CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

"Ez a harmadik `teljesestés´ albumuk. És zeneileg jobb mind az előzőek együttvéve."

A kibabrált Kartel
Helldorado


A fiatalok mindig lázadnak az éppen aktuális társadalmi rend ellen, a náluk korábbi generációk megrögzött dolgaitól. S ezt csak tovább mélyíti a szülők, hozzátartozók, tanárok ellenszenve. Ez legjobban a zenében nyilvánult, illetve nyilvánul meg. Gondoljunk csak a beat, a rock & roll zene színrelépésére anno. Meg most a house, vagy a rap térhódításánál.
Ez lehet a Ganxsta Zoole és Kartel nagy népszerűségének is az oka. Nekem egyik teljesen megdöbbentő élményem volt, mikor az egyik egyházi iskolába járó fiatal srác a sétálómagnóján agyba-főbe őket hallgatta. Hiszen a Kartel zenéje végig káromkodással van tele. S azért egy, a rendszerváltás óta vallásos iskolában, (tehát, amire még azt sem lehet mondani, hogy nem folyik úgymond erkölcsi tanítás) azért elég meglepő.
Ez a harmadik `teljesestés´ albumuk. És zeneileg jobb mind az előzőek együttvéve. De tényleg. Pierott bácsi vagy most ért be, mint rapzeneszerző, vagy csak sikerült valamit elkapnia az egész rap fílingjéból. De jól sikerült, s jól is szól.
Nem hagyhatóak ki a szövegek sem. Hát... na szóval nem tudom, de aki ennyiszer folytat szexuális együttlétet, mint ahányszor mondja, az valószínűleg vagy abszolút szexmániás, vagy lódít. (S mint tudjuk, az a kutya, amelyik ugat, az nem harap, s fordítva.) Másrészt nekem speciel nincs nagy bajom a `b´ betűvel kezdődő igékkel, de amilyen számban ezen az albumon szerepel, az már kimeríti egy normál ember egész évi használatát. ( dalonként átlag hússzor hallható, s 22 szerzemény van a korongon.) Vagy itt van a kibabrált szó, amely néha abszolút feleslegesen hangzik el.
S a végére hagytam két, az Animals Cannibals tagjainak címzett szerzeményt is, amelyben a lehető legszebbek szólnak róluk. De ez nem igaz. Idézek belőle, persze némileg cenzúrázva: " Kibabrált jó, hogy itt vagyunk, mert most két közismert edényt jól megbabrálunk (...) Qka Mc, kibabrált Richie Pi higyétek el nem érdemes velünk kikezdeni, nagy a pofitok, de vesztésre álltok, meg lesztek babrálva erre nem sokáig várok." A következő nótából most nem idéznék, mert nem akarom, hogy a kedves hallgatót egy ilyen nagy szövegi élménytől megfosszak. Mindenesetre az A.C. tagjai biztos éjjel-nappal hallgatják ez a két nekik címzett opuszt, hiszen olyan meleg hangon szólnak róluk...
Ennyi.
Ganxsta Marci



1999. február 19., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület