

Attól eltekintve, hogy jómagam is a Kaszparov-klub tagja vagyok, a hír olvasása közben megnéztem a naptárt, nincs-e véletlenül április elseje. Na jó, Curious George majom, de nem akármilyen, hanem az Újvilág gyermekkönyveinek valódi, élő hőse, akiről a „Curious George létrára mászik" és „Curious George munkát vállal" című „best sellereket" írták!

Kaszparov szerint Curious George nagyon okos, kezével mozgatja a figurákat, hátsó lábaival írja a játszmát és farkával kezeli a sakkórát. Erre például én már képtelen lennék, talán korom miatt is, de tiszteletem máris megnőtt iránta, nem úgy mint Bobby Fischernek, aki rögtön kijelentette, ha a majom győz, nem ismeri el őt világbajnoknak!

Kaszparov teljesen megszállotja az újonnan alakult Inter Species Chess Association-nak, azaz a Fajták Közötti Sakkszövetségnek, aminek elnöke és elnök-helyettese is egyben. Amikor tapintatlanok megkérdezték őt, miért nem foglalkozik inkább az előzetesen bejelentett, de halasztgatott Anand elleni párosmérkőzéssel, kijelentette, hogy Anand már csak egy "futottak még", és az emberiség igazi érdeklődése az élőlényfajok közti sakkozás irányába mutat a jövőben. „Márpedig én mindig a jövőt lovagolom meg" - hangsúlyozta büszkén.

„A világ igényli ezt a párosmérkőzést - fejezte be az interjút Kaszparov -, és én egész életemet annak szenteltem, ami a sakkozás javát szolgálja, és a jövőben is ezt teszem..."

Isten egyébként is nagy állatkertje tehát kibővülőben van a sakkozó majmokkal, ám attól tartok, hogy egy oroszlán ellen - bármilyen jól sakkozzék is - kevesen vállalkoznak majd egy „barátságos" partira...

- pagony -



2000. február 16., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület