CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

"Volt idő, mikor a lemezgyári, vagy minisztériumi emberek ideológiai okoból kihagytak lemezeiről dalokat, vagy jobbik esetben  átiratták a szövegét."

Miért hagytuk, hogy így legyen?

Meghallgattam két most megjelent albumot. Koncz Zsuzsáét és Tolcsvay Lászlóét. Egy generáció, mégis több évtized különbség. Míg Tolcsvay kijelenti, hogy unja a nosztalgiát, addig Koncz tulajdonképpen a múltidézésre épít.
Harmincadik albumát adta ki Koncz Zsuzsa. 15 új, átdolgozott, valamint betiltott dalt tartalmaz az album. Volt idő, mikor a lemezgyári, vagy minisztériumi emberek ideológiai okoból kihagytak lemezeiről dalokat, vagy jobbik esetben  átiratták a szövegét. Zsuzsa arra gondolt, hogy harmincadik albumán össze kellene gyűjteni ezeket a dalokat. Így került fel a korongra például a Bolyongok című József Attila versmegzenésítés is, amely 73-as Jelbeszéd lemezre készült, azonban a lemezgyár "fura urai" elutasították. Helyette viszont rákerülhetett a korongra a "Kertész leszek", amely sokkal erőteljesebben fejezi ki ugyanazt a gondolatot, mint a fenti költemény. Tehát, hogy mi alapján szelektálták a dalokat, rejtély.
Szóval az az igazság, hogy a sorok írója (meg, úgy néhányszázezer ember) a lemezen hallható dalokon tanulta meg a gitározás alapjait. Tehát már nem képes objektíven szemlélni a produkciót, A Miért hagytuk, hogy így legyen?, a Ha én rózsa volnék, a Valahol egy lány egy szál gitárral előadva is óriási élményt nyújt, gondoljunk csak a különböző táborokra, szabadtéri összejövetekre. Pont ez hiányzik a korongról. Mintha tudatosan, göcsörtösen el akartak volna fordulni a korábbi számok megoldásaitól.
Ezek a dalok igazából egy gitárral, vagy egy zongorával hitelesebbek lennének.
A kevesebb több.
Bill



1999. október 22., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület