CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Az agyonbeszélők felelőtlenségéről.

Nem csalás, csak ámítás...

Szemben a valósággal...


Az amerikai tudományos világot szerfelett irritálja a Kansas állami nevelésügyi bizottság döntése, amely a középiskolások tananyagából törölte az evolúció - azaz az élőlények világának időrendi fejlődésével foglalkozó - tudományát mint kötelező tantárgyat. A határozat ugyan megjegyzi, hogy a döntés magja nem az evolúció mint tudomány kritikája, hanem..."ésatöbbi ésatöbbi..."

A fejüket csóváló paleontológusok megértik a ki nem mondott üzenetet a kansasiak részéről:„Fickók, nincs itt evolúció. Teremtés van és kész, hogy a teremtésit neki!..."A kevésbé harcias elmék ezt udvariasabban úgy fogalmazzák meg, hogy„ti se tudjátok bizonyítani a tiéteket, mi se a miénket, akkor vegyük le a porondról mindkettőt!"

Attól eltekintve, hogy a leleteket összehasonlító tudomány teljes bizonyossággal nyomon tudja követni a majomtól, mint oldalági rokontól, mutációs úton levált emberi fajta fejlődését 4 és fél millió esztendőig visszamenőleg, és kideríteni, hogy mikor egyenesedett fel négy lábon közlekedő rokonai mellől, és kezdett két lábon gyalogolni - amint az egyik tudományos zsurnaliszta keserűen megjegyzi: Amerika az anti-intellektualizmus hosszú és szomorú történetét mutatja.

Ez pedig súlyos kritikája azoknak, akik szemet húnynak a tudományos tények előtt, és mende-mondákat követnek. Már a történelemben - a primitív népekében is - a sámánok rendjén túl is a mese és mondavilág körében fogant misztikumokkal akart ez az elv a tömegek fölé kerekedni. Így született meg az inkvizíció, az ég és föld között lebegő Mohamed koporsója, az indiai és japán mitológiák.

Mindezek közepette ott áll, gyakran tanácstalanul, az EMBER, nyakig az amerikai marketing üzleti leveleiben, amelyek mind azt akarják, hogy ide vagy amoda tegye le az obulusát, mert az, ami akkor, ott inti és óvja őt, az az egyetlen igaz út! A városka körül, ahol lakom, 1500 egyházacska van. Az Újvilág protestantizmusának mutációi mennyiségileg és minőségileg igen változatosak. Ennek ellenére az emberek egymáshoz való viszonya, a humánus értékek és az azokban való hit folytonosan silányodik.

Miért? Azért, mert - és itt újra az „üzleti életből" veszem a példát...- ma mindenki, mindent, mindig megmagyaráz. A csizmadiák réges-rég letették a kaptafát, és mindenki téged akar megmenteni! De jól vigyázz! Ezek - ahelyett, hogy feléd és a világ felé fordulnának igazában - az amerikai „follow the leader"-t (azaz: kövesd a vezért) sugdossák a füledbe!...És persze: Ő a vezér! Ő majd utat mutat neked...az utolsó testi vagy lelki fityingedig...

A napokban az egyik nagy kórház orvosai és támogatói széleskörű értekezleten akartak pontot tenni annak a kérdésnek a végére, hogy egy magáról már nem tudó, magatehetetlen, reménytelen haldokló fizikai létét még fenntartó eszközöket ki szabad-e kapcsolni vagy sem. Végül az ülés elnöke, nagyon hatásos és logikus szavakkal fejezte be, mondván:„az élet szent, és azt a legutolsó pislákolásig kötelességünk fenntartani".

Erre a kórház káplánja kissé szarkasztikusan:

„És főleg a legutolsó fillérjéig, ami még van neki..."

Jaj, de igaz!...

Pagony Lajos



1999. augusztus 28., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület