CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Napfogyatkozás sorozat - Szabó Sándor

Finishben
 
 

Napfogyatkozás lázában ég az ország. Túlzás nélkül állíthatjuk, nemcsak asztronómus berkekben folyik a lázas készülõdés, nagyon nagy az érdeklõdés mindenfelõl. Talán ez lesz 1999 legnagyobb médiaeseménye is, amibõl reméljük, a tudománynépszerûsítés és az ismeretterjesztés is profitálni fog.

Nagyon sok jelenséget észlelhetünk a fogyatkozás és fõképp a totalitás során, mindegyiket rögzíteni, lefotózni egy embernek lehetetlen. Észlelõcsoportok jobb munkamegosztással sokrétûbben tudnak tevékenykedni. Az észlelési módszereket elõzetesen beszéljük meg, és a sötétségben is gyakoroljuk a mozdulatokat. Azért a jelenség átélésére is hagyjunk idõt, hiszen nagyon rövid és sûrû lesz a két perc.

Az MCSE és a Meteor szerkesztõsége örömmel fogadja az összes fotót, filmet, leírást, eredményt, amit a fogyatkozással kapcsolatban eljuttatnak hozzánk, az Egyesület (Magyar Csillagászati Egyesület, 1461, Budapest, Pf. 219). Kérdésekkel kapcsolatban is szívesen állunk rendelkezésre levélben, vagy telefonon, illetve a napfogy@mcse.hu levelezõlistán. Kérjük, hogy az eredmények feldolgozásának megkönnyítése érdekében a leírással, fotókkal együtt az alábbi adatokat is adjuk meg:

A megfigyelõ és társai
A megfigyelõk postacíme, telefonszáma
A megfigyelõhely, legközelebbi település, pontos földrajzi koordináták
Használt mûszerek
Használt idõjel forrása és pontossága
Az idõmérés módszere
A megfigyelés kezdete és vége
Használt idõzóna
Égbolt állapota
Idõjárás helyzete (hõmérséklet, szélt, vonuló felhõzet)
A megfigyelés leírása

Az MCSE kíváncsi minden észlelésre, fotóra, ha adataink hiányosak, akkor si jutassuk el az adatgyûjtõnek, hiszen a részeredmények jól kiegészíthetik egymást.

Az idõmérés legkönnyebben egy diktafonnal tehetõ meg. A totalitás során olyan gyorsan fognak történni az események, hogy nem lesz idõnk jegyzetelni. Has nem akarunk egy értékelhetetlen adatsorral emlékezni erre a nagyszerû eseményre, mindenképpen szerezzünk be egy diktafont vagy a terepen is használható magnót. A magnóra menet közben rámondhatjuk a közlendõket, az esemény hangulatát is élethûbben fogja ábrázolni, és minden idõpontot kimérhetünk. Persze az idõpontok mérésekor egy pontosidõt sugárzó rádióadó jeleit is rögzítenünk kell.

Ha nincs idõjeladónk, akkor is tehetünk értékes megfigyelést. Közös megoldásként javasoljuk a Kossuth rádió középhullámon (540 kHz) sugárzott adásának rögzítését a fogyatkozás során. Az okkultáció szakcsoport tagjai több helyen referenciaként rögzíteni fogják a Kossuth rádió adását az idõjelekkel együtt, és a beküldött kazettákról az idõpontokat utólag ki fogjuk mérni.

A beszédes leírás és fotók mellett az egyre jobban elterjedõ videokamerákkal szinte univerzális mûszerhez jutunk. A fogyatkozás látványát mozgásban megörökítõ mûszer nagy fényességtartományokat képes átfogni, megörökíthetõ vele a környezet változása, a gyöngyfûzér, a belsõ korona lés a protuberanciák, és egyben felveszi a kapcsolódó hangokat, idõjeleket, így valóban ideális eszközhöz jutunk. Bizonyáéra már sokaknak van, vagy környezetünkben található kamera, ezért biztatjuk az amatõröket használatukra. Okkultációk megfigyelésére (fõleg Amerikában) már régóta használnak videokamerákat, hiszen segítségükkel kb. 1/30-ad másodperces pontosságú idõméréseket végezhetünk. Ez messze túlszárnyalja a vizuálisan, magnóval elérhetõ 1/5-1/10 másodperces pontosságot.

Méréseink csak akkor lesznek használhatók, ha földrajzi pozíciónkat legalább 30 méteres, videós megfigyelés esetében legalább 10 méteres pontossággal ismerjük. Ennek kimérése kis utánjárást igényel, de megoldható. Ha a fogyatkozás napján nem ismerjük pontosan a koordinátáinkat, nem gond. Fontos, hogy utólag térképrõl jól beazonosítható helyre álljunk. A környék tereptárgyait és az égtájakat vázoljuk fel egy papírra, hogy utólag azonosítható legyen a terület. A helyi földhivatalból kérjük ki megfigyelõhelyünk EOV-EOTR (Egysége Országos Vetület) szerinti koordinátáit, ezeket már át tudjuk számolni világszerte használt vetületi rendszerbe.

Végezetül ismét nyomatékosan felhívjuk a figyelmet a megfelelõ fénycsökkentõ eljárások, napszûrõk használatára, nehogy egy szembetegséggel is maradandó élményt szerezzünk.

Derült eget és emlékeinkben maradandó élményt!

Szabó Sándor

A fenti cikk a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott Meteor 1999. Júliusi-augusztusi számában megjelent cikk rövidítése, a szerzõ nevével és engedélyével.

További ûrvadász írások a teljes napfogyatkozásról
 



1999. augusztus 06., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület