CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Medveles nyert

A Napvadászok

Az Első Magyar Napvadász Kft és a Compaq számítástechnikai cég még 1998 szeptemberében csillagászati versenyt hirdetett az általános- és középiskolások számára. A Kismedve kategória (általános iskola) résztvevői 5 fordulón keresztül mérték össze erejüket. A Nagymedve kategória (középiskolások) résztvevőinek az első három forduló során egy-egy 30 kérdésből álló tesztet kellett kitöltenie, majd a következő három fordulóban 5-5 kérdésre max. két oldalon válaszolni. A benevezett 600 csapatból végül 7 csapat jutott be a döntőbe. Solis Defectus (Sopron, Széchenyi István Gimnázium), WIMP (Budapest, Alternatív Közgazdasági Gimnázium), Medveles (Budapest, Alternatív Közgazdasági Gimnázium), Atlantisz (Szentes, Horváth Mihály Gimnázium), Sziriusz (Sopron, Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum), Lignum Soludim (Pécs, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma), Zuben Elgenubi (Budapest, Nagy László Ált. Isk. és Gimnázium) Mindegyik csapat három fős volt.
A döntő 1999.06.06-án, vasárnap került megrendezésre Budapesten, a Hotel Griff-ben. A versenyzőknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk: csillagásztörténeti totó, kiselőadások tartása, villámkérdések, számolások, de nem hiányoztak az írásban kifejtendő kérdések és a gyakorlat sem – a csapatoknak egy-egy Vixen távcsővel kellett „megtalálni” a Vénuszt a teremben. Az izgalmas, mintegy három órán át tartó verseny végeredménye: a nyertes a Medveles csapata, akik a számítógépen kívül egy stuttgarti utat is nyertek. A második a Lignum Solidum, akik a Telescopium által felajánlott távcsöveket és a Compaq számítógépét, míg a harmadik helyezett csapat, a Szíriusz részt vehet a Napfogyatkozás Táborban (a Magyar Csillagászati Egyesület ajándéka), és természetesen ők is nyertek egy számítógépet. Minden résztvevő csapat kapott egy emléklapot és az MCSE által összeállított „kis” csomagot, benne számos érdekes könyvvel, atlasszal és egy napfogyatkozás szemüveggel.
A zsűri elnöke Dr. Szatmáry Károly volt, tagjai pedig: Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára, Dr. Horváth András a Planetárium igazgatója (aki mellesleg a Kismedve kategória szervezője is volt) illetve Kiss László (JATE), a versenyt pedig Fűrész Gábor (a Magyar Csillagászati Egyesület tagja, a JATE hallgatója) vezette.
A verseny végén a szervező Dr. Szatmáry Károly elmondta, nagyon örül annak, hogy Magyarországon ennyi középiskolás diák érdeklődik a csillagászat iránt. Reméli, hogy sokukkal tud majd találkozni mint csillagász, majd hozzátette, hogy szeretné, ha a versenynek folytatása lenne. Fűrész Gábor külön felhívta a figyelmet a döntőben résztvevő lányok magas számára, s elmondta, hogy Kiss Lászlóval együtt bármikor nagyon szívesen fogadják a csapatokat a szegedi csillagvizsgálóban.

A versenyről, a résztvevő csapatokról és a feladatokról sok információ található az alábbi címen:
http://www.jate.u-szeged.hu/obs
 

Bacsárdi László



1999. június 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület