CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Nem egy, hanem egész avagy rulett a Mennyek Országa körül

Nem egy, hanem egész avagy rulett a Mennyek Országa körül
Az evangélium világa 1999.09.19.


Mt 20.1-16.„A mennyek országa hasonlít a gazdához, aki kora reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon szőlejébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, kiküldte őket a szőlőbe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piacon. Megszólította őket: Menjetek ki ti is a szőlőmbe, és majd megadom, ami jár nektek. Azok ki is mentek. A hatodik és kilencedik órában újra kiment, s ugyanígy tett. Amikor a tizenegyedik óra tájban is kiment, megint talált ott ácsorgókat. Megkérdezte tőlük: Mit ácsorogtok itt egész nap tétlenül? Nem fogadott fel minket senki - felelték. Menjetek ki ti is a szőlőmbe - mondta nekik. Amikor beesteledett, így szólt a szőlősgazda vincellérjéhez: Hívd össze a munkásokat, és add ki bérüket, kezdve az utolsókon az elsőkig. Jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra tájban álltak munkába, és fejenként egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy ők majd többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen. Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak - mondták -, s ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik viseltük a nap terhét és hevét. Barátom - felelte egyiküknek -, nem követek el veled szemben igazságtalanságot. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tied és menj! Én az utolsónak is annyit szánok, mint neked. Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? Rossz szemmel nézed, hogy jó vagyok? Így lesznek az utolsók elsők, az elsők meg utolsók.”

Mint minden hasonlat, ez is sántít. A szóhasználat ezért nem "pontosan olyan", hanem "hasonlít". Ha szó szerint vennénk a bér mértékét, talán a kedvünk is elmenne, talán még többen lennének a kivárók, talán nem is lenne igazságos a mi Atyánk. Igaz, hogy Jézus nem is igazságról, hanem jóságról beszél. Más kategória!
A jóság mértéke szerint ugyanis nem egy jár, hanem az egész. A megalkudott bér a hely a Mennyek Országában, egyenlőképpen, a teljesség és a végtelen örökkévalóság boldogsága. Csupa olyan tartalom, amit szinte lehetetlen megközelíteni...
Talán mégis. Az a vicc jut az eszembe, amikor a kifigurázandó alak (rendszerenként más) terülj-terülj asztalkát vagy ki nem ürülő boros- vagy söröskancsót kér a jóságos tündértől-aranyhaltól-csodatevőtől és amikor megkapja, második kívánságként még egy ugyanilyent kér. Jót derülünk rajta és megalapozottnak látjuk a butaság kigúnyolását. Amikor hitünk szerint megkapnánk a teljesség asztalát, akkor pedig irigyen nézzük a még meg sem kapott, csak igért asztalkát a másik előtt. Más szemében a szálkát...

A piactér pedig ott van ma is - piactér az egész világ, mondhatjuk, a klasszikus szavait alkalmazva - és bizonyos-, tartalmuktól nem független- időszakokban (pl.betegség, öregség, megpróbáltatás, rendszerváltozás) sokan összegyűlnek, hogy "munkát keressenek". Az Úr pedig rendszeresen, naponta többször, kimegy és MEGSZÓLÍTJA ŐKET. Megegyezik velük, egyénileg, a másik tudta nélkül.
Erről az jut az eszembe, amikor a nyugaton szokásos egyéni megegyezést valaki, kiszakadt hazánkfia, aki a kommunista kollektív semmihez szokott, meg akarta kerülni, hamar a főnök előtt találta magát, aki kifejtette: az, hogy neki mennyit ér valakinek a munkája, az csak kettőjükre tartozik, ha kiváncsiskodik, hamar az utcán találja magát.
Az, hogy valaki mikor kerül a piacra, nagyon különböző és az életkor előrehaladtával egyre nagyobb lutri. A kivárás kockázata egyre nagyobb, a "munkanap" vége egyre közelebb. Nem, nem csak azért, hogy kijön-e még az Úr, hanem méginkább azért, hogy felismerjük-e megkérgesedett, megkeményedett szívünkkel a nagy forgatagban?


- DI -



1999. szeptember 16., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület