CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

Cozy Powell halálára


Április 6-án Bristol közelében az M4-es autópályán halálos autóbalesetet szenvedett Cozy Powell Saab 9000 tipusú autójával. Ha valakinek a névről nem ugrik be semmi, akkor néhány előadó és zenekar segítségül, a teljesség igénye nélkül: Donovan, Stevie Wonder, Tony Joe White, Julie Felix, Jeff Beck, Bedlam, Cozy Powell's Hammer, Rainbow, Michael Schenker Group, Whitesnake, E merson, Lake and Powell, Black Sabbath, Gary Moore (ex Thin Lizzy), Jimmy Barnes, Robert Palmer, Paul Rodgers (ex Free és Bad Company), Brian May (ex Queen), Steve Vai (ex Frank Zappa, Alcatrazz, David Lee Roth Band, Whitesnake), Glenn Tipton (Judas Pries t), Peter Green (ex Fletwood Mac), Jon Lord (Deep Purple, ex-Whitesnake), Yngwie Malmsteen (Rising Force) stb.
Ennyiből azért már sejthető, hogy nem akárki volt ez a legendás alak, a hard rock és a heavy metal zene egyik leghíresebb dobosa.
Régebben, amikor még volt becsülete az igazi hangszereken előadott, érzésekből és érzelmekből táplálkozó zenének, amikor még nem ez a cukrozott takony árasztotta el a világot, amikor több év gyakorlás után merte csak a zenész bemutatni nyilvánosság előtt is, hogy miért görcsölt éveken át, egyedül izzadva a büdös, sötét próbatermek mélyén, míg a többiek apu kocsijával rohangáltak diszkókba és bulikra jószagú kiscsajokkal, akkoriban még keletkeztek legendák. Ha valakinek mond még valamit az, hogy Jugoton, RTB meg indiai Dum-Dum lemez, ha még emlékszik rá néhány ember, mit értek a kamionos vagy vasutas ismerősök által becsempészett lemezek, zenei magazinok, néhány osztrákTV-n elcsípett koncert, az kapisgálja, miről van szó, a többiek úgysem tudják levenni agyilag.
Cozy Powell ennek a generációnak volt a bálványa, azoknak, akik a Deep Purple, a Led Zeppelin, a Black Sabbath és a Uriah Heep zenéjén nőttek fel.
Az említett zenekarok és néhány pályatársuk alkottak egy zárt kört, ahol - mint egy jól sikerült házibulin - mindenki volt már mindenkivel, anélkül, hogy az elkurvulás veszélye fennállt volna.
Ha a rockzene legnagyobb dobosait vesszük sorra, John Bonham, Ian Paice, és Simon Phillips tartoztak Cozy Powell kortársai közé, hogy csak a legismertebbeket említsem.
Cozy stílusára Bonham volt elementáris hatással, hiszen a Led Zep - sajnos már régen elhunyt - dobosa iskolát teremtett játékmódjával.
Vannak, akik igazi rajongással, szeretettel, szinte szerelmesen, becézve játszanak a hangszeren, ilyen például Simon Phillips, míg másokat látva és hallgatva az az ember érzése: ezeknek egy céljuk van, megkínozni és megsemmisíteni a hangszerüket - John Bonham és Cozy Powell is ilyenek voltak.


Cozy "munkában"

Cozy véleménye szerint a dobolás 25% technikai tudás és 75% nyers erő, ezek kombinációja adja a legjobb eredményt. Aki látott már dobot, az tudja, hogy ütőhangszerről van szó, aminek már a nevében is benn van: akkor szól jól, ha odavágnak neki. Cozy nem k ímélte a Yamaháját, hiszen 1977 óta a japán gyár termékeit verte. 2 darab 26(!) collos lábdob, amelynek lábgépeire a szokásos filc helyett fa fejet szereltek, 13-as és 14-es felsőtamok, 18-as és 20-as állótamok valamint 6 1/2-es acéltestű pergődob alkotta a felszerelését egy erdőnyi svájci Paiste cintányérral egyetemben, a 3000 és a Formula 602-es sorozatból. A Paiste 3000 cinek csak akkor szólalnak meg igazán, ha alaposan megküldik őket, Cozynál ebben nem is volt hiány. Őrületes erővel verte a cájgot, mi nt aki az életéért küzd. Legendás dobszólói látványban is egyedülállóak voltak, elég, ha csak a Whitesnake koncert-videóra gondolunk, amikor szólóját az Angol Királyi Légierő helikopterei világították meg.
Szereléséhez tartozott még egy pár boxoló-cipő, mintegy kabalaként, mindig ebben taposott a lábgépekre és a lábcinre.
Szenvedélyesen vonzódott a sebességhez, verseny-és sportautókat, motorokat gyűjtött és űzött, még a híres Le Mans-i 24 órás autóversenyen is elindult Ferrari GT4-es versenyautójával, de büszke volt Honda AC30-as versenymotorjára is.


Kedvenc Hondájával

Másik oldaláról kevesen ismerték: vonzódott a természethez, imádta az állatokat, boldogságát és békéjét Berkshire-i birtokán találta meg igazán, hosszú sétái és kilovaglásai alkalmából - bár éppen egy lovasbaleset miatt, amikor is egyik paripája szívroham ot kapott és ledobta egy autó elé - került ki a Black Sabbath-ból.
Nehéz és nyughatatlan ember volt, előfordult, hogy néhány zenésztársával tettlegességre is sor került, ilyen volt Richie Blackmoore, a Deep Purple és a Rainbow nagypofájú gitárosa, akivel többször vívtak ökölharcot a turnék során - szerintem Richi e vesztére.
Egyik legközelebbi barátja Neil Murray basszusgitáros volt, akivel számtalan formációban együt muzsikáltak rendkívül humoros, nagyon karakteres és energikus emberként jellemezte Cozyt.
Szólólemezein több világsikert is felvonultatott, ilyen volt a Man in black, a Na, na, na és a legnagyobb sláger a Dance with the Devil - ennek dobtémáját a Boney M. is lenyúlta a Raszputyin című okádékban.
Hazánkban is játszott, a Black Sabbath dobosaként a Budapest Sportcsarnokban ült a Yamaha mögé, a Sabs Headless Cross és Tyr című lemezeit lemezét bemutató koncerten.
Most ismét együtt gyakorolhat barátjával, John Bonhammal, gyarapítva az égi szupergroup egyre bővülő létszámát.


C. P.: 1947-1998. R.I.P.

Kösz mindent Cozy a rajongók és a dobosok nevében is! Egy biztos: a rockzene örök-válogatottjából sohasem fogsz kimaradni!

Rozsonits Tamás



1998. április 14., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület