CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Megmondta volna szeretetből?

Megmondta volna szeretetből?
Az evangélium üzenete 2000.11.19.

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Mk 13.24 Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek, a Nap elsötétedik, a Hold nem ad világosságot, a csillagok lehullanak az égről, és a mindenséget összetartó erők megrendülnek. Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, hatalommal és dicsőséggel. Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a szélrózsa minden irányából, a föld szélétől az ég határáig. Vegyetek példát a fügefáról. Amikor hajtása már zsendül és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, mihelyt látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok meg, hogy közel van, már az ajtóban. Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Az ég és föld elmúlnak, de az én szavaim nem múlnak el. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, az ég angyalai sem, sőt még a Fiú sem, csak az Atya.
Miért nem tudja legalább a Fiú? Miért nem tudhatja más?
Talán azért, mert így is sok napunkat járja át az Olajfák hegyi jelenet, a vég vélt, vagy valós ismerete. Pedig még sokunknak adattak nem várt percek, napok, hónapok, sőt évek, melyeket a tudás bizonyossága rettenetesen eltorzít, hosszúvá, vagy éppen röviddé tesz. Aki még nem volt hasonló helyzetben, az nyugodtan hagyja abba az olvasást, úgysem értheti meg.
Az is hagyja abba a gondolatmenet folytatását, aki maradék nélkül, totálisan rá tudja magát bízni az Atya akaratára, aki minden fenntartás nélkül a következő pillanatban mindennek búcsút tudna inteni. Aki semmihez nem ragaszkodik itt, "lent", nincs kabalája, háza, autója, kedvenc kirándulóhelye, szeretettje.
Utóbbiaktól csak azt kérem, hogy nagybeteg, haldokló testvéreimhez menjenek el a kórházba, a függöny mögé, vagy a lakásra a kisírt szemű család által egyedül hagyotthoz, és fogják meg a kezét! Így kísérjék át oda, ahonnan bizonyosságuk származik, adják át közvetlenül a nem mozduló kezet annak, akiben bizalmuk van. Vagy nem is Benne, hanem magukban, filozófiájukban van a bizonyosság, mely kártyavárként dől össze, mihelyst a valósággal találkozik?
Jézus a legnagyobb szeretettel volt irántunk: önmagát adta. Mondott jeleket, melyek számunkra értelmezhetetlenek.
Vegyük csak az egyetlen "választott" szót. Máshonnan tudjuk, hogy kevesen vannak, szemben a meghívottakkal. Hol gyűlnek ezek az emberek? Angyalszárnyak sem suhognak, gyötrelmek pedig bőséggel adatnak azoknak is, akik elviselik, azoknak is, akik tesznek, imádkoznak értük.
Kezdem érteni: megöregedtünk. Elértük az egy pillanatnyi távozást, mely - mint szinkron vaku - együtt villan tágra nyíló, csodálkozó pupillánkkal.
Vajon csak mint emberré vált Fiú korlátozta az Atya az ismeretet? Vajon Jézus, ha tudta volna, elmondta volna, megsúgta volna a napot? Azt hiszem, igen: ha máskor nem, az Olajfák hegyén.
- DI -



2000. november 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület