CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

Tíz éves a Takáts Tamás Dirty Blues Band

Tíz éves a Takáts Tamás Dirty Blues Band
Utcazenészekből sztárok

A Takáts Tamás Dirty Blues Bandet Takáts Tamás, a Karthago, a Senator és East együttesek énekese alapította. Akkoriban elég sokan furcsállották, hogy kis hazánk egyik legtisztábban éneklő, a magas hangrégióban is otthonosan mozgó vokalistája füstös kocsmákban bluest dalol. Meg úgy igazából senki nem hitt a csapat sikerében. Nem lett igazuk. A banda idén tíz éves.
"Gál Gábor barátom tíz évvel ezelőtt feljött hozzám, hogy mostanában nagyon odavan a bluesért, csináljunk egy saját zenekart. Csatlakozott hozzánk Vasvári Béla basszusgitáros, s így hármasban anyám konyhájában elkezdtünk próbálni. Szereztem egy lábdobot, meg egy pergőt, úgyhogy az ének és a szájharmonika mellett még doboltam is. Aztán szóltam egy szaxofonos  barátomnak, aki hozta trombitás barátját, aki meg a pozanos barátnőjét. Egyszer csak azt vettük észre, hogy tízen állunk a színpadon, s mindig telt ház előtt játszunk. Két évig csak feldolgozásokat játszottunk, mígnem egy gyöngyösi koncert után egy éjjel-nappali előtt megszületett az első saját dalunk, az Ufót lát a jeti. Ekkor éreztünk rá igazából a blues ízére "- idézte fel a kezdeteket Tamás.
A csapat első albuma 1993-ban jelent meg. Illetve az első a második, mivel egy kazettát már készítettek, igaz, azt csupán a koncerteken árulták. Tehát az igazi "nagykiadós" lemeznek a 2. című korong tekinthető, amelyen megtalálható a Zakatol a vonat, a már említett Ufót lát a jeti, vagy a zenekar eddigi legnagyobb sikere, a Pocsolyába léptem.... Ekkor Tamás már nem dobol, s szinte minden nap koncerteznek. " Elkezdtük magunkat komolyan venni. Végül is, a spontán zenéléstől eljutottunk egy professzionális szintre."
Folyamatosan jöttek a lemezek. Azonban egy idő után csökkent a blues népszerűsége hazánkban, így a csapat is kisebb lángon működött. Koncertek voltak, de már nem érezte a csapat azt a fajta igényt, amely néhány évvel ezelőtt még megvolt a stílusra. Kicsit szellősebben dolgoztak. Aztán tavaly nyár elején ismét stúdióba vonult a csapat, hogy rögzítse az ötödik albumát. A Megöl a vágy című hanghordozó kicsit ismét felpörgette a koncerteket, ismét nagyot dobott népszerűségükön.
"Vissza akartunk kanyarodni az első lemeznél tapasztalható nyerseség felé. Az előző album tele volt vonósokkal, mindenféle egzotikus dolgokkal. Az ötödik albumon azonban csak gitár, basszusgitár, dob, szájharmonika és ének hallható. Semmi extrém."
Idén, a tíz éves jubileum alkalmából megjelent egy Best of-lemezük is, amelyek a legnagyobb sikereket és a méltatlanul elfeledett dalokat tartalmazzák. "Nagyrészt én válogattam a lemezt. A koncepció az volt, hogy a kezdeti időszakból a slágereket rakjuk fel, amelyek elég régen jelentek meg, de még mindig sokan keresik, s az ismeretlenebb dalokat, amelyeket nem is szoktunk igazán játszani koncerteken. Van egy új nóta is, Ha újra itt volnál címmel, egy egyszerű háromakkordos sirató, ami én írtam, mivel időközben megtanultam a harmadik akkordot is lefogni a gitáron."
A jövő? "A Band sohasem volt egy tudatos formáció. Mindig jöttek a kihívások, a szerencsés véletlenek. Mindig adja magát az élet."
Bill
 



2000. jĂşnius 27., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület