CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

"A közelmúltban megjelent egy Filmslágerek-válogatás..."

Filmslágerek kámbekk

A közelmúltban megjelent egy Filmslágerek-válogatás, a legjobb magyar és külföldi filmek dalaiból. Első hallásra a cím ismerős valahonnan. Persze, néhány éve volt hasonló (slágerek magyarul) elnevezésű sikerszéria, amelyben honi előadók énekelték külföldi filmeposzok remekbe szabott dalait, s amelynek akkora sikere volt, hogy csak na! (A kutatók máig is vizsgálják az okát.) Ez nem annak a rívalvelje, már a címből is kiderült.

E hang-anyagon az eredeti előadók archív filmzenei szerzeményeit hallhatjuk. A borítón remek ötletként az előadó-zeneszerző-szövegíró neve után azt is feltüntették, melyik alkotásban láthatták a mozinéző-filmkedvelő, szubjektív és objektív emberek, tehát az elfogult-, és az anélküli milliók szegmens része. (Ami társadalomszociológiai szempontból érthető is, mert azon kívül, hogy mennyire hideg a sör - ez is egy nagyon fontos tényező, de tényleg.)
Ezekkel a filmdalokkal az a baj, hogy megtekintésük nélkül jónéhány csak laza töltelékszámnak alkalmas, de akad néhány önálló életet élő szerzemény. Viszont a megújulni nem képes, mai haknisztárok szerepeltetése kiváló ötlet, mert a hallgató rájöhet, hogy ők már életük "fénykorában" sem voltak igazán kiemelkedőek. Kapásból az első szám a darab ismerete nélkül is szuper, pláne annak, aki látta az alkotást. A Sose halunk meg című film "Nagy utazás"-áról van szó. Ez a kilencvenes évek egyik legnagyobb sikere. (Az előadó Presser Gáborra akkora hatással volt ez a nóta, hogy azóta sem tud kigyógyulni ebből a melankólikus hangulatból.) Nagyon jó a keverés, amit főleg CD-n élvezet hallgatni. Aztán jön Demjén Rózsi, a "Szerelem első vérig"-gel, amely egy korosztály kedvence volt. A 13 éves dalon le lehet mérni a technika fejlődését: a szintetizátorhegedű valami borzalmasan röhejesnek hat, ám akkoriban modern hangszernek számított. A Kovács Kati által énekelt "Különben dühbe jövünk"-ről inkább ne essen szó, elég volt egyszer meghallgatni, akárcsak a kettővel utána következő Zalatnay-dalról. (Félteni kell...) Viszont Hernádi Judit Sohase mondd című slágere nagyon jó dal. Az Illés zenekar jelenléte inkább betudható a "húzóneveket is szerepeltessünk" kategóriának. A sokszor hallott "Miért hagytuk, hogy így legyen?" számmal vannak jelen. S, hogy folytassuk a melankóliát, Balázs Fecó: Évszakok; sírás, depresszió, meg ilyesmik...
De mindezek után bekeményítünk ám!

Jön a Hobo Blues Band, egy egész jó dallal. Majd kőkemény rocker barátunk, aki soha nem felejtette el honnan jött, s akinek a pénz sosem számított, az utóbbi időben pláne... Igen, Pataky Attiláról van szó, aki házi- és lagzizenekarával, az Eddával nyomul ezerrel. (Kölyköd voltam.) Delhusa Gjon effektíve a kopirájtolója ennek az egész filmslágeres mítosznak, széles e hazában. Mondhatni, - effektíve. Mert ő énekelte el a Romeó és Júlia betétdalát magyarul. Nagy siker volt, tíz ével ezelőtt. Csak már kismilliószor hallhattuk. Az időközben médiacézárrá átvedlett Soltész Rezső meg "Rólad" álmodozik. Jó neki. Hát(tal nem kezdünk mondatot) Nincs arra szó: az M7 igazi slágercsapat volt. Őket ismét Demjén követi a Szerelem második vérig-ből. (Most kell eldöntenem...) Szegény Vámosi Jánost is feltették a CD-re Csinibabájával, hadd ismerjük meg az eredeti verziót. Lovasi Andrással ellentétben Vámosi eszméletlenül jól tudott énekelni. De ugyebár Lovasit nem a zseniális énekhangja miatt szeretjük. És végül a "Moziklip" címadó slágerével zárul az album. Ez annyira jó szám, hogy leheséges: az egész filmet csak emiatt a dal miatt nézték meg annyian.
Összefoglalva, érdekes produkciót hallhatunk. Amolyan "ebből is egy picit - abból is egy picit" válogatást. Ami befejezésül külön említést érdemel, a korong tízenhét dalából háromnak is Dés László a zeneszerzője, s mindegyik hatalmas, generációs siker lett.

kakuk marci



1998. szeptember 23., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület