CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

A zenészek kedvenc zenekara

A TOTO Budapesten

A zenészek kedvenc zenekara

Az amerikai west-coast zene talán legjobb képviselője, a Toto végre elérkezik Magyarországra. Steve Lukatherék a Live Fields turné keretében augusztus 13-án lépnek fel a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.
A kaliforniai csapat tagjai háttérzenészként kezdtek együtt dolgozni. 1976-ban, Boz Scaggs turnéján határozták el, hogy önállóan is a közönség elé állnak. Rövid tanakodás után a TOTO név mellett döntöttek, mivel énekesüket, Bobby Kimballt Robert Toteaux néven anyakönyvezték... Az első albumból kapásból hárommillió példány fogyott el, rajta egy zseniális kompozícióval, a Hold The Line-nal. A dalt azóta is nagy szeretettel játsszák a rádiók; nincs nap, hogy ne szerepelne valahol. A következő évben megjelent Hydra című koronggal még nagyobb sikert arattak, dacára, hogy nem igazán rádióbarát a produkció. Két év pihenő után elkészítették a szakértők szerinti leggyengébb albumukat. Egy évvel később, 1982-ben viszont mindent elértek, amit addig akartak: a IV. címet viselő album hat Grammy- díjat kapott, közte a legjobb albumnak járót is. A produkción két megasláger hallható: a Rosanna és az Africa. A sikerek azonban nem tartották egyben a csapatot: előbb a basszusgitáros David Hungate, majd óriási meglepetésre Kimball is kilépett. Innentől kezdve állandóan változott a frontember személye, szinte mindegyik lemezen más hangja hallható: előbb Fergie Federicksen, majd John Williams, aztán Jean-Michel Byron érkezik. 1992-ben már egy teljesen új TOTO rögzítette a Kingdom Of Desire című albumot. Az énekes-problémát is sikerül megoldani: a zenekarvezető-gitáros, Steve Lukather látja el ezt a szerepet. Egy szomorú esemény azonban beárnyékolta a lemez megjelenését: szívrohamban meghalt Jeff Porcaro dobos. A következő néhány évben egy koncertlemezen kívül nem jelent meg tőlük új anyag, az énekes mérsékelt sikerű szólólemezekkel jelentkezett, a többiek meg különböző előadók mellett zenéltek. 1995-ben aztán ismét hallatnak magukról: a Tambo címen megjelent tizenegyedik album meglepetés visszafogottságával, letisztultságával. Igazán átütő sikert nem aratott, talán csak az I Will Remember a kivétel.
A zenekarhoz tavaly visszatért az első énekes, Bobby Kimball. A Mindfiels című korongon hat zeneműben már ő hallható. A budapesti koncerten a hírek szerint minden egyes Toto-albumról hallhatunk majd dalokat a közel két és fél órás koncerten. A koncert igazi ünnepe lesz az igényes zenét szeretőknek, valamint a zenészeknek is, mivel a bandát a "zenészek kedvenc zenekarának" szokták nevezni...
Bill



2000. július 30., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület