CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Újulat  

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum túravezetői fakultációs csoportja 1998. december 12-én meglátogatta a Fertő-tó osztrák és magyar oldalának nevezetességeit.

Kirándulás a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum

Túravezetői fakultációs csoport tanulóinak útleírásai alapján

összeállította: Váczi Miklós, Varga Tamás

 

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum túravezetői fakultációs csoportja 1998. december 12-én meglátogatta a Fertő-tó osztrák és magyar oldalának nevezetességeit, megismerkedtek e táj műemlékeivel, és természeti értékeivel. Vezetőik, Bolla Mariann tanárnő és Andrássy Péter tanár úr kérésére írásban foglalták össze a látottakat. A legjobban sikerült beszámolót teljes egészében közre akartuk adni, de látva a színvonalas munkákat úgy döntöttünk, hogy mindegyikből kiemelünk egy-egy részt, így megjelenítve a nagyon jó hangulatú kirándulás részleteit.


“1998. XII. 12-én, reggel 730-kor indultunk két kisbusszal a Petőfi Színház elől Ausztriába, az osztrák nemzeti parkba. Útvonalunk: Sopron - Fertőd – Pamhagen – Apetlon – Illmitz – Frauenkirchen – Pamhagen – Sopron volt” – írja Kiss Erzsébet. Klavács Krisztina még ennél is precízebben fogalmaz: “Ezen az útvonalon haladva érintjük a Széchenyi család és az Eszterházy család birtokait. Soprontól, keleti irányba megyünk, majd Fertőd után észak felé.”- majd így folytatják: “Először Fertődön álltunk meg a Kisboldogasszony templomnál, amely 1980-ban épült”. “Nincsen harangtornya. Az oltárkép Udvardy Erzsébet festménye, 3 részből áll. A jelenlegi helyén állt egy templom, aminek volt altemploma. Az altemplom meg is maradt, és a mostani templom alatt van. Udvardy Erzsébet festészetére jellemzők az áttűnő festékek, az arany szín használata és a ködfoltok.”

“ A templomban kis ismertető után elénekeltük a Harmatozzatok… című katolikus ádventi éneket. Ezután Pamhagennél átkeltünk a határon. Következő megállóhelyünk Apetlon volt, ahol az Osztrák Nemzeti Park igazgatóság központja van..”(Kiss E.)

De mi is az a nemzeti park? Honnan ered a tó neve? A tanulók írásaiból ezekre a kérdésekre is minden részletre kiterjedő választ kaphatunk:

“1991-ben (jött létre) a Fertő-tavi Nemzeti Park. 1993-ban hozzácsatolták a Hanságot is. Ugyanebben az évben jött hivatalosan létre az Ausztriával való együttműködés a nemzeti park ügyében. A Fertő-Hanság Nemzeti Park magyarországi igazgatósága Sarródon, a Rév-Kócsagvárban foglal helyet. Az összetétel: Rév-Kócsagvár úgy alakult ki, hogy a Fertő egészen a Kócsagvárig ért, a falu halászai oda jártak halászni. A Fertő apadása során a révet már nem használták. A Kócsagvár a kócsag nevéből ered. Ez a madárfaj a természetvédelem jelképe és a tó területén megtalálható már 10 éve. A Rév- Kócsagvár Európa legnagyobb nádfedeles épülete .” olvashatjuk Krisztina leírásában. További érdekességeket is megtudhatunk tőle:

“A nemzeti park két részre oszlik: a Hanság (Észak-, és Dél-Hanság) és a Fertő (Fertő-tó környéke, Szárhalmi erdő is). A Hanságot és a Fertőt csupán egy töltés választja el egymástól.

Fertő tó: sekély vizű szikes tó. Hanság: Hany–Hanyi–Hanság – lápos, tőzeges terület. A tőzeg 50 % C-t (szenet) tartalmaz, az elhalt növényi részek jól láthatók és felismerhetők.”

Magyarázatot kapunk néhány földrajzi név eredetére is:

Fésűs-sarok: a nemzeti park keleti része. Az Eszterházy család földjeit földműves családok művelték. Ezt a részt a Fésűs-család művelte, innen ered a neve is.

Apetlon: majorság, 1622. Itt van az ausztriai rész igazgatósági központja. “Apátlan”: a rakoncátlan jobbágyok nem hallgattak a püspökre, ezért elűzte a jobbágyokat, akik Mosonbánfalván telepedtek le. Nem volt saját apátjuk, innen ered a név. Apátlan németesítés során lett Apetlon.

Illmitz: neve a szil tudományos nevéből ered (Ulmus-Illmitz). A szilfavész során az ott élő szilfák kipusztultak.”

A kirándulásunkat végigkísérte a jókedv, az együttlét öröme. Voltak, akik sajátos szemszögből nézve különleges dolgokra is felfigyeltek: “Útban Illmitz felé megálltunk az apetloni majorságban, ahol a Hortobágyon elterjedt, de a Hanságban is előforduló szürkemarhán kívül egy kövér libát is megfigyelhettünk..” (Éger Zsófia)

Hoczek László és Attila így emlékeznek az ott látottakra:

“Apetlonnál a magyar szürkemarhákat néztük meg, az érdeklődés kölcsönös lehetett, hisz a fiatal borjak is bátran közelítettek csoportunk felé. Ugyanitt hallottuk nagy lilikek és fenyőrigók hangját. Illmitzben a nemzeti park információs központjánál már vártak bennünket. Az épület 1300 m2 alapterületű, 1996-97. között épült. Nagy meglepetés volt az épületben tapasztalt kellemes meleg, kiderült, hogy a ház fűtését és világítását napenergiával oldották meg. A kiállításon megismerkedhettünk a Fertő és a Tószög madárfajaival. Sok érdekeset tudtunk meg a madarak vonulásáról. Kiderült, hogy vannak nappal és vannak éjszaka vonuló fajok. A vonuló madarak nyári élőhelyükön zsírkészletüket növelik, mivel a repülés sok energiát igényel. 1g zsír 9 kilokalória energiát ad. A madarak hosszú útjukon tartanak pihenőket is, itt táplálkozva feltöltik tartalékaikat. A kiállítás után egy filmet néztünk meg a madarak életéről és a Nemzeti Park

élővilágáról.” “Mikor továbbmentünk következő megállónk, Frauenkirchen felé, a Fertő keleti részén fekvő Tószög mellett haladtunk el. Ez a madárvilágban gazdag terület kisebb-nagyobb tavakból áll. A Frauenkircheni bazilika mindenkit ámulásra késztetett már kívülről is. Belül pedig a barokk pompa minden jegyét magán viselő templom még gyönyörűbbnek tűnt.”- olvashatjuk Takács Tamás útibeszámolójában. A templomról bővebben Kiss Erzsébet is írt:

“A templomról megtudtam, hogy 1335-ben már híres és ismert búcsújáró hely volt. 1529-ben a templomot a törökök lerombolták, ám a kegykép csodálatosan megmaradt. A mai templomot 1695-1702 között építették.” Klavács Kriszti leírásából pedig még azt is megtudhatjuk, hogy az Eszterházyak birtokán álló épületet 1661-ben Eszterházy Pál a ferenceseknek ajándékozta. Az oltáron Jézus, Szent István és Szent Lőrinc szobra áll, hársfából készült kegyszobra pedig az oltár fölött van, és a fraknói várból származik. A szószéket Nagy János 1713-ban ajándékozta a templomnak, a mellékoltárban pedig Thököly Katalin hamvai találhatók.

Ez a néhány idézet talán érzékelteti, hogy micsoda élményt jelenthet gyermekeinknek egy ilyen kirándulás lakóhelyünk környékére, mennyi szépséget, apró titkot és érdekességet tartogat mindannyiunk számára ez a vidék, amelyet mi magunk is szinte alig ismerünk. Nem kell ahhoz drága pénzen osztálykirándulást szervezni az ország túlsó végébe, hogy hazánk történelmét és természeti szépségeit megismertessük a tanuló ifjúsággal! S hogy ennek a programnak a megszervezése, lebonyolítása mennyire megéri a fáradozást, álljon itt végezetül az a néhány sor, amellyel a gyermekek visszaemlékeznek élményeikre:

“Számomra ez a kirándulás nagyon nagy élmény volt és remélem, hogy tanultam is belőle”

Kiss Erzsébet

“Én úgy hiszem, hogy ez a kirándulás mindegyikünk számára tanulságos volt. Sok új és kevésbé új információt gyűjthettünk. Várjuk a következő programot!”

Takács Tamás

“Nagyon szép, érdekes túra volt, amit köszönünk Bolla Mariann tanárnőnek és Andrássy Péter tanár úrnak.”

Hoczek László és Hoczek Attila



1999. január 22., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület