CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Dr. Bit  

Ismerjük meg a TCP/IP protokollt

Ismerjük meg a TCP/IP protokollt!

A protokollok olyan szabályok, amelyek meghatározzák, hogy hogyan kommunikáljanak egymással a programok. A hálózati protokollok kezelik az információáramlást két program között, amelyek futhatnak ugyanazon vagy különbözö számitógépeken(pl a Web böngészö és a server közötti kommunikáció). A TCP/IP protokollkészlet kezeli az összes, az Intraneten, valamint az Interneten áthaladó információt. A TCP/IP protokollkészlet tulajdonképpen egy több protokollbol álló összeállitas, amelyek mindegyike különbözö formátumokat és különbözö lehetöségeket - például hibaellenörzést - használva adatokat továbbít a hálózaton. Attól függöen, hogy melyik programot használjuk az Intraneten, a TCP/IP protokollkészlet protokolljainak valamelyike fogja továbbítani az információt a hálózaton.
A TCP a Transport Control Protocol (átvitelezö protokoll) rövidítése, mig az IP jelentése Internet Protocol. Mikor ezt a két röviditést együtt (TCP/IP) használjuk, többet jelentenek, mint pusztán a két protokoll.


A TCP/IP protokollrendszer meghatározása.

Az Internet és saját Intranetünk is a TCP/IP protokollkészletnek nevezett protokoll összeállításra támaszkodik. A protokollkészlet egymást kiegészítö és egymással együttmüködö protokollok csoportja. A TCP/IP protokollkészlet tartalmazza a Transfer Control Protocol-t és az Internet Protocol-t, valamint más protokollokat. Mindezek a protokollok az Interneten történö információrovábbítás érdekében müködnek együtt. Az általánosan használt TCP/IP protokollok:
- IP : Az Internet Protocol egy hálózati rétegprotokoll, amely a gazdaszámítógépek között továbbítja az adatokat.
- TCP : A Transport Control Protocol egy szállítási rétegprotokoll, amely az alkalmazások között továbbítja az adatokat.
- UDP : A User Datagram Protocol egy másik szállítási rétegprotokoll. Az UDP szintén az alkalmazások között viszi át az adatokat, azonban az UDP kevésbé összetett (kevésbé megbízható), mint a TCP.
- ICMP: Az Internet Control Message Protocol hálózati hibaüzeneteket szállít és egyéb olyan állapotot jelez, amely a hálózati szoftver figyelmét igényli.



1999. február 18., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület