CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Küldetés

Küldetés
Az evangélium üzenete 2000.07.16.

Illusztráció: D. Hoffer Erzsébet
Mk 6.7-13 Végigjárta a falvakat és tanított. Magához hívta a tizenkettőt, és kettesével szétküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkeken. Meghagyta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot; sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytathatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be, és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették a bűnbánatot, sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.

Hatalom és küldetés. Két fogalom, mely - úgy látszik - annyira különböző külsővel együtt jelentkezhet. Kinek van hatalma, ki vagy mi felett, milyen formában jelentkezik a küldetés? Van-e még két olyan fogalom szókincsünkben, mely ilyen változatos formában tudna megjelenni?
Emberi uralkodik az emberi felett, legyen az munkaviszony, közösség, bármely kreált viszony. A hatalom emberi formája legtöbbször együtt jár az elnyomás fogalmával: az, aki a hatalmat birtokolja, elnyomja azt, aki felett gyakorolja. Ha pedig valaki nem így, nem csak emberi módon teljesíti valós vagy vélt küldetését, akkor is mindig akad olyan köztes állapot - hiszen a hatalomnál mindig egy ranglétráról (hierarchiáról) van szó, a legritkább a szimpla erőfölény -, amikor egyik "létrafok" megtalálja a módot, hogy a másikon állót lenyomja, ha kell, erőszakkal.
Az ember pedig értelmez - nem ritkán a saját szájíze szerint -, ez pedig iszonyú közvetett és közvetlen torzulásokhoz, torzításokhoz vezet. Vonták már így kétségbe Szent István uralkodásának, a keresztség felvételének a jogosságát is. Közvetlen példát, okot pedig valóban sokan szolgáltatunk.
A mai evangéliumban az indulás tiszta módját olvassuk, és elmondja a szerző a segítség isteni módjait. Változott a világ, változtak az együttélés lehetőségei, de érdekes módon, néhányan a tanítványok közül mindig megtalálják az eredeti cselekvés helyét: szerény megjelenés és lehetőség mellett Isten segítségével teljesítik küldetésüket: hirdetik, amire szerződtették őket, és ha kell, sok helyütt, lerázzák a lábukhoz tapadt port.
Van hatalmuk a bűnbocsánat, a sacramentumok (szentségek) kiszolgáltatására, van hatalmuk az ember szolgálatára, mert ezért küldték őket. Nem biztos, hogy mindenki ugyanazt mondja róluk. Nem is mindenkihez ugyanaz a küldetés!
- DI -



2000. jĂşlius 12., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület