CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Riasztók és virrasztók

Riasztók és virrasztók
Az evangélium világa 1999.11.28.

Graphics: D. Hoffer E.


Mk 13.33-37. Vigyázzatok, legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el az idő. Éppen úgy, mint az idegenbe készülő ember, aki otthagyja házát és szolgáira bízza vezetését, mindegyiknek kijelöli a maga feladatát, a kapusnak is megparancsolja, hogy virrasszon. Legyetek hát éberek! Nem tudjátok ugyanis, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, lehet, hogy éjfélkor, vagy kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva, ha váratlanul megérkezik! Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Legyetek éberek!”

Humorosan, szelektív nagyothallásnak nevezzük azon gyerekek látszólagos halláscsökkenését, akik valamit képesek egészen halkan is meghallani, más viszont még kiabálva sem jut el a tudatukhoz.
Valami ilyen nagyothallásban szenved a felnőttek jelentős része is, aki hazulról eltávozva gondosan bezárja az ajtó összes zárját ( ma már a három-négy sem ritkaság), a tehetősebbek bekapcsolják a riasztót, amely vijjogásával többnyire a békés szomszédokat ijesztgeti.
Vajon meghallja-e ugyanez az ember Jézus Krisztus példabeszédét, mely az új liturgikus évben, advent első vasárnapján, (tekinthetjük ezt akár a 2000. liturgikus év első evangéliumának is) Márk evangélista könyvéből hangzik el. Tudja-e, eljut-e a felismerésig, hogy ő is egy itt hagyott tanu-jelölt, akinek a Gazda létezéséről (Gyökössy Endre nevezte szívesen Gazdának égi munkaadóját) kell tanuságot tennie az értékek megőrzésével, amit ő rábízott.
Melyek azok az értékek, amelyeket itt hagyott? Katolikus révén mindenképpen saját magával kezdem: jelenlét a szentségekben, a Könyvben és mindenki másban. Itt hagyta mindazokat az ismereteket, melyek nem a Bibliában kerültek rögzítésre és tulajdonképpen folyamatosan közöl ismereteket magáról azokon keresztül, akik különösen kiemelt módon állnak kapcsolatban vele. A Szentév előtt szeretném hangsúlyozni a várakozó értékmegőrzés akarati jellegét: nem elég valami kegyes áhitatban lebegve provokálni mindenki mást, de akaratunkkal, sokszor altató-nyugtató hatásával ellentétben kell ébren maradni. Miért? Egyszerűen azért, mert Ő így parancsolta. Természetesen végig lehet vinni a gondolatmenetet a szeretet, jót akarás állomásain, hogy elfogadjam az Ő akaratát a körülvevő világgal sokszor szemben, mégis a teljes akaratomra szükség van, hogy alva ne találjon.
Könnyű a riasztónak! Nem kell hozzá ember, elég, ha elektromosság, szükség-generátor van, máris megbízhatóan működik éveken keresztül. De nem volt egy emberöltővel ezelőtt és ugyanennyi idő múltán már biztosan más fog ketyegni a zárt ajtó mögött. Egy életen keresztül éber lenni! Ez a feladat! Nemcsak a Szilveszter éjszakájának átvirrasztása, hogy újabb évbe, ezer évbe lépjünk, de legyünk ébren az örökkévalóságba való átlépéshez is.


- DI -



1999. november 26., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület