CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Hogyan foszthat ki a "skimmer"?

Minden filléred veszélyben!
Amiről a bankok nem beszélnek...

Néhány héttel ezelőtt az „American Express" hiteltársaság sürgős telefonriasztást kapott, mely szerint valaki Miamiban legalább félmillió dolláral terhelte meg több, mint száz hitelkártya-tulajdonos számláját. Tudták, hogy csak csalásról lehet szó, de a dolog pikantériája az volt, hogy ezek a hitelkártyák mind jogos tulajdonosaiknál voltak, elvesztésüket sehonnan sem jelentették, és az érintett személyek mind több száz, sőt, egyesek több ezer mérföldnyire voltak Miamitól.

Hogyan lehetséges ez?
A bankárok elsápadnak, ha szóba kerül a „skimming"!

Az eljárás a következő: a technika korszaka virágzik. Termése igen gyakran az alvilág zsebébe vándorol. Most a bankrablásnak egy olyan minden eddiginél nagyobb méretű és mégis vértelen válfajáról van szó, amit egy néhány dollárba kerülő, mellényzsebben tárolható gépecske hajt végre. Ez az egyszerű szerkezet megtévesztésig hasonlíthat a supermarketekben, áruházakban használatos hitelkártya-hitelesítőre, azzal a különbséggel, hogy ez lemásolja a kártya hátoldalára láthatatlanul nyomtatott kódokat és más személyi adatokat, amiket cybertechnikai úton továbbít a bűnbanda főhadiszállására - igen gyakran Ázsiába, Nigériába, Oroszországba vagy a latin szervezett bűnözés központjaiba... Itt az adatok egyenesen egy nyomtatóba futnak, amelyben üres hitelkártyák - úgynevezett template- ek - változnak pillanatok alatt olyan tökéletességű hitelkártyákká, hogy a legbonyolultabb elektromos ellenőrző berendezés sem tudja a valóditól megkülönböztetni őket.

A hat legnagyobb nyugati hitelkártya-intézmény - az American Express, Bank of America, Chase Manhattan Bank, Citibank, Discover és MBNA - a Titkosszolgálattal karöltve indítottak most ellenakciót. Egész sor kifinomult eljárást dolgoztak ki; például, ha egy hitelkártya száma ma feltűnik egy New York-i vásárlással kapcsolatban, néhány óra múlva pedig ugyanaz a szám Hongkongban kér visszajelzést, a gép meg fogja tagadni az igazolást.

A bűnügyi szakemberek a bankrablás jövőbeli módszerét látják a skimmelésben, a hitelkártya-társaságok viszont egyelőre nem hajlandók nagyobb összegeket áldozni egy világot átfogó technológiai védelmi rendszer kiépítésre, és azzal érvelnek, hogy a skimmelés okozta veszteség mindössze 0.1 %-a a pénzforgalomnak. Egyelőre! Miután azonban mindenki titkolózik, mert a bankok attól tartanak, hogy az okozandó pánik következtében a banki betétállomány katasztrofálisan csökkenne (hiszen mindenki kivenné a pénzét) és mert a valódi kártyatulajdonos csak nagyon korlátozott mértékben felelős a terhére elkövetett csalásokból eredő kár megtérítéséért; így mindenki a száját húzza, s eközben a terrorista és más financiális bűnbandák a markukba nevetnek. A TIME magazin június 5-i számában a cikkíró Elaine Shannon már rámutat azokra, akik sokkot kapnak majd, ha több száz, esetleg több ezer dolláros számlát kézbesít nekik a posta! Figyelmeztet mindenkit, hogy minden egyes hitelkártya-számlát gondosan vizsgáljanak meg, és a legkisebb vélt vagy valódi szabálytalanságot azonnal jelentsék a kártyát kiadó banknak.

Cikkét a következő, szellemes tanáccsal zárja:

„Ha a WEB-en van kontód, azt is ellenőrizd többször havonta, telefonon, a meglepetések elkerülésére. Az egyetlen biztos védekezés az, ha mindenütt a hagyományos kézpénzzel fizetsz! Ám ha túl sok kézpénzt tartasz magadnál a bukszádban, még mindig ki vagy téve egy igazi, „hagyományos" rablótámadásnak!...

Pagony Lajos



2000. június 08., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület