CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Az Elian ügy nemcsak amerikai probléma.

Törődtök egyáltalán az Elian kérdéssel?
„Nem magyar probléma!" Biztos?...


Az amerikai húsvét idén hatodik helyre szorult a telekommunikációs hőbörgésben, aminek minden második szava a 6 éves kubai Elian neve ma. Elian itt, Elian ott, Elian mindenütt! Az örökös, negyedóránkénti refrén a televízióban már menekülésre kényszerítően unalmas lenne, ha az éber és az elmét bombázó sok ezer „data" összehasonlítására berendezkedett elme nem figyelne fel lúdbőrözve a jövő árnyaitól való félelmében a történelem ostobán kacskaringózó útvesztőire.

Gyerekkoromban - mindenesetre 1960 előtt, s ez lényeges... - Florida, azon belül speciálisan Miami, az USA renoméjának egyik tinédzserálmokba ágyazott patinája volt. Még tucatnyi évvel ezelőtt is, a „Golden Girls" komikus sorozatban, itt az USA-ban, az élemedett lányok ilyen kis dalt fabrikáltak a TV képernyőjén: „Miami is nice, you can that tell twice... "Azaz, hogy Miami szép, s ezt kétszer is elmondhatod..."

Ma úgy tűnik, már egyszer sem!

Ma reggel egy antropológiai jellegzetességei alapján félreérthetetlen származású miami üzletember megjelent a képernyőn, lehúzta a rolót és bejelentette, hogy Miamiból „dead cityt", azaz halott várost varázsolnak általános sztrájkkal, amivel a kubai kisfiúnak, Eliannak, apjával, Miguel Gonzalessel való családi egyesítése ellen tüntetnek. Egyébként Miami egy jelentős részét „little Havanna"-nak becézik, nyilván nem azért, mert Sztálin elől elmenekült magyarok lakják... Akkor esetleg „Kis Budapest" lenne a neve.

A számtalan pro és kontra nyilatkozat ismertetése csak összegabalyítaná a tényeket azok fejében, akik csak felületesen tájékozottak. Az egyszerű tényállás a következő: A Havannaból elmenekült huszegynehány disszidenst szállító hajócska, amelynek utasai szinte menetrendszerűen érkezgettek a 90 mérföldre fekvő Kubából Miamiba - ahol Castro hatalomátvétele óta folyamatosan növekedett a kubaiak száma -, felborult, és húszan életüket vesztették. Eliant halászok kimentették, anyja azonban a vízbe veszett. A fiúcska nagybácsikához, nagynénikéhez került Miamiban, és amikor apja, Miguel Gonzales a színen megjelent és kérte, hogy gyermekét átvehesse, Janet Reno (egyébként maga is floridai spanyol származású...) legfőbb államügyész utasítása ellenére, amivel Elian átadását követelte, a „rokonság" - és most jön az IGAZI poén, ami e cikk megírását indokolta - valamint az egész Miami-beli kubai közösség „mondjam vagy mutassam"-mal válaszolt.

Azaz: a kubai gyereket birtokló család, a kubai közösség háttérzenéjének kísérete mellett egyszerűen ignorálta az amerikai kormány utasítását, és olyan szavak is röpködtek, hogy „csak holttesteinken keresztül" juthatnak a gyerekhez. Minden egyéb, ami ezután következett, annyi, mint amikor egy lezajlott kártyacsata után a felek azon vitatkoznak, mit kellett volna kijátszani és hogyan. Clinton és Reno álláspontja csak az, ami felett egy Hitler, Sztálin, Mao vagy Castro behelyettesítése esetén az ellentmondónak még érveit sem lett volna ideje felsorolni, (a bum-bum miatt...) nemhogy legazemberezni, legyávázni egy ország vezetőit, akik emberi és családjogi szempontból azt tették, amit minden épeszű tenne.

Én két dolgot ajánlanék mindenkinek, akinek kételyei vannak, mit kellene tenni.
1. Behatóan tanulmányozni politikai szisztémák jellemvonásait, hogy meg tudjuk különböztetni a demokráciát az anarchiától, ahol mindent lehet.
2. Tanulmányozni ősi közmondások történelmi hátterét, például: „Adj a tótnak szállást..." stb. Etnográfiai előjelzések tanulmányozása se bolondság. Következményei között lásd Trianont, és más európai országok feltrancsírozását is.

P.L.



2000. április 25., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület