CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Tetszik-nem tetszik, közös

Tetszik-nem tetszik, közös
Az evangélium világa 1999.09.26.


Mt 21.28 „Mi a véleményetek erről? Egy embernek volt két fia. Odament az elsőhöz és szólt neki: Fiam, menj ki a szőlőbe dolgozni. Nem megyek - felelte -, de később meggondolta és kiment. Odament a másikhoz, és annak is szólt. Megyek - felelte -, de mégsem ment ki. Melyik tett eleget a kettő közül apja kívánságának?” „Az első” - válaszolták. Erre Jézus így szólt hozzájuk: „Bizony mondom nektek, hogy a vámosok és a cédák megelőznek benneteket az Isten országában. Eljött ugyanis hozzátok János, hogy az igazság útjára vezessen benneteket, de nem hittetek neki. A vámosok és a cédák hittek neki. De ti ennek láttára sem tartottatok bűnbánatot és nem hittetek.”

A Máté evangélium folytatódik. Több dolog is van, ami közös a mostanában elhangzó részletekben.
Az első talán az, hogy mindannyiunkra érvényes. Valamennyiünkkel előfordul, hogy egy nem tetsző dologra, amit pedig meg kellene csinálni, így válaszolunk. Nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy egyre több van abból az emberből, aki első nekifutásra készséges, mindent megigér, aztán utólag derül ki, hogy nem kellett volna olyan komolyan vennem azt az igéretet. Közben rájött, hogy nem éri meg a dolog, nem eszik olyan forrón a kását stb. stb. Egyszóval nem csinálja meg.
Előfordul a második eset is, amikor nemet mond, de valami mégis arra készteti. De ez tényleg jóval ritkább.
A második közös dolog, hogy mindkettő fájdalmat okoz. Lehet, hogy ezt valaki elüti azzal, hogy nem kell mindent mellre szívni! Ha végülis megcsinálta, akkor meg mi a baj? Nem túlzás azt kivánni, hogy igen-igen legyen valaki? Valahogyan így gondolkodnak a válaszadók is.
Nem tudom, észrevették-e, de Jézus nem mondja a feleletre, hogy igazatok van, ez a jó. Itt ugyanis nem a jó és rossz, hanem egy kisebb rossz és egy nagyobb rossz közül kell választani. Olyan, mint egy Szondy teszt, ahol a pszihológusnál csupa unszimpatikus portré közül kell kiválogatni a relatíve jókat és rosszakat. Nincs olyan választás, ami maradéktalanul jó érzést hagyna az emberben.
Vannak vallási előitéletek. (Miért is ne lennének?!) A magukat kiválasztottaknak tartóknak is csak lehetőség az élet, hogy valódi magatartásukkal, elkötelezettségükkel bizonyítsák: komolyan veszik meggyőződésüket. Ha másképpen nem, legalább a második fiú módjára, de egy folyamatos Isten-kapcsolat talán néha a válaszban is és magatartásban is ahhoz a dupla igenhez, az élet teljes igenéhez vezethet, ami itt nem szerepel, amiben Jézus a zsenge, az első és ebben is példakép.


- DI -



1999. szeptember 24., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület