CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A folyamatosan munkálkodó

A folyamatosan munkálkodó
Az evangélium világa 1999.08.01.


Mt 14.13- "A hír hallatára Jézus elhajózott onnan egy elhagyatott helyre, hogy egyedül legyen. De a nép tudomást szerzett róla, és gyalogszerrel utána ment a városokból. Amikor kiszállt, már nagy tömeget talált ott. Megesett rajtuk a szíve, s meggyógyította betegeiket. Amikor beesteledett, odamentek hozzá tanítványai, és figyelmeztették: „Elhagyatott itt ez a hely, s már az idő is későre jár. Bocsásd el a népet, hadd széledjenek szét a falvakba, hogy élelmet vegyenek maguknak!” Jézus azonban így válaszolt: „Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!” „Csak öt kenyerünk van, és két halunk” - felelték. „Hozzátok ide!” - mondta, s meghagyta, hogy a nép telepedjék le a fűre, majd fogta az öt kenyeret meg a két halat, föltekintett az égre, és megáldotta őket. Ezután megtörte a kenyereket, odaadta tanítványainak, a tanítványai pedig a népnek. Mindnyájan ettek s jól is laktak. A maradékból tizenkét kosarat teleszedtek. Az asszonyokat és a gyerekeket nem számítva mintegy ötezer férfi evett".

Jézus emberi szeretettel, emberi érzelmekkel szerette rokonait és barátait. Keresztelő Szt.János, Jézus rokona halálát követi ez a jelenet, amikor igazán "jogos" lett volna, hogy fájdalmával egyedül lehessen. A szolgálat, a küldetés, aminek várható vége azonos az utolsó prófétáéval azonban mindent, még az egyéni fájdalmat is megelőzi.
A népre sem különösképpen jellemző, hogy bárki egyéni érzelmeit is tiszteletben tartaná, legyen az az első vagy az utolsó. Persze, ha bennünket ér testi-lelki terhelés, csalódás, akkor "kikapcsolunk, alacsony fordulatra állunk", esetleg elhagyjuk magunkat. Ez a jelenet nemcsak a csodatevő Krisztusra mutat, mint a testi szükséget szenvedőknek is igazi reménységére, de megmutatja az emberré lett Isteni Személy részvétét és állandó munkálkodását, melyekre - mindkettőre - mindegyikünknek, az Őt kísérőknek, folyamatosan szükségünk van.


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. július 29., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület