CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

OKTÓBERI HORGÁSZ HÍREK

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

OKTÓBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDOM ENGEDI.
REKORDLISTA


PONTY


Péterné Vadászlaki Erzsébet tapolcai horgásznő vetett véget az idei szezon eddigi legnagyobb pontya földi életének. A zalaszentmihályi tavon június 27-én éjjel fél tizenkettőkor vette fel élete utolsó bojliját a képen látható 23,60 kg-os tőponty. §,35-ös fonott zsinóron mindössze 10 percig tartott a kemény fárasztás és a szomszéd horgász segített partra emelni a szép halat. A pikkelyminta alapján 17-18 évesnek bizonyult a hal.



HARCSA


Ihász Zsolt a Balatonon, a fonyódi akadón fogta e havi legnagyobb harcsánkat, ami mérlegelésnél 56 kg (196/94 cm) volt. A hal június 25-én 20.50-kor 0,30-as fonott zsinórra kötött támolygó villantóra kapott. Érdekesség, hogy a horgász barátjával a nyílt vízen pontyozott, amikor a közelben harcsa forgásra figyeltek fel. Ekkor kieveztek és az említett erős felszerelést vitték vissza. Nem kellett sokáig dobálni és a harcsa rá is vágott a támolygó villantóra. Ezután 45 percig fárasztották a halat és végül többszöri kísérletre tudták csak a csónakba emelni a szép halat.



AMÚR


Makai Károly csárdaszállási horgász május 15-én hajnali fél négykor a Félhalmi holtág I. szakaszán fogta a 19,10 kg-os amúrt (97/87 cm). 0,35-ös zsinóron kínálta fel a vaníliás kukoricát a horgász és az erőteljes kapás után csak 6.8 percig kellett fárasztani a halat. Ugyan Ő július 5-én egy 15,60 kg-osat is fogott (88/83 cm) a Hármas Kőrösön ugyancsak vaníliás kukoricával. Most 15 perc fárasztásra került sor és a halban a felbontás után 5 kg ikrát találtak.



BUSA


Ó Nagy József gödöllői horgász május 16-án 13.25-kor akasztotta meg a 63,40 kg-os (120/100 cm) nagyságú busát a Mátravidéki Hőerőmű hűtőtavában. Ez az abszolút listán a második helyet foglalja el. A 0,35-ös zsinóron csonti+kukorica volt a horgon, ettől függetlenül a horog a hal farok úszójába akadt és fél órás fárasztás után vágóhoroggal került az óvatlan áldozat partra.



BALIN


Gadácsi Róbert fogta az idei év eddigi legnagyobb balinját május 30-án 17 órakor. A 7,60 kg-os balin (79/56 cm) a Deseda víztározó Disznó öbölnek nevezett részén az ívó küszök közé vetett Rapalára vágott rá. A 0,24-es zsinórral mintegy tízperces fárasztásra volt szükség, hogy szákba terelje a ritka halat.



SZILVAORRÚ KESZEG


Ladányi Tamás tompai horgász június 28-án a Rábán 5.30-kor trágya gilisztával csalizott horoggal fogta 1,60 kg-os abszolút rekorder szilvaorrú keszegét. 0,25-ös főzsinóron 0,22-es előkére kötötte a horgát és így nem volt nehéz kifárasztani a rekordert.



PADUC


Szabó Lajos komárom-szőnyi horgász két szép paducot is fogott. Június 10-én a Duna főágában Komárom térségében 0,16-os zsinór volt match botos készségén, amikor a felkínált csonti csokornak nem tudott ellenállni 19,10-kor az 1, 78 kg-os, fél órával később 1,90 kg-os idei listavezető paduc. Mint irja "az etetés másfél óra alatt érett be, s utána egy óra leforgása alatt kitelt a kvóta! (9 paduc+2 bagolykeszeg=10 kg')". Szép eredmény, gratulálunk!.



Bakonyi tavak


A Balaton felvidék egyik különleges látnivalója, földtani nevezetessége a Káli-medence kőrengetege, mely a Köveskáli-hegy, a Hegyes-tű, a Kishegyes-tű,, Kopasz hegy között terül el. Erről a területről számol be képes tudósításban a Magyar Horgász hasábjain Botár Gábor és Balázs Piri. A bányászat sok régi emléket eltüntetett, de a Káli medence geológiai értékeinek, ritka növényeinek, népes madár világának és a gyönyörű Kornyi-tónak megvédésére fokozottan védett területet hoztak létre.



Az árvízvédelmi célokat szolgáló tavat, a Széki tavat az 1980-as évek elején létesítették a Csigere patak felduzzasztott vízéből. A patakmeder, az elárasztott völgy, a letarolt erdők maradványai változatos horgászvizet hoztak létre. Mindkét tóban sok a fehér hal és a nemes hal. Érdemes békés és ragadozó halakra is próbálkozni. Éjszaka csak pénteken és szombaton szabad horgászni. Összesen 5db nemes halat szabad elvinni, fajtánként 2-2-t és 5kg egyéb halat. Szép a táj, jók a fogási lehetőségek, tehát érdemes ellátogatni ezekhez a tavakhoz.



50 ÓRÁS HARCSAFOGÓ VERSENY FEHÉRVÁRCSURGÓN


Bokor Károly foglalja össze ennek az érdekes kezdeményezésnek az idei történetét. Augusztus 13-án és ráadásul pénteken kezdődött ez az embert próbáló verseny mégpedig hidegfrontban és szelesen. Akárhogy is nézzük ez több, mint két teljes nap, jó állóképesség kell ha valaki végig akarja horgászni a versenyidőt.

15 csapat nevezett a harcsafogó versenyre, volt aki partról és volt aki csónakból. Minden sportszerű módszert használhattak a csapatok, de úgy látszott, hogy a harcsák nem akartak horogra kerülni, mert kapás sem volt az első éjszaka. Szerencsére javult az idő és a második éjszaka már kellemesebbnek ígérkezett. Sejtelmes harcsa rablások verték fel az éjszaka csendjét és bár volt néhány kapás csak az apraja jelentkezett. A kuttyogatók is előkerültek és a Dráváról érkezett páros egy szokásos horgász balszerencse áldozata lett. Pont akkor szólalt meg a mobil telefon, amikor a következő pillanatban jókora húzás történt a felcsalizott horogra. Mire a bot után kapott a horgász, már késő volt. Egy másik alkalommal a kapást követően akadt a harcsa, de valószínűen a felső fogsoron támaszkodott meg a horog, amit nem tudott átütni és az egyik fordulás után elment.

A Szakmárról érkezett versenyzők szerencsésebbek voltak. Kora este kuttyogatni kezdtek és a nadállyal felcsalizott horgot határozott húzással akarta elcsenni a harcsa. Jókor jött a bevágás és erőteljes fárasztás kezdődött. A harcsa viszonylag rövid idő után a csónak mellé került és kézzel emelték a csónakba. Kötéllel a szájában húzták partra és a mérlegen 44 kg-ot nyomott, ami a verseny megnyerését eredményezte. A szerencsés és ügyes horgászok Pogrányi Miklós és Tóth Péter voltak. A második helyezettek 6,2 kg-os harcsával Gelencsér Ervin és Konczlik Zoltán (Hevesi HE), míg a harmadikak mindössze 1 kg-os harcsával Hajas János és Buják János (Budapest) voltak. Az alábbi képen a győztes harcsát és legyőzőjüket láthatjuk.

A versenyt jövőre is megrendezik és érdemes lesz elmenni, mert jól rendezett verseny volt és szép díjakat lehet nyerni. Nem is beszélve a harcsa fogás élményéről.



TÁVOLI VIZEKEN


SZOKNYÁBAN BIZTOSABB


Évekkel ezelőtt egy tudós azt állította, hogy a nők sikeresebbek lehetnek a férfiaknál a lazac horgászatában. Úgy gondolta, hogy a bőrükben van egy olyan hormon, ami csalogatja a vándor halakat. Az tény, hogy a szoknyás lazac horgászatnak hosszú hagyománya van. Az alábbi két festményen nemcsak egy hölgy látható szoknyában, hanem egy skót férfi is, amint éppen horgászbottal bajlódnak.





Swakopmund egy jelentéktelen kisváros a sivatag szélén, azonban sok horgásznak nagyon kedves a neve. A partközeli homokpadon 180 kg-ot is elérő nagyságú cápákat lehet fogni. A partról csak tovasuhanó árnyékokat lehet látni, de nem sok esélye van annak a sérült halnak, amelyik véletlenül odakerül.

A horgászoknak egy felejthetetlen élmény egy ilyen cápát fárasztani. Olyan erősek, hogy még a legerősebb horgászokat is elhúzzák botostul, zsinórostul. Egyedül egy tökéletes multiplikátoros orsó fékje, sok türelem és a féltérdre ereszkedés lehet az ellenszer a cápa óriási húzása ellen. Amikor már partközelbe kerülnek, akkor vágóhorgot akasztanak a farkába és úgy húzzák partra. Ezután következik a fényképezés, a cápa megjelölése és a visszaengedés.

A különleges felszereléssel 100 m-re kell a több száz grammos csalit a 4-5 m-es botokkal dobni. Az orsón 600 m 0,60-as zsinórt és csalinak heringfejet és más haldarabokat használnak.

A MOHÓSÁG ÁLDOZATA


Ez év februárjában az ausztriai Atter-see partján egy élettelenül sodródó haltetemre figyeltek fel. A 105 cm-es csuka szájában egy 30 cm-es tükörponty volt, amit bekapott, de nem bírt lenyelni. Az odahívott halász még hasznosítani tudta a frissen elpusztult halat és fejét a ponttyal kipreparálták.



PISZTRÁNG - DARÁZS DERÉKKAL


A képen látható pisztráng testhossza 25 cm, törzsének legnagyobb körmérete 13 cm, a gumigyűrűvel körbevett helyen pedig csak 9 cm. A hal 19 dkg-os volt, aminek talán egy vízbeesett gumigyűrű okozta különleges alakját. A halat Klaus Groth fogta a lüneburgi Heide patakban.



A RIO TAJO HALAI


Spanyolországban az Ebro folyón kívül a Rio Tajon is ígéretes a harcsa és a süllő zsákmány. Miguel Sanz Rodriguez 10 kilós márnákat, méteres angolnákat és volt nap, hogy 30 fekete sügeret is fogott itt. Kapitális csukák és pontyok is vannak a folyóban. Persze ott is ismerni kell a vizet, a kapási időt és a megfelelő csalit. A déli éghajlat és a kis mértékű horgászottság biztosítja a halak nagyra növését. Alcántara község közelében fogják a 10 kg körüli márnákat. Az ottani vízi erőmű turbinái sok apró halat darabolnak szét és a nagy ragadozó márnák fogyasztják a könnyű élelmet. Tehát a horgászhely adott, most már csak a csali és az időpont a kérdés. A turbinák napfelkete előtt indulnak, tehát ez a legjobb idő és csalinak a halcafatok a legjobbak. A boga halcafat a legkedveltebb a márnák körében. (paduc féle). Az erős szerelés lehet 3-4 m-es fenekező bot, erősorsó kifogástalan fékkel lés 8-10 kg szakítószilárdságú zsinór.

A 3 kg-ot elérő fekete sügerekre legjobb a 7-8 cm-es csalihal, míg a kisebbeket zöld gumi gilisztával fogják. A 3 kg-ra is megnövő angolnák a zsilip alatt 3 km-re foghatók, a helyiek nyers tyúkbőrrel csaliznak. Ha valaki 15 kg-os csukát vagy 20 kg-os pontyot szeretne fogni, az a folyóban és a tározóban is sikerrel járhat. Pontyra puhára főtt babbal horgásznak sikerrel. A fő horgász szezon márciustól májusig tart, angolnára a június még jobb. A nyár 40 fok körül van ezért célszerű tavasszal odautazni.



A "PERGETŐLÉGY"


Jürgen Einert saját maga készíti ezt a műcsalit. A törzs rézdrót tekercs, a pergő bádogból készül. A tollakat szigetelőanyag cső rögzíti. Ezzel a műcsalival pisztrángra, sügérre, süllőre, balinra, domolykóra és csukára egyformán hargászhatunk.



JÓDHIÁNY ELLEN…


Egy Németországban készült felmérés szerint a lakosság 80%-a jódhiányban szenved. Ezen könnyen lehet segíteni a tőkehal és hasonlók fogyasztásával, mivel ezek magas jód tartalmúak. Ha hetenként néhány alkalommal ezekből fogyasztunk, akkor jód igényünket fedezzük és megőrizzük egészségünket.






© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület