CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A felelőtlen irka firkáról!

Gondold meg és írjál!

Manapság még olyan ellentmondásokkal teli társadalom, mint az amerikai is talpra ugrik néha, de legalábbis felszisszen, ha ízlésének vagy a saját magáról kialakított image-ének nem tetsző bírálat éri. A napokban New York érte meg ezt az állítólag fegyvertelen afrikai emigráns, Amaduo Dillago 41 rendőrgolyó általi kivégzésével kapcsolatosan, ahol az áldozat fekete, a négy, halálos golyózáport indító rendőrtiszt pedig fehér, s már magában véve ez a körülmény is indítéka lehet masszív fajvédelmi tüntetéseknek.

Az olcsó zsurnalisztika mindig ügyelt arra, hogy gyanút ébresztő adatokat, statisztikákat „köpjön be", és az ezekből napnál világosabbnak látszó következtetéseket az olvasóra „bízta", s ha felmordult valaki, Pilátusként mosta kezeit. Ha az újságírónak vér van a pucájában (nem elírás...), akkor ha valamit állít, a miérteket és háttereket is megmutatja. Magyarországon még kis időbe kerül, de már szele érezhető annak a nyugati mentalitásnak, ami a „találkozunk a bíróságon" - vagy miként az amerikai mondja „see you at the Court" révén próbál a hamis vagy nem sziklaszilárd állításokból készpénzt varázsolni, olykor elképesztően ártatlanul hangzó megjegyzéseket „rágalmaknak" tekintve, amiért a „sértett" aztán milliókat követel.

Ezért a modern média - megfizetve busásan a tandíjat érte - megtanulta, hogy csak akkor céloz, ha biztosan talál is, mert ha mellélő, a golyóból bumeráng lehet.

Igen kétes értékű olyasminek a megállapítása is, hogy „az öt éven aluli gyerekek halálozásának aránya több, mint kétszerese a tíz év előttinek, amikor még nem volt érvényben az ENSZ-korlátozás" Milyen „korlátozás"? Az, hogy a vegyi és bakteriológiai fegyverek gyártásában jeleskedő Husszein tömeggyilkos Hitlerre emlékeztető tendenciáit és tevékenységét gazdasági és financiális szankciókkal a minimálisra igyekszik az ENSZ korlátozni? Az ilyen fogalmazást „szegény gyerekek és mocskos ENSZ" fogalomzavarral lehet társítani.

És hangulatot kelteni! Ki ellen? Husszein ellen? Dehogy!

Az effajta ellenőrizhetetlen statisztikákat és a nyomukban felhangzó morgolódást az úgynevezett nyugati (amerikai, angol, német stb.) „revolverlapok" táplálják. A minap az egyik szerint megtalálták a szíriai Aleppóban Ádám és Éva csontvázát. Az egyik Dél-Karolinabeli baptista egyetemen, ahol történetesen George W. Bush voksokat gyűjtött, a professzorok egyike azt mondta, hogy a katolikusok „sátánista szekta". Volt is akkora botrány belőle, hogy na! Egy ismert bulvárlap a hollywoodi sztárra, Don Johnsonra kiáltotta ki a minap, hogy buzi. Minden nap „lelepleznek" valakit, meghal valaki vagy becsukják!

Igen ám, csakhogy itt meg kell különböztetni a „publicitásért" élő-haló, hápogó, már félig eltemetett „has been" - azaz valaha valaki volt - utolsó reményét, hogy bármit, jót, rosszat, borzalmasat, csak beszéljenek, írjanak róla. Csak emlegessék a nevét a tévében és rádióban, máskülönben menthetetlenül elfelejtik.

Mert ilyenek is vannak, szép számmal, és az újságíró, amikor szenzációra vadászik, sosem tudhatja előre, hogy megállapításaiért guruló arany üti-e a markát, vagy két markos legény leüti az utcasarkon.

Pagony Lajos



2000. február 28., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület