CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

10 egykori kommunista ország vallásszociológiája

10 egykori kommunista ország vallásszociológiája

Beszámoló egy bécsi kongresszusról

A Bécsi Pasztorálteológiai Intézet "Religion in den Refomrländern Ost (Mittel) Europas" szimpóziumáról, amelyet Bécsben rendeztek 1999. jan. 24-én.
A szimpózium vasárnap du. 5-kor kezdődött. Én a szimpóziumon a Magyar Katolikus Püspöki Kar megbízásából és képviseletében vettem részt. A szimpóziumot DDr. Paul M. Zulehner professzor munkacsoportja szervezte, aki megnyitójában elmondta, hogy munkacsoportja évek óta dolgozik az osztrák közlekedési és kulturális minisztérium által támogatott témán, melyben az egykori kommunista uralom alatt élő országok vallásszociológiai vizsgálatával foglalkoznak.
Ennek a munkának egyik állomása az a szimpózium, amelyen Dr. Tomka Miklós tart előadást, ismertetve a munkájuk alapján most könyv formájában megjelent vallásszociológiai felmérést. A szimpózium védnöke DDr. Franz König bíboros volt, aki rövid köszöntőt mondott, melyben saját tapasztalatairól is szólt, és megemlékezett Mindszenty József bíboros úrról, akivel többször is találkozott. Köszöntőt mondott Dr. Anneliese Stolklaska is, aki az osztrák közlekedési és kulturális minisztérium osztályvezetője, a program felügyelője.

Az előadást Dr. Tomka Miklós professzor úr tartotta. 10 egykori kommunista ország (Csehszlovákia, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Német Demokratikus Köztársaság, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) vallásszociológiai adatai alapján , kivetített grafikonokkal kísért előadást, ismertetve a vallási élet alakulását, az emberek viszonyát a valláshoz, az Egyházhoz...
Ebben az ismertetésben meg sem próbálom az előadás lényeges mondanivalóit összefoglalni, ahhoz el kell olvasni az előadó most megjelent könyvét. Az előadásban az tetszett elsősorban, hogy világos képet kaptunk a különböző országok helyzetéről, azok közös és eltérő vonásairól. Az előadó nem akarta a folyamatok alakulásának okait elemezni, de a hallgatókban - ami a későbbi pódiumbeszélgetésből kiderült -, felkeltette az igényt a jelenségek és folyamatok okainak felderítésére, illetve azt az igényt, hogy a helyzet ismeretében a felelős egyházi vezetőknek kell egy megfelelő, reális pasztorális cselekvési tervet kidolgozni az egyes országok újraevangelizálására. Az előadó a pódiumbeszélgetésben felmerült kérdésekkel kapcsolatban elmondta ugyan helyzetelemző meglátásait, de magát illetéktelennek tartja arra, hogy ő ajánljon lelkipásztori tervet, vagy csak ilyen ötleteket.

Az előadást követő szünet után Dr. Wolfgang Schlüssel külügyminiszter, alkancellár tartott rövid előadást, reflexiót. Arról szólt, hogy számukra, politikusok számára is milyen fontos ez a kutatási téma és annak eredményeinek ismerete. Számára tanulságos a volt kommunista országokban a kereszténydemokrata pártok sorsának alakulása és annak tanulságai, amelyek érdekes kapcsolatban vannak azokkal a jelenségekkel és folyamatokkal, amelyekről Tomka Miklós előadásában szólt.

Részt vett a szimpóziumon továbbá Miloslav Vlk prágai bíboros érsek úr, aki előadást is tartott a csehországi egyház helyzetének alakulásáról az elmúlt évtizedekben. Ô - már mint felelős egyházi vezető -, kitért helyzetük elemzésére, az okokra és elképzeléseikre. Meglátása szerint Csehország-ban a katolikus egyház még nem élvezett ekkora szabadságot, mint az utóbbi 10 évben, de ahhoz, hogy ezzel a szabadsággal élni is tudjanak, több elkötelezett keresztényre és nyilván megfelelô eszközökre lenne szükségük. Előadását azzal zárta, hogy a közös Európába az út Közép-Európán keresztül vezet.
Ezt követően ismét szünet volt, majd pódiumbeszélgetés következett. Ennek résztvevői voltak: DDr. Franz König bíboros, Miloslav Vlk prágai bíboros, Dr.Erhard Busek alkancellár, DDr. Paul M. Zulehner, Dr. Tomka Miklós és Dr. Tomás Halik prágai professzor.

A szimpóziumon kb. százan vettünk részt, sokan a témával foglalkozó szakemberek, meghívott vendégek és érdeklődők. A pódiumbeszélgetés több mint egy órán keresztül tartott. A legkülönbözőbb, de a témával kapcsolatos kérdéseket tettek fel, s ezekre a pódiumon ülők válaszoltak illetve mondták el a felvetett kérdéssel kapcsolatos véleményüket. Sok minden között szóba került a katolikus rádió és tévé ügye is, annak fontossága és gyakorlati kérdései. Az este 9-kor végződő dialógus után állófogadással fejeződött be a szimpózium.

Örülök, hogy részt vehettem és több ismerőssel is találkozhattam. Saját meglátásaimat, a magyarországi helyzet elemzését írásban adtam át Tomka professzor úrnak, akit már régebbről is ismerek, akinek már több előadását is volt alkalmam meghallgatni. Javasoltam, hogy nálunk Magyarországon is kellene e témáról előadást tartani.



Dr. Rédly Elemér városplébános



1999. január 31., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület