CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Újulat  

Soproni Ujulat Könyvajánló

Könyv a Soproni Erzsébet Kórház kertjéről

 

 

Amikor az 1800-as évek végén vita folyt az elhatározott kórházépítés helyszínének megvásárlásáról, a kurucdombi helyszínt ellenzők legfőbb érve a következő volt:

“A kopár területen az ápoltak részére szükséges sétahelyek – a földnek faültetésre alkalmatlan voltánál fogva – soha előállíthatók nem volnának. A mészkőből álló domboldalon egyébként az alapozás, a csatornázás jelentősen megdrágítja az építkezést.”

A nyolcvanegy éves kórház régi és újabb épületeit, a jóslat ellenére, hatalmas fák, többségében örökzöld cserjék, gondozott gyepfelület, sétautak veszik körül. A kórházkert növényi fajgazdagságát csak az egyetemi Botanikus Kert múlja felül városunkban. Több mint 90 fa és cserjefaj (fajta és változat) él a terület kerítésén belül, köztük olyanok is, amelyeket 70-80 évvel ezelőtt ültettek. Ebben az évben húsz madárfajt figyeltek meg a szép környezetben. A kórházkert jól szolgálja a száz évvel ezelőtt megfogalmazott célokat: az esztétikus természeti környezet jótékony hatásának érvényesülését, a gyógyító munkát végző és a gyógyulást váró, a megváltoztathatatlanba beletörődő embert. Városunk meggyötört, egyre kisebbedő közterületi parkjainak sorában ez a kert kiemelkedő értéket képvisel, és lényegesen több figyelmet, támogatást érdemel.

A Kitaibel Pálról elnevezett környezeti-nevelési oktatóközpont, elnyerve a Környezetvédelmi Minisztériumnak a központi környezetvédelmi alaphoz benyújtott közcélú pályázatát, megteremtve annak lehetőségét, hogy a Kórházkertről képes, rajzos könyv készüljön, illetve a legjellegzetesebb növényfajok ismertető zománctáblát kapjanak. Utóbbihoz a Soproni Városszépítő egyesület jelentős támogatást adott. Több szervezet – pl. a Bencés Diákszövetség, Tanulmányi Erdőgazdaság Rt – intézmény, pl. a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium – és egyéni támogató – pl. Perkovátz Tamás, Dömötöri László, Herceg Jánosné – is vásárolt zománctáblákat.

A könyvet a szociális foglalkoztató nyomdájában készítik, korlátozott példányszámban. Előjegyzést a nyomda és az oktatóközpont vezetője vesz fel 1999. április 05-ig

.

Andrássy Péter

 



1999. február 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület