CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Tehát Király vagy?"
Az evangélium üzenete 2000.11.26.

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Jn 18.33-37 Pilátus visszament a helytartóságra, maga elé hívatta Jézust, és megkérdezte tőle: ?Te vagy a zsidók királya?? Jézus ezt felelte: ?Magadtól mondod ezt, vagy mások mondták neked rólam?? ?Hát zsidó vagyok én? - tört ki Pilátus. - Saját néped és a főpapok adtak kezemre. Mit tettél?? Jézus így válaszolt: ?Az én országom nem ebből a világból való. Ha ebből a világból volna országom, harcra kelnének szolgáim, hogy ne kerüljek a zsidók kezére. De az én országom nem innen való.? Pilátus közbeszólt: ?Tehát király vagy?? ?Te mondod, hogy király vagyok - mondta Jézus. - Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az igazságból való, hallgat szavamra.?
Krisztus Királyt ünnepeljük az egyházi év utolsó vasárnapján. képzeljük el a helyzetet!
Megtelik a királyi aula, a kihallgatóterem, a szolgák bort szolgálnak fel (vízből átváltoztatottat), halat és kenyeret egy tálcáról, melyet hiába vesz magának minden vendég, mégsem lesz soha kevesebb.
Megjelenik valaki. Kicsit hátrálunk, elöl a fehér, a lila és a fehér süvegek domináltak, mi hátra szorultunk, a terem végébe, talán még kötél is van közöttünk kifeszítve. Nem is látszik a belépő odavalónak: rongyokban és éhesen vánszorog be, köpenyt kér kölcsön az elöl állóktól, maradékokat szeretne a tálcáról lehulló falatokból enni, a hátrább állóktól poharat és bort kér, az egyik tálcáról pedig egy egész kenyeret.
Leül a keleti vendéglátás közepén, s mintha senki nem lenne a teremben, leteríti az aranyozott fehér palástot a földre, rátesz mindent, egyenként, majd maga is leül. Vár. Zúgássá erősödő morgás a teremben, az elöl állók már mintha el is feledkeztek volna róla, mást várnak a bársonyfüggöny mögül. A legtöbben mégis Őt figyelik.
Most megfogja a kenyeret, az égre néz, majd megáldja. Valamit mond közben, de az erősödő zsivajban nem hallani. Kézbe fogja a kupát a borral, ismét felfelé néz, majd ismét mond valamit. Újra erősödő moraj. Majd váratlanul feláll, mintha evett-ivott volna már. A közelállók a kenyérre és kehelyre vetik magukat. Cibálják, marcangolják a maradékot, a kupa összetörik, tartalma vörös cseppenként szívódik a köpenybe.
Az ismeretlen odamegy egy közel állóhoz, felemeli kezét, a fejére teszi, miközben egy foltot vélünk felfedezni a tenyerén: "Király vagyok én benned?" kérdi nem kevés erővel a hangjában. A kérdező lemerevedik, mint az illuzionisták mutatványos társai, és csak néz maga elé. Az idegen folytatja útját. Sorra veszi a körbenállókat és több-kevesebb sikerrel ugyanazt a kérdést teszi fel. Közben a sok mozgástól - úgy látszik - felszakad a seb, kezén lábán a rongyon átüt egy-egy piros folt, mintha jobbra görnyedne, kezd járni körbe-körbe.
Néhányan térdelnek, néhányan pedig lehajtják fejüket. Most az idegen felmegy a trónushoz, némán körbenéz - és mindenki megmozdul. Vagy az ajtó, vagy a trónus irányába. A tömeg feleződik, ritkulnak az emberek, de maradnak fehérek-feketék, zsidók és arabok, a Föld összes nációja; mégis milyen kevesen!
" Arra születtem...." - folytatja az idegen, miközben töviskoronát tesznek a fejére, talán fertői nádszálat jogarként kezébe, és magamban, a szívemben érzek valamit. Honnan kerül a tövis énbelém, aki leghátul állok-térdelek az én királyom előtt?
- DI -



2000. november 23., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület