CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Újabb orosz szonda a Marsra?

Újabb orosz űrszonda a Marsra?

Talán folytatódik a Phobos-program
 

Oroszország 1960-tól folyamatosan küldött űrszondákat a Mars felé. Eddig pontosan 21 próbálkozásuk volt, amiből azonban egy sem járt teljes sikerrel. Utoljára 1996-ban Marsz-8 (közkedveltebben Marsz ’96) néven indítottak Mars-szondát. Sokáig azt gondolták, nem lesz folytatás. Most azonban mégis felcsillant egy rendkívül halvány (!!!) reménysugár.

A Marsz-8 két kis landert (leszállóegységet) és két penetrátort (a talajba hatoló, műszerekkel ellátott lövedéket) juttatott volna a Mars felszínére, a főegység pedig a Mars műholdja (orbiter) lett volna. A kis leszállóegységek 1 méter átmérőjű és 1 méter magas, 25.5 kg tömegű, henger alakú szerkezetek voltak. Mind a landerek, mind a penetrátorok élettartamát egy évre tervezték. Összehasonlításul a sikeres amerikai Mars Pathfinder űrszonda – a tervezettnél jóval több ideig – néhány hónapig működött. A Marsz-8 kudarcát az okozta, hogy meghibásodott a rakéta negyedik fokozata, ami miatt a szonda nem tért le a Föld körüli parkolópályáról és három keringés után a Csendes-óceánba zuhant.

A Marsz-8 felbocsátása előtt 8 évvel, 1988. júliusában, a szovjetek két szondát indítottak a Mars felé: a Phobos-1-et és a Phobos-2-t. Feladatuk a Mars talán legérdekesebb holdjára, a Phobosra történő leszállás – külön erre a célra tervezett leszállóegységekkel – , illetve a Phobos és a Mars további vizsgálata lett volna. A program sikere “létfontosságú" volt a szovjetek számára, hiszen az amerikai Viking-szondák – melyek egyébiránt marsi biológiai kísérleteket is végeztek – sikere szinte behozhatatlan vezető szerephez juttatta az Egyesült Államokat a Mars meghódítása terén. Így nem véletlen, hogy az űrverseny közepette a szovjetek egy ilyen összetett és bonyolult programra vállalkoztak. A Phobos-1-gyel azonban egy rossz földi parancs miatt még a megérkezés előtt megszakadt a kapcsolat (hasonló malőr volt – bár a NASA részéről – idén szeptember 23-án a Mars Climate Orbiter elvesztése), a Phobos-2 pedig a holdraszállás előkészítésekor hallgatott el. A Marsz-8 összetettségében (de nem feladatában) a Phobos-program folytatása volt. Akkor a szovjetek abban reménykedtek, hogy 1992-ben elindulhat az eredeti feladatokat megvalósító Phobos-3. Csakhogy az időközben megváltozott politikai helyzet és az űrkutatási kiadásra fordítható anyagi fedezet megcsappanása azt eredményezte, hogy az oroszoknak nem csak a Phobos-3-ról, de legnagyobb vállalkozásaikról is le kellett mondaniuk. Ilyen volt például a Mir-2 űrállomás kiépítése. A Marsz-8 pedig kétéves csúszást szenvedett eredeti, 1994-re tervezett indításához képest.

A Nemzetközi űrállomás építése az anyagi bizonytalanság miatt késett; az oroszok gyakorlatilag a külföldi megbízásokból tartják fenn jelenleg még egyáltalán nem jövedelmező űriparukat. Ilyen körülmények között jelentették be az RKA (az Orosz űrügynökség) képviselői a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) egyik legutóbbi ülésén Ausztráliában, hogy várhatóan 2005-ben végre elindítják a már régóta tervezett űrszondát, a Phobos-3-at a Mars holdjára. Feladata valamivel bonyolultabb lenne elődeiénél. Ugyanis nem csak leszállóegységet juttatna a Phobos felszínére, hanem onnan még talajmintát is küldene a Földre. Az űrkorszak első ilyen művelete – igaz, a Hold esetében – először a szovjeteknek sikerült 1970-ben a Luna-16 holdszondával. Akkor a talajmintát közvetlen a Földre juttatták, míg a Phobos-3 visszatérő kapszulája akár a Nemzetközi Űrállomáson is kiköthetne (bár ez inkább csak elméletileg volna lehetséges).

A program sikere esetén nagy előrelépésre lehetne számítani a Mars-kutatás terén, hiszen az amerikaiak eddig inkább csak a bolygóra koncentráltak, ők a bolygó holdjaira nem terveztek és terveznek leszállást.

Ha sikerül megfelelő anyagi támogatást szerezni a Phobos-3-nak, ha sikerül időre elkészíteni és kilövésre kész állapotba hozni a szondát, ha sikerül a kilövés, ha a rádióösszeköttetés nem szakad meg félúton és ha a feladat elvégzése is rendben megtörténik, akkor ez hatalmas előrelépést jelenthetne mind a Mars-kutatás, mind az RKA anyagi boldogulása terén. A sok “ha” azonban rendkívül bizonytalanná teszi a vállalkozást.

Nem arról van szó, hogy a Marsot nem ismerjük minden más bolygónál (a Földet kivéve) jobban. Azért kell olyan sok űrszondát a Marsra küldeni, mert az emberiség közös vállalkozása a bolygóközi utazás lesz, melynek első lépése az emberes Marsra-szállás.

Az amerikai tervek szerint 25-26-havonta, azaz minden indítási ablakot kihasználva 2-2 űrszondát küldenek a Marshoz. Ez az amerikai Mars Surveyor program. Els? két tagja a Mars Surveyor '98 keretében a tavaly decemberben és az idén januárban elindult Mars Climate Orbiter és Mars Polar Lander. Az előbbi a jelenleg is működő Mars Global Surveyor feladatát, a térképezést folytatta volna (ha nem szakad vele meg a kapcsolat és a szonda egy hibás földi számítás miatt nem semmisült volna meg), míg a Mars Polar Lander a déli pólus közelében leszállva végez méréseket, gyűjt talajmintát és elemzi azokat. A Mars Polar Lander magával viszi a Deep Space-2 nevű penetrátort, mely a bolygóba fúródva elemzi a talaj összetételét. 1998-ban indult az első japán Mars-szonda is, a Nozomi (korábbi nevén Planet-B), amely a bolygót körülvevő teret fogja elsősorban vizsgálni (napszél, mágnesesség, meteorit-gyakoriság, ...) Utána 2001-ben indítják a Mars Surveyor '01 űrszondáit, 2003-ban a Mars Surveyor '03 mellett pedig elindul az első európai Mars-szonda, a Mars Express, valamint a tervek szerint az első magán-űrszonda a SpaceDev nevű amerikai cég tulajdonában. Az emberes utazásra 2011 és 2019 között kerülhet sor. (George Bush amerikai elnök még mandátuma idején mondta: “Megyőződésem, hogy az Apolló-11 holdraszállásának 50. évfordulójára az amerikai zászlónak ott kell lobognia a Marson is”. A holdraszállás pedig 1969-ben volt.)

Mindenesetre a Phobos-3-mal kapcsolatban még csak annyi, hogy az orosz mérnökök azért még szeretnek felvágni – ahogy azt még az előző rendszerben is tették –. Reméljük, van mire. Mert pénzük nincs. Így én a magam részéről kissé gyanakodva fogadtam az IAF konferenciáján elmondottakat – dr. Almár Iván előadásában –. Mindenesetre az a tény a szonda tervezése mellett szól, hogy az oroszok eredetileg már 2001-re terveztek egy Marsz-9 (vagy Marsz ’01) nevű szondát, így elképzelhető, hogy – anyagi gondok miatt – ebből a szondából készítik el a Phobos-3-at. Ki tudja? Várjunk türelemmel! Mást úgy sem tehetünk. (Ha csak az egyik kedves olvasó nem ad az Orosz Űrügynökségnek gyorsan potom egymilliárd dollárt – kb. ennyi pénzre van most szükségük a normális létfenntartáshoz. Így kérem, akinek van egy Kapuk Vili nevű ismerőse, írjon az alábbi címre: kumuty@egon.gyaloglo.hu)

Horvai Ferenc



1999. november 04., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület