CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kölcsönös dicséret

Kölcsönös dicséret
Az evangélium üzenete 2000.11.05.

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Mk 12.28-34 Egy írástudó is hallgatta a vitát. Amikor látta, milyen találóan megfelelt nekik, megkérdezte tőle: „Melyik az első a parancsok közül?” Jézus így válaszolt: „Ez az első: Halld, Izrael: Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második így szól: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat! Ezeknél nincs nagyobb parancs.” Az írástudó helyeselte: „Valóban jól mondtad, Mester, hogy Ő az egyetlen (Isten), és hogy rajta kívül nincs más. Meg hogy Őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, felebarátunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő- vagy bármi más áldozatnál.” Jézus az okos beszéd hallatára megdicsérte: „Nem jársz messze az Isten országától” - mondta neki. Több kérdést már nem mertek neki föltenni.
A vizsgáztatás nem tartozik Jézus módszerei közé. Erre azoknak van szüksége, akik bizonytalanok abban, hogy mi van a másikban: magatartásban, elvekben, tudásban és gyakorlatban. Újabb kérdés, hogy egy vizsgáztatás - a maga elkerülhetetlen voltában is - mit bizonyít?
Nyilvánvaló, hogy Jézust nem Isten fiaként kezelték a zsidó nép vallási vezetői: ha így lett volna, azonnal kikezdi az intrika. Még konkurrenciának sem tekintik, csak vizsgaalanynak. Beáll ugyanúgy a sorba, ahogyan a keresztelkedők közé is beállt. "Kiüresítette önmagát." Az akkor teljes komolyságban elhangzott mondatot: „Valóban jól mondtad, Mester", ma már aligha lehet a komikum eszközei nélkül szemlélni. Különösen nevetséges, amikor ezt még meg is magyarázza az írástudó. (Egyik színészünk mesélte a TV-ben, hogy milyen sikere van a "viccmagyarázatainak".)
Aztán megfordul a "szereposztás". Jézus nem kérdez semmit, csak megállapít: „Nem jársz messze az Isten országától”. Vajon mit felelt volna a kérdésre az írástudó: mit is jelent ez a mondat? Láthatóan két különböző szinten folyik a nagyon is komoly játék: az írások szintjén és az emberi teljesség válaszának olyan szintjén, mely további sorsokat alapjaiban meghatározó. Az utóbbi az, ami elrettenti a további kérdésektől a kérdezőket: mi lesz, ha számukra nem ez lesz a felelet? Ha kedvezőtlenebb, ha más irányba mutató? Ha korrekcióra szorul az eddig tökéletesnek hitt magatartás?
Az elmúlt napokban talán megfordult az élők fejében az utóbbi gondolat, amikor a már megítéltek földi maradványai közelében gondolkodtunk, imádkoztunk. Ne hagyjuk veszni a gondolatot, vezessük tovább a gyakorlati főparancs útmutatása szerint! Tegyük fel a kérdést: hol járok én Isten Országától?
- DI -



2000. november 02., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület