CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Újulat  

Soproni Újulat

Az év fája: A hegyi szil (Ulmus glabra)

 

 

Az Országos Erdészeti Egyesület 1997-ben indította el az “ÉV FÁJA” programot, amelynek célja, hogy ritkább fafajaink bemutatásával felhívja rájuk az emberek (s nemcsak az erdészek!) figyelmét.

1998-ban a vadkörte volt, idén pedig a hegyi szilre esett a választás. Ismerkedjünk meg ezzel a fafajjal!

Egész Európában elterjedt, a hegységekben – ahol 1200 m-ig felhatol – és a síkvidéken egyaránt, ha ott életfeltételeit megtalálja. Kedveli a hűvösebb, csapadékos klímát, az üde, nedves talajt, de sziklás-köves hegyoldalakon is megél, ha vízigénye biztosítva van. Eltűri az erős árnyalást is, hisz tulajdonképpen ún. másodrendű fa, az erdők alsó koronaszintjébe tartozik. Hazánkban a hegyvidéki bükkösök, szurdokerdők nem túl gyakori kísérő fája, de leereszkedik az Alföldek peremvidékére is.

Növekedése lassú, a 25 m-es magasságot ritkán éri el. Kérge sima, idősebb korában is alig repedezik meg, ekkor a kéreg kis cserepekre emlékeztető darabokban kezd leválni. Gyökérzete mélyre hatoló. Levelei nagyok, s – mint a többi szileknek – többé-kevésbé asszimetrikusak, szélük fűrészes, a fogak előreirányulók, a levélcsúcs hosszan kihegyesedő, a levéllemez kissé érdes. A nagy levelek miatt koronája tömöttnek látszik, ugyanakkor erősen párologtat is – ezért is szükséges számára a sok víz. Márciusban nyíló apró virágai csomókban ülnek, ezért repítő készülékkel ellátott termései is csoportosan helyezkednek el a hajtásokon. Ezek a makkocskának nevezett termések a – mindenki által ismert – juharfáéhoz hasonlóan képesek erősebb szél segítségével egy kissé távolabb kerülni az “anyafától”, ezért (és nagy számuk miatt) hamar elboríthatnak egy fátlan területet, ezért is nevezzük őt “pionír” vagyis űttörő fajnak. Bár bőven terem, a korán érő magok jelentős része – különösen a fiatalabb fákon – léha, azaz terméketlen, azonban a madarak és a kisemlősök szívesen fogyasztják.

Fájának rostjai más fajoktól eltérően nem párhuzamosan, hanem kacskaringósan futnak, ezért faanyaga erős, szívós, nehezen reped. Rokonának a mezei szilnek a fájából készült régebben a szekérkerék agy is.

A századunk első felében pusztító szilfavész – amit egy gombafaj okoz, amely eltömíti a vízszállító edénnyalábokat a fákban – elsősorban a mezei szilre nézve volt végzetes, a hegyi kevésbé volt rá fogékony.

Mutatós park- és sorfa lehetne, ha ültetnék. Sajnos sem a kertészek, sem az erdőgazdálkodók nem foglalkoznak vele. Meglévő példányai és kisebb-nagyobb állományai feltétlenül kíméletet érdemelnek.

Vm

 



1999. február 12., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület