CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Teljes napfogyatkozás Magyarországon

Az augusztus 11-i napfogyatkozás nagyon fontos esemény volt a hazai amatőrcsillagászat történetében. Az átélt élmények örök emlékek maradnak mindanyiunk számára. A következők során a 'Paksiak' napfogyatkozás-élményeit szeretnénk megosztani a CyberPress olvasóival...

Kedves “Paksiak”!



Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki egy hete ellátogatott Paksra, mert az, hogy ilyen jó hangulatú napfogyatkozás-konferencia és -tábor volt, az nagyrészt annak köszönhető, hogy ennyi jó ember itt összejött. Szép lehetett máshol is, magányosan is a teljes napfogyatkozás, de így együtt még nagyobb élmény volt. Köszönöm szépen minden résztvevőnek, hogy itt volt! Szívesen szerveznénk minden évben ilyet, de hát tudjátok: ez életünkben csak kétszer volt - először és utoljára!

Megtörtént velünk a csoda! Mindannyian tudtuk, hogy eljön ez a nap, mind reméltük, hogy meg is éljük ezt a napot, de amikor reggel a rádió azzal kezdte műsorát, hogy “1999. augusztus 11-e szerda van, a teljes napfogyatkozás napja”, bizony könny szökött a szemembe (és ez még többször előfordult velem ezen a napon!). Tudtuk, hogy eljön a holdárnyék és betakar bennünket, jött is másodpercre pontosan, vele minden jelenség, amit könyvek, cikkek, beszámolók előre megadtak, és már kívülről fújtunk. De amikor tényleg jött a csodás jelenség, élőben más volt, szebb volt, hátborzongatóbb volt. A paksi Kilátódombon a jól felkészített 400 ember csak állt és tátotta a száját, mert lenyűgözte a napkorona és a protuberanciák látványa, nem beszélt senki, a magnófelvételen csend van a totalitás utolsó 2 percében, csak a visszaszámlálás kegyetlen hangjai hallatszanak. Csak álltunk és bámultuk a csodát, amely velünk történt meg, amelyet a mi szemeink láttak, ami a mi emlékezetünkben ott van és lesz is, amíg csak élünk, ezt már tőlünk nem veheti el senki.

Külön öröm, hogy a teljesség sávjában mindenhol látszott a jelenség, tiszta szívből kívántam a napfogyatkozás alatt, hogy mindenhol derüljön ki az ég, és mindenki, aki akarta, szintén láthassa ugyanezt. Ez is csoda, ami ezzel a kis országgal történt, hogy mindenhol jól látszott a teljesség élménye!

Most lenne jó abbahagyni mindent: itt a csúcson!

Ennél szebbet már úgysem fogunk látni!

Ezért az egy jelenségért érdemes volt a XX. század végén élni, és magyar amatőrcsillagásznak lenni!

Totális barátsággal!

Pécs, 1999. aug.18. Keszthelyi Sándor



1999. december 06., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület