CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Alpokalja Zöld Pont  

VÁLTOZIK ÉGHAJLATUNK

1. rész: Miért és hogyan jutottunk idáig?

Az utóbbi egymillió évben a hőmérséklet kisebb-nagyobb ingadozásokat mutatott. A jégkorszakok után a levegő felmelegedett, majd hosszabb-rövidebb ideig tartó meleg időjárás után újabb lehűlés következett. Jégkorszakok kb. százezer évenként ismétlődtek. Természetesen a "nagy" ciklusokon belül kisebb, pár száz éves ingadozások is megfigyelhetők. Ismert tény pl., hogy Mátyás királyt még a befagyott Duna jegén választották meg.
Századunk vonatkozásában igazoltnak tűnik, hogy a földi légkör középhőmérséklete az elmúlt száz évben - természetesen térségenként változó mértékben - 0,3-0,6 °C-kal nőtt, s a következő évszázadban már 1 °C-kal is növekedhet. A kérdéssel foglalkozó kutatók egy jelentős része a meteorológiai adatok és éghajlati modellek vizsgálata alapján ma már azt állítja, hogy ismételten "klímaváltozásnak" vagyunk tanúi. Az is bizonyított ugyanakkor, hogy e változásban az emberi tevékenység is jelentős szerepet játszik.
A klímaváltozásnak sok feltételezett, és kevés biztosra vehető hatása van. Feltételezik pl., hogy a melegedés egyes térségekben a csapadékintenzitás növekedésével, más térségekben annak csökkenésével járhat. A melegedés az északi országok számára javíthatja a mezőgazdasági termelés lehetőségeit, más, már most is túl meleg éghajlatú helyeken viszont ronthatja. Egyes, alacsonyan fekvő térségeket eláraszthat a tengervíz, ha a felmelegedés következtében megolvadt sarki jég miatt megemelkedik a tenger vízszintje. Még újabb feltételezések szerint nemcsak a főbb meteorológiai jellemzők átlagainak a megváltozására kell figyelni, hanem arra is, hogy megnövekedhet a szélsőségek (a heves esőzések és havazások, a szélviharok, a szélsőségesen alacsony vagy magas hőmérsékletek stb.) gyakorisága is.
De hogyan függ össze a klímaváltozás és a levegő szén-dioxid tartalma? Másként megfogalmazva: mennyire lényeges kérdés az, hogy a szén-dioxid koncentrációt megfelelő sávban tartsuk? Ismeretes, hogy a szén-dioxid, a víz és a levegőben található több más gáz - az ún. üvegházhatású gázok - akadályozzák azt, hogy az eredetileg a Napból származó, majd a Föld felszínéről visszaverődő hősugárzás elhagyja a légkört. Ez a visszaverődő hősugárzás jelentősen hozzájárul a levegő hőmérsékletének emelkedéséhez, s végső soron a klíma kialakulásához és változásához.
Az üvegházhatású gázok közül - a vízgőzt figyelmen kívül hagyva - a szén-dioxid van a legnagyobb koncentrációban jelen a levegőben. Ugyanakkor az is igaz, hogy sok gáz a szén- dioxidnál sokkal hatékonyabb az üvegházhatás kialakításában (pl.: metán, nitrogén-dioxod). E két tényező összhatásából adódik az, hogy a globális felmelegedésért elsősorban, mintegy 50-60 %-ban a szén-dioxid tehető felelőssé.
Ha megvizsgáljuk ezek után azt, hogy hogyan alakult a levegő szén-dioxid koncentrációja a közelmúltban, akkor becslések alapján megállapíthatjuk, hogy az ipari forradalom óta a szén-dioxod koncentrációja mintegy 28 százalékkal nőtt. A közelmúlt mérései egyértelművé teszik, hogy ez a koncentráció-növekedés nemhogy lelassult, de még fokozódik is. Ez a növekedés kb. 10-szer intenzívebb a legutóbbi természetes növekedési ütemnél, ami az utolsó jégkorszakban fordult elő.
Vajon mi eredményezte ezt a jelentős koncentráció-növekedést? Egyértelműen meg lehet állapítani, hogy a legfontosabb ok az emberi tevékenység volt. Ezen belül sokáig az erdők irtása volt a legfontosabb emissziós tényező, aminek jelentősége ma sem lebecsülendő. Az erdőirtás többnyire égetéssel történik, az égetés után az erdőtalaj humusztartalma is gyors ütemben oxidálódik, s a hosszú idő alatt elnyelt és a talajban raktározott szén így rövid idő alatt, és nagy mennyiségben kerül a légkörbe.
Történetileg nézve az erdőirtások a mai fejlett világban 1930-ig megelőzték az ipari tevékenységet a szén-dioxid kibocsátás tekintetében. Európában a középkorig, Észak-Amerikában viszont főleg a XIX. században irtották ki a legtöbb erdőt, főleg szántófölddé alakítás céljából. A mérsékelt égövben ma az ezer évvel ezelőttinek csak kb. a fele területén találhatók erdők. A trópusi, dinamikus népesség-növekedést mutató fejlődő országokban most zajlik az a folyamat, amelynek révén - elsősorban mezőgazdasági földterület nyerése céljából - leégetik, kiirtják az erdőket. Mindazonáltal az olyan, viszonylag fejlettebb országban, mint Oroszország, továbbá Kanada, szintén hatalmas erdőterületek tűnnek el, itt azonban a faanyag-nyerést szolgáló mértéktelen fakitermelések miatt. Becslések szerint mostanában minden évben mintegy 15 millió hektárral csökken az erdővel borított szárazföld területe. Egy másik, reális becslés szerint 2050-ig mintegy 660 millió ha erdőt fognak kiirtani; 2100-ig pedig a jelenlegi trópusi erdők 3/4-e tűnik majd el.
Az ipar (beleértve a közlekedést) szénkibocsátása valamikor a gőzgépek feltalálásával kezdett egyre jelentősebbé válni, s ma a közlekedéssel, a cementgyártással és más emberi tevékenységekkel együtt a legfontosabb szénkibocsátó. Úgy tűnik, hogy a fosszilis energiahordozók (a szerves vegyipar számára: szerves kémiai alapanyagok) felhasználása a civilizált országok egyik legsúlyosabb környezetszennyezését eredményezi. Az ipari eredet szén-dioxid az összes kibocsátás 4/5-t teszi ki.
Annak a szükségességét, hogy stabilizáljuk valamennyire a légkör összetételét, s ezzel elkerüljük a klíma számunkra kedvezőtlen megváltozását, néhány évtizeddel ezelőtt ismerték fel. A földi folyamatok befolyásolása természetesen elsősorban az emberi tevékenység környezetszennyező jellegének csökkentésével kellene, hogy megtörténjen. Ez azonban a gazdasági növekedés, az emberiség lélekszámának és az életszínvonalnak az emelkedése miatt - amiről eleddig egyetlen ország sem volt hajlandó lemondani - csak akkor volna elképzelhető, ha forradalmian új tudományos eredmények alapján teljesen új működési elvek szerint működő energiatermelő rendszereket és új, szén-dioxidot nem emittáló termelő technológiákat tudnánk bevezetni. Mivel erre a belátható időn belül nem számíthatunk, azt kellett célul tűzni, hogy minden lehetséges eszközzel próbáljuk vagy csökkenteni az alkalmazott termelési folyamatok szén-dioxid kibocsátását, vagy növelni a szén elnyelését.
Felmerült tehát a kérdés, hogy bizonyos technológiai fejlesztésekkel, a hatásfokok javításával, katalizátorok és filterek beépítésével nem lehet-e csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást? A szén elnyelésével kapcsolatban pedig - az erdőirtások szénkibocsátásban betöltött jelentőségének, valamint a növények fotoszintézisének ismeretében - magától adódott a kérdés, hogy nem lehet-e az erdőgazdálkodás megfelelő irányú fejlesztésével hatást gyakorolni a szénkörforgalomra? A válasz elvben természetesen mindkét kérdésre igen. Arra azonban, hogy milyen konkrét módszerekkel érhető el siker, s hogy e módszerekkel mekkora hatást lehet elérni, csak alaposabb számítások után lehet megfelelő választ adni.
Ezek a számítások és a megvalósítható programok keresése nemzetközi és hazai szinten egyaránt már évek óta megkezdődtek. Közel 20 éve tett közzé állásfoglalást a Meteorológiai Világszervezet a globális éghajlatváltozás kockázatáról és e kockázat elemzésének szükségességéről. 1980-ban Éghajlati Világprogram indult, majd 1988-ban létrehozták az IPCC-t (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) az addig összegyűlt adatok és vizsgálati eredmények szintézisének elvégzésére. A folyamat egyik kiemelkedő jelentőség állomása volt az ENSZ Környezet és Fejlődés Konferenciáján, Rio de Janeiro-ban 1992-ben elfogadott Éghajlatváltozási Keretegyezmény. Ebben az egyezményben az aláíró országok vállalták, hogy az emberi tevékenységből eredő, a légkörbe kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 2000-ben nem fogja meghaladni a kibocsátás 1990. évi szintjét.
Magyarország 1994. februárjában csatlakozott az egyezményhez olymódon, hogy a referenciának nem az 1990-es évet, hanem a jelenlegi gazdasági visszaesést megelőző, szén-dioxid kibocsátási szempontból mértékadónak tekinthető 1985-1987-es időszak átlagértékét jelölte meg. A keretegyezmény megszületése után egyre több tanulmány foglalkozott a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok jelentőségével, a kibocsátás csökkentésének lehetőségeivel, az energiahasznosítás racionalizálásának útjaival.
Az egyezmény része az is - de természetesen ez egyébként is fontos -, hogy viszonylag rendszeresen megbecsüljük az említett gázoknak a légkörbe kibocsátott mennyiségét. Ugyanígy lényeges annak megbecslése, hogy milyen módszerekkel és milyen mértékben érhető el a széndioxid koncentráció csökkenése. Vagy alkalmazkodunk ugyanis - a teljes élővilággal együtt - a többlet szén-dioxid miatti környezeti változásokhoz, vagy megpróbálunk valamit tenni a széndioxid koncentráció további növekedése ellen.
Ezeknek az erőfeszítéseknek az egyik mozgatórugója az USA által támogatott program (U.S. Countries Study Program, U.S. Support, 1995), amelynek célja, hogy az egyes országok külön-külön felmérjék saját lehetőségeiket. Ebben a programban hazánk is részt vesz, s az ennek során kidolgozott javaslatok alapját képezhetik azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel Magyarország is hozzájárulhat a földi légkör állapotának megóvásához, ill. az állapotromlás lassításához.

(Folytatjuk! A következő rész témája: Őrizzük a szenet!)



1998. május 05., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület