CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Dr. Bit  

Firewall, a hálózatok közötti biztonsági rendszer

    Firewall, a hálózatok közötti biztonsági rendszer
A firewall - tűzfal - alapfeladata a hálózatok szétválasztása, ahol a hálózatok általában az intranet (belső, védett) és az extranet (külső, legtöbbször internet). A firewall funkciói:
- Védi egyik hálózatot a másiktól
    A védelem mikéntjét a védelmi politika szabja meg. Ebben rögzítik például azt is, hogy kik, mely gépekről, mely protokollal, mely külső gépekkel léphetnek kapcsolatba, a külvilággal cserélt információk milyen szűrők, ellenőrzések után - kinek a felelősségére - juthatnak a belső hálózatra. A külvilág számára takarja a belső hálózat struktúráját, a védett adatokhoz igy nem lehet kívülről hozzáférni
- Naplózza az Internet-forgalommal kapcsolatos eseményeket
    A befelé irányuló forgalomban észlelhetünk, naplózhatunk minden kapcsolatot, akciót. A tűzfal nélküli nyitott rendszerekben a betörési kísérletek többségéről nem is szerzünk tudomást! A kifelé irányuló kapcsolatok figyelésével pontos képet nyerhetünk arról, kik és milyen forgalmat bonyolítanak
- Egyetlen kapu a világra
    Itt minden megfigyelhető, ellenőrizhető. Egyetlen pont, ahol hálózatunkat támadhatják - ez viszont megerősített, folyamatosan és szakértő által felügyelt gép. Szükség esetén a firewall gépen azonnal akcióba léphetünk és védekezhetünk egy újonnan felfedezett és eddig nem védett támadási módszer esetén.
Néhány alapvető szűrési és védelmi feladat a fejlettebb routerekkel is megoldható, de ott alapvetően IP cím szinten történnek a korlátozások és nem túl rugalmasan. Az általában alkalmazott megoldásoknak a routerek csak első szintjei, amelyet a sokkal jobban konfigurálható számítógépek egészítenek ki. Ezek már a firewallok, másodlagos, de szintén fontos további feladatait is megoldják, például:
    - biztonságos IP csatornák létrehozása, azaz az Interneten keresztül összekötni két védett hálózatot úgy, hogy a védelem fenntmaradjon
    - a belső hálózatról az Internetre való kijutás szabályozása, egyes felhasználók számára engedélyezése illetve tiltása
    - az Internet-kapcsolat forgalmának figyelése, a WWW forgalom cachelése
A firewallok alkalmazására igény merüll fel jó eséllyel azoknál a felhasználóknál, ahol
    - már működő intranet van, és használnak a technológiára épülő alkalmazásokat
    - működő belső hálózatra kapcsolódó felhasználó(k) saját számítógépükről közvetlenül más hálózat(ok)ra vagy Internetre kapcsolodnak akárcsak modemvonalon keresztül
    - saját WWW szervert üzemeltetnek vagy akarnak üzemeltetni
    - élő Internetes kapcsolat van
A firewall egy olyan gép, amely két vagy több hálózat között helyezkedik el, azok mindegyikét közvetlenül eléri, és a köztük zajló forgalmat kontrollálja, szűri és dokumentálja. A tűzfalnak két fontosabb típusa van a filtering firewall és a proxy firewall.
A filtering firewall:
    Szűrő alapú tűzfal a kapott csomagokat szűri, azaz a csomagban levő információk alapján eldönti, hogy annak továbbítása engedélyezett-e vagy sem. Ha szabad az út, az adott csomagot módosítás nélkül továbbengedi. Ez a típus egyszerűbb és transzparens, azonban nem tud túl sok mindent dokumentálni, azon kívül, hogy melyik gép mikor, kivel kommunikált, alkalmazói program (ftp, telnet, stb.) szinten nem véd. Nem fogja tudni megmondani például, hogy ki mikor küldött levelet egy belső gépről, hiszen ehhez már az egyes csomagokat össze kellene illeszteni egy folytonos sorozattá, ahol értelmezni lehet a bennük található információt. Ha egy bizonyos porton futó szerverhez a csomagszűrő engedélyezi a hozzáférést, és az a szerver biztonsági hibákat tartalmaz, a firewall már megkerülhető.
A proxy firewall:
    Az előző típus hiányosságait pótolja, azonban ennek felállítása jóval több fáradsággal, használata több problémával jár. Ez a tűzfal a legtöbb szerver között csakis indirekt kapcsolatot enged meg, azaz a két kommunikálni kívánó oldal között közvetít proxy szerverek segítségével. Tehát ha valaki a külső hálózatból levelet szeretne küldeni, akkor a proxyhoz fog beszelni, aki a kapott adatokat megfelelő cenzúra után továbbítja az SMTP szervernek. A levelezés esetében például kiszűrhetőek a nemkívánatos SPAM-ek és a rosszindulatú vírust hordozó levelek, illetve a szerverek biztonsági hibáit kihasználó, egyre népszerűbb buffer-owerflow exploit kísérletek. Pontos kimutatást kaphatunk ezen túl arról is, mikor ki, kinek, milyen témájú levelet küldött, sőt ha szükséges rögtön magát a levelet is archiválhatjuk a rendszerben. A proxy tűzfalak esetén tehát, ha minden forgalom a proxykon keresztül zajlik, nincsenek befoltozatlan lukak, nincs direkt IP forgalom a két hálózat között.



1999. január 27., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület