CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Ne féljetek!"

"Ne féljetek!"
Az evangélium világa 1999.08.06.


08.06. Mt 17.1– Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, s fölment külön velük egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük, arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig olyan fehér lett, hogy vakított, mint a fény. S íme, megjelent nekik Mózes és Illés, és beszélgettek vele. Péter erre így szólt Jézushoz: „Uram, jó itt nekünk! Ha akarod, csinálok ide három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek, egyet pedig Illésnek.” Amíg beszélt, hirtelen fényes felhő borult rájuk, s a felhőből szózat hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!” Ennek hallatára a tanítványok arcra borultak, s igen megrémültek. Jézus odalépett hozzájuk és megérintette őket: „Keljetek fel, ne féljetek!” Amikor tekintetüket fölemelték, nem láttak senkit, csak egyedül Jézust. A hegyről lefelé jövet Jézus rájuk parancsolt: „Ne szóljatok a látomásról senkinek, amíg az Emberfia föl nem támad a halálból!”

Kinek "szólt" a magas (Tabor) hegyi jelenet?
Krisztusnak mindenképpen, akinek láthatóan "nem idegen" ez a fajta kapcsolat, de a tanítványoknak – és így mindannyiunknak is – , akik olvassuk az evangéliumot. A színeváltozás a valóság egységének az ünnepe. Sokan és sokféle meggondolás, filozófiai irányzat alapján próbálták különválasztani a világ valóságát élesen egy természetfeletti valóság létezésétől, azt megmásítva vagy egyszerűen letagadva.
"Ne féljetek!" Ne féljetek a valóság teljességétől, amihez hozzátartozik mindaz és még sokkal több, mint amit a kiválasztott tanítványok láttak, hallottak. Amikor a rendszerváltozás után az újonnan megjelenő szerzetesrendeket be szerettük volna mutatni, nem találtunk megfelelőbb címet, mint "Aszketika és misztika az ... szerzetesrendben". Ugyanis minden rend nélkülözhetetlen része a valóság teljes megélése, az aszketika és a misztika, az emberi reakció és Isten felelete. De miért ne tartozna hozzá ez minden hívő életéhez?
Az evangéliumi jelenet is csak azoknak használ, akik hisznek. "Alkalmazkodik" a választott néphez, annak tapasztalatához, a kiemelt magaslaton történő megjelenésben és a szereplőkben. Mindkettővel jelzi az Ó–. és Újszövetség folyamatának egységét.A történés pedig a földiek és égiek egységére utal.
Nem vagyunk egyedül.
Talán mindannyiunk életében van Tabor hegyi pillanat, amikor megijedünk a nyilvánvaló létezőtől, akinek megjelenése "a hegyen" a lét kiemelkedő pillanatában és nemcsak földrajzi megfelelőjében, számunkra valamilyen módon nem elviselhető. Mégis minden tanítványnak, – akik bizonyos helyzetekben szószátyárok vagyunk, máskor pedig félünk –, szól a felejthetetlen jelenetben a jézusi bíztatás:"Keljetek fel, ne féljetek!"


- DI -



1999. augusztus 06., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület