CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Van-e közösségünk mással és van-e Vele?

Van-e közösségünk mással és van-e Vele?
Az evangélium világa 1999.09.05.


Mt 18.15-20. Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyered testvéredet. Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot.Ha ezekre sem hallgat, jelentsd az egyháznak. Ha az egyházra sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos.Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva. Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”


Dies irae

Kevés bizonyos dolog van földi életünkben. A fenti evangéliumi szakaszból azonban két dolog biztosnak látszik: sokat veszekszünk és kevés dologban értünk egyet. Az elsőre bizonyíték, hogy gyakorlati tanács szükségeltetett magától Jézustól a megoldására, hiszen minden megbékélési lehetőség helyett azonnal a nyilvánosság bizonyos szempontból helyrehozhatatlan és méltatlan, megbotránkoztató és megszégyenítő helyzetét választjuk. Pedig - ahogy mondani szokták - mindent a lehetséges legalacsonyabb szinten megoldani! Nem felfújni!
És mi van akkor, ha pogány vagy vámos? Akkor mindent szabad? Háború, erőszak, meghurcolás, megalázás? Érdekesen polarizálódik a világ. A világi hatalom egy jól kézben tartható, szükség esetén erőszakot alkalmazó központi hatalmat szeretne, az emberek más csoportjai - mintha az egyház is hivatalosan köztük lenne, elveti az erőszakot. De hol az ártatlanság, a gyengeség és a béke ereje, amikor az erő olyan látványos és azonnali dolgokra képes?

Talán másképpen kellene, talán többet kellene együtt lennünk, talán igazi egyetértésre volna szükség abban, hogy mire van szükségünk. Ha igaz az igéret, akkor a világ állapota a totális meg nem értést tükrözi: még ketten, sokszor a legközelebb állók sem tudják, hogy a másiknak mi kell. A közösség pedig soha nem kettes, legalább hármas, mert Krisztus láthatatlan harmadikként mindig ott van. Ha tehát van másféleség, van meg nem értés, akkor legalább azért kellene a párbeszéd, hogy Krisztus is megjelenhessen közöttünk és megszólaljon, tettekben és meghallgattatásban. Hogy ne megkössünk, hanem feloldozzunk, másokat és magunkat egyaránt.


- DI -



1999. szeptember 02., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület