CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Hírek a Marsról

Nincs kapcsolat a Mars Polar Lander-rel

A tervek szerint helyi idő szerint 21:15-kor kellett volna leszállnia a NASA Mars Polar Lander nevű űrszondájának a Marsra... A leszállás valószínűleg megtörtént... A valószínűleg szó azért szerepel az előbbi mondatban, mert a NASA szakemberei nem tudták megerősíteni a leszállás tényét. A tervezet szerint 21:39-kor kellett volna megérkezniük az első jelzéseknek a Marsról, miután a szonda telepítette napelemeit, és így elegendő energiát nyert az adatok továbbítására. Azonban a tudósok nem tudtak kapcsolatot teremteni a szondával. Ennek számtalan apróbb oka lehet, a legvalószínűbb, hogy a fedélzeti számítógép a leszállás után biztonsági üzemmódba helyezte magát, és nem küldte el az első jeleket a Földre. Ha valóban ez történt, akkor vasárnap reggel öt óra előtt nem kaphatunk újabb információkat.
A NASA szakemberei különböző frekvenciákon és módokon próbálnak kapcsolatba lépni az űrszondával. Ha vasárnap estig semmi sem történik, akkor a Mars Polar Lander automatikusan kapcsolatba lép a Mars fölött keringő Mars Climate Orbiterrel, amellyel jelenleg is kifogástalan a kapcsolatunk.
Természetesen mint, említettem, számtalan apró hiba okozhatja azt, hogy nem jött létre az összeköttetés... Ennek ellenére igen rossz lenne, ha kiderülne, hogy a NASA elvesztette ezt a szondáját. Ugyanis szeptember közepén a NASA egy másik Mars szondája egy apró emberi hiba miatt csapódott be a Marsba: a tervezők angolszász mértékegységet használtak, a felhasználók pedig metrikusat... azaz láb helyett méterben adták meg az adatokat, és emiatt túl nagy sebeséggel érkezett a szonda a Marsa és becsapódott.

A Mars Polar Lander egy olyan űrszonda, amely egyből becsapódik a Mars talajába a déli pólus környékén, és a talajban víz nyomait keresi. Ha talál, akkor pedig megvizsgálja azt. A szonda főegysége kicsivel később fog leszállni a Mars felszínére.

A víz keresése azért fontos a Vörös bolygón, mert a NASA tudósai szeretnék megérteni, hogy mi történt a Marson, illetve ha valaha is volt élet a planétán, akkor minden valószínűséggel vízhez volt köthető, így tehát abban talán ki tudják mutatni az esetleges élet jeleit.

Az biztos, hogy hétfőn újabb információkkal fogunk jelentkezni... az érdeklődőknek addig is javaslom, hogy keressék fel a Supernova oldalait, ahol a Mars Polar Lander misszió teljes anyaga elérhető - magyar nyelven.

Bacsi
1999. december 4., 9:30

A NASA hírlevele és Sik András - Simon Tamás (Supernova) írása felhasználásával.



1999. december 04., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület