CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Azt keressük, ami összeköt"

"Azt keressük, ami összeköt"
A bencés lelkiség sorozat előadása Sopronban

Március 18-án a "Bencés lelkiség" évente megrendezésre kerülő sorozatában, a Líceum nagytermében Dr. Sulyok Elemér, Dr. Szabó Lajos és Dr. Vladár Gábor rektorok beszélgettek a címben megfogalmazott témáról: "Azt keressük, ami összeköt".


Egy biztos: akár a század elején sem lett volna lehetséges ez a háromszor húsz perces előadássorozat. Az ökumené története nem is olyan régmúltra tekint vissza, az igazi nyitás pedig a Katolikus Egyház részéről tulajdonképpen a II.Vatikánumtól számítható.


Miután Dr. Varga József, a BDSZ Soproni Csoportjának elnöke köszöntötte a főiskolai rektorokat és a szép számban megjelenteket, először Dr. Sulyok Elemér OSB lépett az előadói pulpitushoz. Röviden ecsetelve az Egyház 15. század-beli helyzetét Isten akaratának nevezte a reformációt. Mondandója központi eleme az "ecclesia semper reformanda", melynek mindig aktuális feladatához - ahogyan előadásában rámutatott -, a fájdalmas tizenhatodik századi folyamat is szükségeltetett. Utalt a pápai bocsánatkérés jogosságára és az aláírt Augsburgi Nyilatkozatra, mint fontos mérföldkőre.
- Az ökumené nem az egyház egységéért önmagáért, hanem a világért van, melyben az egyháznak feladata van, és enélkül azt nem tudja ellátni - fejezte be előadását.


Dr. Szabó Lajos az Evangélikus Egyházat képviselte az előadók között. Személyes élményein, találkozásain keresztül ecsetelte mindazt, melyet saját egyházában kevésbé talál meg, mint a testvéregyházakban, ami által gazdagodott, ami számára személyes ajándék. Utalt az öröm fontosságára, melyet Európában sok szempontból már elfelejtettünk. A magával hozott "minikönyvtár" összetétele, széleskörű ismeretei jól példázták azt, hogy a kapcsolatokhoz, azok ápolásához mennyi ismeretre is van szükség.


Dr. Vladár Gábor református lelkész, rektor rámutatott arra, hogy az ökumenének a Könyvek könyvével, a Bibliával, a közös kinccsel, annak magyar ökumenikus fordításával kell kezdődnie, miután közös hitvallással és Miatyánkkal már rendelkezünk. A feladatok között jelölte meg az ismeretszerzés szükségességét, melyet az önazonosítás után az aggiornamento ablaknyitásának kellett követnie, de mindez nem elég, ha nem lépünk ki az ajtón és nem invitáljuk meg a másikat jelképesen és a valóságban is az Atyai Házba, ahol még sok hely van, meghagyva azt a sokszínűséget, melyen keresztül sok emberhez tud szólni a meghívás.
Az összejövetel a hallgatók hozzászólásával ért véget. Nyugdíjas evangélikus lelkész beszélt arról, hogy mennyire örül a mai előadásoknak, melyhez hasonló korábban, szolgálatának kezdetén elképzelhetetlen lett volna. Jogosan fogalmazta újra a mai előadások közös címét: "Azt keressük, Aki összeköt".

Fotó (Pluzsik Tamás kamerájával) és szöveg
-DI -



2000. március 18., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület