CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Ma este távcsöves bemutató!

Csillagászat Napja Sopronban
Helyszín: Várkerület 77.
Időpont: 2000. március 11. 18:30-20:00

Van valami ebben a napban. Valami különleges. Van valami ebben az estében. Valami csodálatos. Feltekintünk az égboltra, és rácsodálkozunk a csillagokra. Nem a fizikai képlettel leírható izzó gázgömbökre, amelyek fényt bocsátanak ki magukból, hanem arra a nagyon sok fényes bogárra, amelyek valahogyan beragadtak abba a kékesfekete masszába. Ha városunktól távoli helyre megyünk, olyanra, ahol a lámpák zavaró fénye nem jelent hátrányt, egyre több és több csillag ragyog fel az égen. Őseink jellegzetes figurákat véltek felismerni ezek között, láthatatlan vonalakat rajzoltak, amelyeket a mai napig használunk. Egy távoli helyen megérthetjük, miért hitték nem is olyan régen az emberek, hogy a Föld a világ közepe. A Világmindenség végtelensége vesz körbe minket. Szálljunk csak be a képzeletbeli űrhajóba! A Hold mellett elvágtatva már haladunk is ki a Naprendszerből – a Mars csatornái, a Jupiter holdjai, a Szaturnusz gyűrűi, Uránusz, Neptunusz, Plutó – és megannyi kisbolygót, üstököst elhagyva lassan elérkezünk a Tejútrendszer határához. Rengeteg csillag és galaxis, minden irányban. Számtalan felvételt készítenek a tudósok és a kutatók ezekről a tájakról, hogy bővítsék ismereteiket. Különleges tudást jelent felismerni a csillagos égbolt alakzatait, kiigazodni a titokzatos ösvényeken. A felfedezés izgalmát mindig átéljük, amikor egy-egy bolygót megkeresünk a távcsővel. Saját készítésű rajzainkat és fényképeinket – amelyek különböző ködöket, galaxisokat és egyéb érdekességeket ábrázolnak - örömmel helyezzük el szobánkban. Sokszor akár egy órán keresztül is készül egy-egy kép, hogy az előhívatás után egy pompázó színű alakzatot pillantsunk meg. Vannak olyan események, amelyek amatőrcsillagász ismeretek nélkül is megfigyelhetők – elegendő az augusztusi hullócsillagokra gondolni. Vagy akár a tavalyi napfogyatkozásra (és az eljövendőkre). Teljes napfogyatkozás. Minden alkalommal egy csodálatos dolognak vagyunk szemtanúi.

Eltölt minket az az érzés, amit kisgyermekként gyakran érezhettünk – a csodáé. A csodáé és lenyűgözöttségé. Eszünkbe jutnak Csaba királyfiék, akik a Hadak Útján vágtatnak. Honnan tudhattuk volna, hogy milyen szép és hatalmas a napkorona, ha eddig még sohasem láttuk? Honnan tudhattuk volna, milyen színes igazából egy köd, ha eddig még nem pillantottuk volna meg távcsövön keresztül? Honnan tudhattuk volna, hogy mily parányiak és törékenyek vagyunk, ha eddig nem láttuk? A Természet, apró varázsaival, leolvasztja szemünkről a hályogot. Átérezzük világunk nagyságát. Választ kapunk számtalan kérdésre, amelyek újakat vetnek fel. És megfogadjuk, hogy legközelebb újból megnézzük – legyen az teljes napfogyatkozás, holdfogyatkozás, meteorzápor, csillagfedés vagy bolygóészlelés.

A Csillagászat Napja lehetőség arra, hogy rohanással teli életünkben egy kicsit megálljunk, és rácsodálkozzunk a csillagok világára, pillantást vessünk a minket körülölelő Univerzumra…

Egyesületünk, a Magyar Csillagászati Egyesület már évek óta szervez ezen a napon bemutatóestet Budapesten és az ország különböző városaiban. Mi, az MCSE soproni tagjai is szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy a soproniak saját szemükkel nézzenek meg egy-két érdekesebb bolygót, ködöt az égen. A mai estével szeretnénk hagyományt teremteni – az utókor majd megítéli, sikeresen cselekedtünk-e. Természetesen a városi fények körülöttünk eléggé zavarók, ezért csak néhány égi objektum bemutatására szorítkozunk. Viszont az érdeklődőknek szívesen lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy derült éjjelen a csillagászat rejtelmesebb (s halványabb) „objektumait" megmutassuk.

Addig is szeretnénk felhívni a figyelmet Kiss Gyula amatőrcsillagász társunk március 16-i előadására, amely délután öt órakor lesz a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) Dísztermében. Témája a Naprendszer lesz – az érdeklődök megismerkedhetnek a Nappal, a bolygókkal, holdjaikkal…

Azoknak, akik web-eléréssel rendelkeznek, a következő honlapokat ajánljuk:

Egyesületünk, a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja

http://www.mcse.hu

A soproni internetes közéleti magazin, a CyberPress Űrvadász rovata

http://cyberpress.sopron.hu

A magyar nyelvű csillagászat utáni kutatást kezdjük az Űrvadász.Sopron oldalain. Itt a különböző magyar nyelvű csillagászati honlapok legújabb frissítéseinek témáját találhatjuk.

http://urvadasz.sopron.hu

Szeretnénk köszönetet mondani az Internet-Sopron Egyesületnek és a Széchenyi István Gimnázium Diákönkormányzatának, akik segítettek minket abban, hogy a ma este létrejöjjön.

Mindenkinek derült eget kívánunk!

A szervező soproni amatőrcsillagászok



2000. március 11., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület