CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Közösség - kivel?

Közösség - kivel?

Hamvazószerda

Egyre sokasodnak ünnepeink. Ez nem baj, hiszen jelzi, főleg azokban az esetekben, mikor ezt az állam is támogatja egy-egy szabadnappal, hogy több lehetőségünk van ünnepelni.
Hamvazószerda is ünnep. Sajátos és nem biztos, hogy beleillik abba a sorozatba, ami már alig hagy szabadon egy árva napot is "szürke hétköznapnak". Minden foglalkozásnak, élőlénynek, egyenes és ferde érzelemnek, magasztos és felmagasztosult eszmének ünnepnapja van. Néha arra gondolok, ha így szaporodik a számuk, a helyi rádiók, melyek műsoruk bevezetőjeként szükségesnek tartják felsorolni, mennyi mindennek is van a napja, beleértve a soha-nem-hallott zenekar harmadik generációs basszusgitárosának születésnapját, akár egész nap is sorolhatják ezt, még zene sem kell hozzá. Nem lesz gond a műsorösszeállítással!

Valamikor az ünnep fogalmához hozzátartozott annak megszentelése is. Ez elméletben valamiféle elkülönítést, tudatos kiemelést jelentett a többi nap közül és a nap felajánlását Istennek. Tartalmazta ez a felajánlás azt a felismerést, hogy a köznapokon másfelé tér a figyelem és akarva-nem akarva másképpen él az ember. Magába foglalta a szándékot, a szabad időt arra is kell fordítani, hogy tudatosítsuk magunkban a világban elfoglalt helyünket. Az ünnep integrálja az anyagit az egészbe, a teremtettet az ő Teremtőjébe.

Egy pillanatig sem állítom, hogy ez az elv a gyakorlatban mindig és mindenütt érvényesült volna! Csak azt szerettem volna felvázolni, hogy ha az ünnep gyakorlata nem is, de az elvi vázlata létezett. Az elvek eltűnésével pedig ma már jórészt érthetetlen és éppen ezért megjegyezhetetlen is, hogy egy szerda miért ünnep.("Maszek" felmérés alapján - betegeim közt.) Még jó, ha nem botránykő, amikor valaki azzal ünnepel, hogy porrá lesz, hogy egyszer - és aránylag rövid és főleg kiszámíthatatlan időn belül - vége lesz a földi típusú ünnepeknek, a pót és pót-pót ünnepeknek.( Ennél a "Casus bibendinél" szánalmasabb üzleti fogás kevés van a reklám világában.)

Azt csak mellesleg merem megjegyezni, hogy aki az egész évet farsanggá kívánja tenni különböző és kitalált nevek alatt, az könnyen abba a helyzetbe jut, mint a római lakomák vendégei - lúdtollal könnyít magán. Ha pedig nincs különbség, akkor még világi értelemben sincs ünnep.

Hamvazószerda ünnep fogalma klasszikus és jól körülírt. Az e napot ünneplők azt ünneplik, hogy esendők és ideiglenesek itt a Földön, és ettől elválaszthatatlanul azt is, hogy a még élő formában létező hamuhoz, hozzánk fordul az Isten. A világ egységében, az anyag és transcendens teljességében szemlélve a létezést, azt ünnepli, hogy aTeremtő jóvoltából, amíg az anyag visszatér a szervetlen világba, létezik az ember bármely állapotában elidegeníthetetlen örök része. Az ember, Isten által lehetőséget kapott, önmagát ünnepli. Igen, sajátos eszközökkel. Igen, tudatosan létrehozva azokat a csendes időszakokat, amikor a lehetőségekhez képest teljes együttlétre készül fel Teremtőjével. Mert az ünnep mindig közösséget is jelent, de nem mindegy, hogy kivel!



- DI -
grafika D.Hoffer Erzsébet



1999. február 16., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület