CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Botránkoztatás vagy titok

Botránkoztatás vagy titok
Az evangélium világa

.Abban az időben Jézus ezeket mondta: "Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy az okosak és a bölcsek elől elrejtetted ezeket és a kicsinyeknek kinyilatkoztattad.Igen, Atyám, így tetszett neked. Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja.Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket.Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű."(Mt 11,26-33)

Jézus nem egyszer botránkoztatta meg hallgatóit, de talán továbbvihetjük a gondolatot: az ember van annyira változatlan, hogy ma is ugyanúgy megbotránkozzon a jézusi fogalmakon. Természetes következménye ez mindannak, amit világi vagy világias gondolkodás névvel szoktunk illetni.
Mielőtt bárki követ vetne rám, hogy tudományos életünk új mintára épített tekintélyét kívánom romba dönteni, sietek hangsúlyozni, hogy nem erről van szó. Bár minden oktatási és tudományos minősítési rendszerváltozás rejt magában komikus dolgokat, mégiscsak megteremti magának a fontosság látszatát, ha már annyi munkát ölnek bele a cím megszerzésébe. Krisztus nem is ennek a tudásnak a megszerzését és birtoklását tartja a mennyei dolgok tudásától elzáró oknak, csak azt állítja, hogy ez nem az az ismeret, ami az Ő személyéhez kötött. Nem kritizál. Egyszerűen csak a kisdedekről beszél, akik előtt nyilvánvaló mindaz, ami a világ szerint bölcsek és okosok elől elrejtetett.
Van valami okunk ezt kétségbe vonni?
Nincs, mert egyrészt ma nincs objektív gondolkodású ember, aki ismereteink gyarapodására visszavezethetően azt merné állítani, hogy jobb lett a világ, másrészt magához a hithez is kevés a kegyelem nélkül a titkos tudás, a birtokolt szövegismeret, a gyakorolt kereszténységhez pedig kevés az idézetek magyarázata és a teológiai tudomány a Krisztus követésében megélt evangélium nélkül. Talán nemzedékek sora mosolygott a történeten, amikor a teológiai tanár magyarázza a Szentháromság titkát a főiskolai hallgatóknak. Hosszan, órákon keresztül tart a magyarázat, majd megkérdezi:
-Na, most már értik?
-Igen! - hallatszik a kiáltás a torkokból.
Nagyot legyint erre a professzor:
-Na tessék! Most kezdhetem elölről!
Sok ezer éve közelít az ember az Istenhez, 2000 éve Krisztuson keresztül, akinek a birtokában van a teljes ismeret és a kinyilatkoztatás joga felém, feléd és minden egyes ember felé. És Ő megvesztegethetetlenül, a teljes tudás és ismeret birtokában juttatja az ismeret morzsáit azoknak és úgy, akiknek és ahogyan neki tetszik. A Lélek erejében élőknek. A kicsiknek, a boldogoknak, a világban esetleg semmire sem jutottaknak, a napi hírekben nem szereplőknek, akik mégis a föld legirigylésreméltóbb (és követésre ajánlható) emberei közé tartoznak a gyengeségük erejében és szolgálatuk tudomány-fokozatban kifejezhetetlen hatalmában.


- DI -



1999. július 01., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület